Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Prețul la contractul de dezinsecție al municipiului Alba Iulia a scăzut de 15 ori față de anul trecut. Se vor executa doar măsurile minime prevăzute de lege

Publicat

dezinsectieValoarea noului contract de dezinsecție, deratizare și dezinfecție încheiat de Primăria Alba Iulia a scăzut de peste 15 ori față de valoarea celui anterior, deși este încheiat cu aceeași firmă. Între cele două proceduri de achiziție, primăria a fost vizitată de DNA Cluj, care în 2015 a făcut și o percheziție la mai multe administrații locale, printre care și la cea din Alba Iulia. Reprezentanții primăriei spun că nu este o legătură între cele două situații și motivează diminuarea contractului prin diminuarea operațiunilor de deratizare și dezinsecție la minimul necesar din punct de vedere legal.

Până la sfârșitul acestui an, Primăria Alba Iulia va plăti firmei Coral Impex SRL puțin sub 68.000 de lei plus TVA pentru lucrările de extremă urgență, conform informațiilor furnizate de instituție. Procedura de atribuire a fost achiziția directă iar valoarea estimată a fost stabilită prin Hotărârea de Consiliu Local privind tarifele reglementate în domeniu. Firma Coral Impex a câștigat contractul cu administrația locală din Alba Iulia situându-se înaintea DD Chim SRL Deva, ALLCHM SA București și Total Cleaning Alba Iulia.

Suma este de 15 ori mai mică decât cea plătită prin contractul anterior (de exemplu suma din 2016), semnat cu aceeași firmă, SC Coral Impex SRL. În 20 martie 2012, Primăria Alba Iulia a delegat prin concesiune serviciul de dezinsecție, deratizare și dezinfecție pentru o perioadă de 5 ani, la suma de 766.129 de lei pe an (cu o redevență de 1% din venitul realizat pe domeniul public al municipiului) firmei Coral Impex SRL.

Primarul Mircea Hava a spus atunci că la data respectivă firma ”Coral” a câștigat contractul pentru dezinsecția domeniului public din Alba Iulia în urma unei licitații organizate de primărie în 2011 și finalizate în 2012 la care au participat patru firme și care, potrivit lui Hava, a fost adjudecată printr-o decizie a Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. De altfel, povestea a ajuns și la DNA care a investigat contractele de deratizare cu ”Coral Impex” cu mai multe administrații locale din Cluj, Sălaj, Sibiu, Mureș și Alba. În 2015 au fost și câteva percheziții, inclusiv la Primăria Alba Iulia.

Cu toate că investigația DNA era în desfășurare, consilierii locali au aprobat în data de 20 octombrie 2015 majorarea valorii estimate a unui an de concesiune la 852.416 lei.

Primarul a spus la acea dată că la Alba Iulia totul a fost făcut legal, fără să fie vorba despre vreo prelungire de contract fără licitație. DNA nu a găsit nici o problemă la contract, astfel încât ancheta s-a stins la Alba Iulia. De remarcat ar fi totuși că doar în primul an, respectiv în 2012, Primăria Alba Iulia a plătit mai puțin decât valoarea estimată din contract; în următorii ani, a plătit mai mult.

Astfel, în 2012 s-au plătit 664.932 lei, în 2013 – 927.285 lei, în 2014 – 949.218 lei, în 2015 – 1.049.952 lei, în 2016 – 1.001.143 lei. Din acest punct de vedere, banii destinați deratizării pentru 2017, respectiv 66.149 lei plus TVA, sunt de 15 ori mai puțini față de de cei care s-au plătit cu un an mai devreme, în 2016.

Reprezentanții Primăriei Alba Iulia au motivat diminuarea atât de drastică a valorii contractului prin faptul că măsurile întreprinse vor fi doar cele urgente și obligatorii din punct de vedere legal. Surse din cadrul instituției au spus că, întrucât concesiunea serviciului nu s-a realizat pe o perioadă de 5 ani și procedura ar fi durat oricum foarte mult, era nevoie de o soluție pe termen scurt, mai ales pentru lunile de vară. Din acest motiv reprezentanții primăriei au apelat la atribuirea directă, o procedură mult mai rapidă decât licitația, dar limitativă din punct de vedere al sumei.

UPDATE: Reacția Primăriei

Primăria Alba Iulia a revenit cu precizări suplimentare legate de contractul de dezinsecție pe care l-a încheiat cu firma Coral Impex SRL. Redăm mai jos conținutul integral al textului, așa cum ne-a fost transmis.

”Primaria Alba iulia a achizitionat servicii de dezinsectie conform necesitatilor exprimate de legile in vigoare

In urma unor materiale aparute in presa locala, Primaria Alba Iulia considera necesare completari de natura sa lamureasca situatia contractului de servicii de dezinsectie, dezinfectie si deratizare. Tipul de procedura utilizat este dictatat de prioritati, de buget, de cadrul legal in vigoare, fapt care permite primariei sa selecteze optiuni diferite de achizitii. Avand vedere timpul scurt in care se vizeaza executarea contractului,  atribuirea contractului de servicii s-a facut strict in limitele procedurilor si practicilor, prin achizitie directa, respectiv solicitare de oferte in sistemul electronic de achizitii publice. Valoarea estimata a contractului a avut in vedere limitele bugetare impuse de lege, determinand redimensionarea lucrarilor in raport cu disponibilul financiar. In urma evaluarii celor 4 oferte contractul a fost atribuit firmei Coral Impex SRL. Initierea unor comparatii intre actualul contract pe durata limitata (pana la definitivarea procedurilor de concesionare a serviciilor) si vechiul contract de concesiune este lipsita de obiectivitate in toate privintele, pentru simplul motiv ca activitatile specifice, periodicitatea,  manoperele, volumul substantelor utilizate sunt sensibil reduse. Cu alte cuvinte, prin exemplficare, in momentul de fata primaria garanteaza respectarea tuturor reperelor legale prevazute in ordinul 82/2015 cu privire la tratamentele de dezinsectie, deratizare si dezinfectie, urmand cu calendar asumat cu firma Coral Impex, cu modificari ale datelor in functie de conditiile meteo. Cu toate acestea, nu se pot implini recomandarile facute de catre Institultul Cantacuzino care fac referire la sporirea si reluarea actiunilor de dezinsectie in raport cu ciclul de viata al vectorilor vizati – tantari, capuse, etc., din cauza limitarii financiare.  Prin urmare, consideram eronat modul de comparatie intre perioadele anterioare in care aceeasi firma a asigurat aceste servicii si prezent.

“Este trist ca acolo unde noi trebuie sa gasim solutii, altii nu fac altceva decat sa imagineze povesti cu DNA care iti da startul si iti fixeaza pretul. Nu suntem mai prieteni sau mai putin prieteni cu absolut nicio firma care participa la o procedura de achizitie, tocmai din acest motiv discutiile de mansarda si de lume bolnava de scenarita, devenite pentru unii obisnuinta, polueaza si denatureaza. Pe langa zumzetul tantarilor avem inca un zumzet si piscaturi pentru care nu exista tratament. E ca si cum am spune ca in ultimul meu mandat preturile apartamentelor au explodat. Pai, si? E adevarat. S-a intamplat in aceasta perioada, dar care e legatura reala? Albaiulienii trebuie sa stie ca exista aceasta zona-tampon, pana la definitivarea atribuirii concesiunii pentru astfel de servicii, care trebuia acoperita. Nu e vina noastra ca legile s-au modificat in timpul in care bugetul nostru nu era inca votat. Sper ca in curand sa avem un nou contract de concesiune si sa  revenim la standardele maxime pe care le-am oferit intotdeauna, in orice serviciu public.” – Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia.

Precizam ca in anii anteriori, in cadrul contractului multianual de concesiune initiat in 2012, nu s-a depasit valoarea estimata a serviciilor. Sumele prezentate in anumite publicatii online sunt tratate inadecvat fie cu TVA-ul inclus, fie fara TVA, fapt care poate genera confuzie. In anul 2015, a avut loc o modificare a valorii estimate, asumata in Consiliul Local, motivata de suplimentarea cu mai multe obiective (gradinite, crese, ANL-uri etc.), de corelarea cu indicele inflatiei si de scumpirea anumitor substante utilizate. In orice alta privinta nu s-a facut rabat de la serviciile asumate prin contract, fara a se depasi valoarea estimata/an.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax