Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Contribuţiile la sănătate reţinute ilegal vor fi restituite pensionarilor abia în 2013

Publicat

casa pensii

Persoanele cărora le-au fost reţinute ilegal contribuţiile la sănătate şi care au pensii mai mici de 740 de lei îşi vor recupera toţi banii abia anul viitor. De curând, Guvernul a stabilit un nou calendar pentru restituirea sumelor respective, până în septembrie 2013. Între timp, o parte din pensionari au decedat, iar banii rămân la stat, nefiind precizată în lege recuperarea lor de către moştenitori.
Deşi oamenii ar fi trebuit să primească înapoi, până la sfârşitul anului 2012,banii reţinuţi fără temei legal, Guvernul îi mai amână încă nouă luni. Sumele aferente perioadei 1 ianuarie 2011 – 30 aprilie 2012, reprezentând diferenţa dintre pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra întregului cuantum al pensiei şi pensiile nete rezultate prin aplicarea procentului de contribuţie de asigurări sociale de sănătate asupra părţii de pensie care depăşeşte nivelul de 740 de lei se plătesc în continuare.

Restituirile au început în luna iunie 2012, iar în luna septembrie 2012 se va face restituirea banilor pentru luna aprilie 2011. Calendarul restituirilor continuă până în luna septembrie 2013, când pensionarii îşi vor primi banii reţinuţi în luna aprilie 2012. Sumele se recuperează în mod automat, fără să fie nevoie de depunerea vreunei cereri. Plata către titulari se face odată cu pensia aferentă fiecărei luni.
Contribuţia de 5,5% la fondul de sănătate trebuie plătită numai de pensionarii cu pensii ce depăşesc 740 lei, iar procentul amintit este reţinut doar la suma ce depăşeşte pragul de 740 lei. Astfel, la o pensie de 1.000 de lei, de exemplu, se reţine 5,5 la sută din 260 de lei, cât reprezintă diferenţa dintre pensia totală şi plafonul de 740 de lei.
Moştenitorii nu vor primi bani celor care au încetat din viaţă. Din păcate, legea prevede ca bani să fie restituiţi doar titularului. În cuprinsul ordonanţei, nu există prevederi prin care sfera beneficiarilor acestui act normativ să fie extinsă şi la moştenitorii legali ai titularilor decedaţi.

La nivelul judeţului Alba sunt 41.273 pensionari care au plătit contribuţia de  5,5% la asigurările de sănătate. Începând 1 ianuarie 2011 până în prezent, suma totală reţinută în mod eronat este de aproximativ 6 milioane euro.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax