Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Contribuția Primăriei Alba Iulia la AIDA -Transport Local, din nou în Consiliul Local. Se renegociază termenii contractului


Publicat

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia au fost convocați miercuri, la sediul primăriei, de către reprezentanții AIDA, care au încercat să le ofere explicații privind modul de funcționare a transportului public și justificarea sumelor cerute. Proiectul de hotărâre prin care Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba Iulia – Transport Local AIDA TL solicita Primăriei Municipiului Alba Iulia contribuția pentru acoperirea cheltuielilor estimate pentru anul 2013 s-a aflat săptămâna trecută pe masa consilierilor, însă nu a fost aprobat. 

La întâlnirea de miercuri a participat directorul AIDA-TL, Dorin Nistor și directorul STP, Stelian Nicola. Aceștia au oferit lămuriri privind modul în care s-a ajuns la stabilirea acestei sume pentru anul 2013 și au amenințat că, în cazul în care Primăria nu își achită contribuția, vor opri transportul public în Alba Iulia.

Cel mai probabil, luni, 15 aprilie, va avea loc o ședință extraordinară a Consiliului Local pentru repunerea în discuție a proiectului AIDA și pentru rezolvarea problemei transportului public.

Subiectul AIDA nu pare a lua sfârșit, deși a fost supus la vot de mai multe ori în Consiliul Local și refuzat de fiecare dată. Ultima încercare pe care reprezentanții asociației au avut-o a fost în ședința din data de 4 aprilie, însă și de această dată fără rezultat. Potrivit consilierilor, bugetul pe care îl are municipiul nu își permite să susțină un transport public de 14.575.471 de lei pe an, așa cum a fost propus la ultima ședință.

„Nimeni nu zice că în Alba Iulia calitatea transportului nu este de top și nu este una bună, dar noi, la nivelul de buget la nivelul de colectare, nu ne permitem un serviciu atât de scump. Acest lucru nu a fost contrazis nici măcar de primarul Mircea Hava, în ședința de CL, iar atunci sigur că ar trebui să fie reanalizat acest lucru. S-a încercat cu această AIDA să se opereze același transportator public în șapte localități, șase comune și municipiul Alba Iulia. Sunt foarte multe nemulțumiri la comunele limitrofe municipiului Alba Iulia vis-a-vis de costul biletelor. Îmi spun oameni din Ciugud, de exemplu, că la ei biletul de la 2 lei s-a făcut 3,50 de lei, așadar prețul biletelor a crescut aproape dublu în condițiile în care înainte veneau mașini mari, iar acum oamenii se înghesuie în microbuze. Se pare că obiectivele pe care le-au vizat cei care au gândit acest lucru nu sunt atinse și atunci vor trebui luate măsuri. În ceea ce privește municipiul Alba Iulia, costurile pentru bugetul sărac sunt prea mari”, a explicat consilierul local Gabriel Pleșa, în conferința de presă PNL Alba.

Liberalul Daniel Zdrânc a precizat că, după un calcul mai amănunțit, s-a ajuns la concluzia că cei trei angajați ai AIDA ar primi un salariu lunar în medie de 1.800 de euro fiecare.

„Având în vedere că are un director nou, eu sper ca AIDA să găsească o modalitate să reducă cheltuielile care sunt enorme”, a precizat acesta Zdrânc.

Suma estimată a contribuției Primăriei Alba Iulia pentru anul 2013 este de 14.575.471 lei, din care 13.271.597 reprezintă cheltuieli funcționale și 1.303.874 lei sunt bani alocați pentru gratuități la transportul public local.

Potrivit noului director al AIDA-TL, Dorin Nistor, cheltuielile funcționale reprezintă diferența neacoperită de către STP dintre cheltuieli și venituri. Pentru amortizarea costurilor, acesta are în vedere și posibilitatea scumpirii biletelor de transport.

„STP are venituri din mai multe surse: bilete și abonamente, gratuități care se dau la pensionari, persoane cu handicap și toți ceilalți beneficiari, și alte venituri provenite din activități de închiriere a unor curse ocazionale și altele. Cheltuielile pentru funcționare reprezintă bani dați pe combustibil, salarii etc, iar contribuția primăriei este necesară pentru amortizarea prețurilor la transport, care sunt mai mici decât cheltuielile reale”, a declarat Dorin Nistor.

Vezi aici declarațiile complete ale lui Dorin Nistor.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

2 Comentarii

2 Comments

  1. Pingback: Proiectul de aprobare a contribuţiei Primăriei Alba Iulia la transportul local, din nou în CL. Se propune majorarea tarifelor cu 28% | Alba24

  2. Pingback: Primăria Alba Iulia a ajuns la zi cu plata contribuției la transportul public local: 14,5 milioane de lei pe 2013 și restanța de 5 milioane lei pe 2012 | Alba24

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

UPDATE ACCIDENT GRAV la Aiud: Femeie lovită de o mașină pe trecerea de pietoni

Publicat

politie noaptea

O femeie din Aiud a fost acidentată grav sâmbătă seara, în timp ce traversa regulamentar pe o trecere de pietoni. 

Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut pe strada Cuza Vodă. Tânăra este în stare de inconștiență.

UPDATE: Victima o femeie de 45 de ani, prezenta politraumatisme, fiind intubată de echipajul SMURD și transportată la spital, au precizat reprezentanții ISU Alba.

UPDATE 21.50: Potrivit IPJ Alba, în jurul orei 20:30, un tânăr de 24 de ani, din comuna Mihalt, in timp ce conducea un autoturism in direcția Aiud – Turda, nu ar fi acordat prioritate de trecere și a acroșat o femeie de 45 de ani, din Aiud, care traversa strada regulamentar, pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului femeia a suferit leziuni corporale grave și a fost transportată la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incompatibilitate reclamată la BEC, la o secție din Sebeș: Locțiitorul președintelui, fiul unei candidate la Consiliul Local

Publicat

m

Cu o zi înainte de alegerile locale, PNL Sebeș a înaintat o contestație către Biroul Electoral de Circumscripție nr. 4 Sebeș în care susține că un locțiitor de la o secție de votare se află în incompatibilitate. 

Potrivit reprezentanților PNL Sebeș, Aron Andrei este  locțiitorul președintelui secției de votare nr. 108 Petrești, Municipiul Sebeș, dar se află în incompatibilitate fiind fiul candidatei PSD la funcția de consilier local, Aron Elena.

Conform art. 25 alin. 2 din Legea nr. 115/2015, „Birourile electorale sunt alcătuite numai din cetățeni cu drept de vot.

Candidatul, soțul, soția, rudele sau afinii până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale”.

Mai mult, reprezentanții PNL Sebeș susțin că în aceeași situație s-a aflat și dl Salău Nicolae, fratele candidatului PSD la funcția de consilier local, Salău Marius, la secția de votare nr. 107. Acesta s-a retras de la secția de votare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Raed Arafat despre cei care nu vor să poarte mască duminică la vot: ”Cei care păzesc secțiile nu vor permite acest lucru”

Publicat

arafat raed

Secretarul de stat, Raed Arafat, a vorbit la digi24.ro despre posibilitatea ca unele persoane să insiste să intre fără mască la secțiile de vot. Acesta a spus că în acest caz, cei care pazesc localțiile respective nu le vor permite acest lucru. 

Arafat a spus că la fiecare secție de vot există maști și că fiecare dintre cetățenii care vor să își exercite dreptul de vot vor fi nevoiți să le poarte pe tot parcursul procesului de votare.

„La secțiile de vot, ce n-aș dori să văd – și sper să nu vedem acest lucru – sunt oamenii care vor veni și o să insiste să intre fără mască și e clar că forțele de ordine care sunt acolo nu le vor permite să intre fără mască. Sau mască purtată sub nas sau sub bărbie sau să intre în secție cu mască, după care să o scoată acolo ca să arate că el sau ea nu poartă mască. Cred că aici avem un risc și sunt convins că vor lua măsuri, pentru că indicațiile sunt foarte clare: președinții secțiilor de votare și cei care păzesc secțiile de votare nu vor permite acest lucru”, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Digi24.

El a explicat că în fiecare secție de vot vor fi măști care se dau celor care intră și nu au mască proprie. „Deci nu există scuză că dacă am venit fără mască înseamnă că nu mă lasă să votez. Ai mască acolo să iei, ca să votezi și poți vota fără nicio problemă”, a arătat secretarul de stat.

Arafat a mai spus de ce interzicerea accesului în secțiile de vot pentru cei care nu vor să poarte mască nu reprezintă o încălcare a drepturilor de alegător: „Cei care spun că le limităm drepturile trebuie să înțeleagă următorul lucru: așa cum intri la secția de vot și nu poți vota fără carte de identitate – asta e o condiționare, trebuie să ai cartea de identitate ca să votezi – așa trebuie să ai mască și să te dezinfectezi pe mâini ca să intri în secția de vot. Dreptul tău la vot este garantat, poți să votezi. Respecți regulile, asta este ideea. Respectând regulile, îi respecți și pe ceilalți”, a spus Raed Arafat.

În opinia sa, marea majoritate a populației vrea respectarea regulilor, iar cei care vor să voteze vor să voteze în siguranță. „Dacă respectăm regulile, avem risc minim. Risc zero nu există”, a menționat șeful DSU.

În final, Raed Arafat a adresat un apel celor care nu sunt de acord cu portul măștii: „Eu sper ca lumea să respecte regulile și mai ales aici mă adresez celor care au făcut tot posibilul să încerce să-i convingă pe ceilalți să nu poarte mască, să nu respecte regulile. Măcar în ziua asta, dacă vor să voteze, să-i respecte pe ceilalți și să poarte masca pe durata asta în care așteaptă și intră în secția de vot până ies din secția de vot”.

sursă digi24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ministrul Vela dă asigurări că alegerile locale de duminică se vor desfășura în condiții de siguranță

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, sâmbătă, că pentru alegerile locale s-a dispus constituirea de zone speciale de intervenţie în toate judeţele ţării, dar şi că au fost formate echipe de control care să verifice modul în care poliţiştii îşi îndeplinesc misiunile.

„Am luat câteva decizii importante pentru a asigura derularea procesului electoral în cele mai bune condiţii. Şi la aceste alegeri am dispus constituirea de zone speciale de intervenţie în 689 de localităţi, în toate judeţele ţării. Pentru acest lucru, am evaluat împreună cu specialiştii din minister patru criterii: istoricul incidentelor, incidentele actuale din campania electorală, vizele de flotant, cât şi datele şi informaţiile deţinute fie de către Ministerul Afacerilor Interne, fie că s-au regăsit în spaţiul public în surse deschise”, a declarat Marcel Vela, la sediul MAI.

El a adăugat că au fost constituite echipe operative şi rezerve de intervenţie în fiecare judeţ.

„O a doua decizie pe care am luat-o a fost cu privire la constituirea unor echipe operative şi rezerve de intervenţie în fiecare judeţ, astfel încât la orice apel la 112, la orice incident să fim prezenţi în cel mai scurt timp. Totodată, la fiecare inspectorat judeţean, aşadar în fiecare judeţ din România, sunt echipe care vor monitoriza şi vor îndruma inspectoratele judeţene. Încă din data de 25 (septembrie – n.r.) am detaşat 82 de ofiţeri de la nivel central la nivel judeţean în misiune de monitorizare şi îndrumare”, a anunţat ministrul.

De asemenea, Marcel Vela a precizat că au fost formate echipe de control care să verifice modul în care poliţiştii îşi îndeplinesc misiunile.

„La nivelul zonelor care sunt formate între 4 şi 5 judeţe vor activa echipe de control din cadrul Corpului de control al ministrului Afacerilor Interne, împreună cu colegi din Corpul de control de la IGPR sau de la Frontieră sau de la Jandarmerie, astfel încât aceştia vor verifica modul în care îşi îndeplinesc angajaţii ministerului misiunile pe care le au în competenţă”, a precizat Vela.

Mai mult, ministrul de Interne a spus că la nivel de minister va funcţiona o grupă de coordonare până la încheierea procesului de votare, iar la nivel judeţean o grupă operativă care va coordona toate activităţile, astfel încât orice incident, orice contravenţie, orice infracţiune să fie evaluată şi tratată în mod operativ.

agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate