Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Contribuții lunare de întreținere mai mari, la Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia. Cât costă îngrijirea unui bătrân

Publicat

Costul mediu lunar de întreținere și contribuția lunară de întreținere a persoanelor instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia vor crește în acest an. Noile costuri majorate urmează să fie aprobate în ședința Consiliului Local de joi, 27 ianuarie. 

Consilierii locali din Alba Iulia vor avea de aprobat în ședința de joi, 27 ianuarie, un proiect de hotărâre privind stabilirea costului mediu lunar de întreținere a persoanelor vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia și/sau a susținătorilor legali ai acestora pentru anul 2022.

Astfel, potrivit documentului, costul mediu lunar de întreținere în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia, în funcție de gradul de dependență al persoanei îngrijite, începând cu 1 februarie 2022, va fi următorul:

  • pentru persoanele independente: 3.000 lei / beneficiar (2.800 lei / beneficiar în 2021)
  • pentru persoanele semidependente: 3.700 lei / beneficiar (3.600 lei / beneficiar în 2021)
  • pentru persoanele dependente: 4.890 lei / beneficiar (4.250 lei / beneficiar în 2021)

De asemenea, contribuția lunară de întreținere a persoanelor vârstnice instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia se stabilește în funcție de gradul de dependență al fiecărui beneficiar pe baza costului mediu lunar, după cum urmează:

  • pentru persoanele independente: 2.200 lei / beneficiar (2.000 lei / beneficiar în 2021)
  • pentru persoanele semidependente: 2.450 lei / beneficiar (2.200 lei / beneficiar în 2021)
  • pentru persoanele dependente: 2.650 lei / beneficiar (2.400 lei / beneficiar în 2021)

Încadrarea persoanelor în grade de dependență se realizează de către Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia, prin personalul de specialitate numit în echipa de evaluare.

Beneficiarii instituționalizați în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia datorează contribuția lunară de întreținere în cuantum de 60% din valoarea veniturilor personale lunare, fără a se depăși costul mediu lunar ori contribuția de întreținere pentru fiecare categorie de beneficiari.

Diferența până la concurența valorii integrale a contribuției lunare de întreținere se va plăti de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice îngrijite în cămine, dacă realizează venit lunar pe membru de familie în cuantum mai mare decât valoarea netă a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit potrivit legii, în următoarea ordine de obligare la plată: soț și soție, rudele în line dreaptă, frați și surori, precum și celelalte persoane anume prevăzute de lege.

Contribuția susținătorilor legali ai persoanelor instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia se stabilește în următoarele procente:

Situația persoanelor instituționalizate în Căminul pentru persoane vârstnice Alba Iulia

Potrivit unui raport întocmimt de reprezentanții administrației locale, la data de 19 ianuarie 2022, în Căminul pentru persoane vârstnice din Alba Iulia erau instituționalizate 78 de persoane. Dintre acestea:

  • 28 de beneficiari nu au susținători legali sau aceștia nu au venituri suficiente pentru acoperirea diferențelor de plată
  • pentru 38 de beneficiari se acoperă integral contribuția de întreținere prin completarea sumelor stabilite de la susținătorii legali
  • pentru 12 beneficiari se acoperă parțial diferența de contribuție

Media pensiei vârstnicilor care beneficiază de serviciile acordate în cadrul Căminului pentru persoane vârstnice Alba Iulia este de 2.089 (în luna ianuarie 2022).

De asemenea, din totalul de 78 de beneficiari:

  • 27 de persoane sunt dependente (34,61 %)
  • 33 de persoane sunt semidependente (42,31 %)
  • 18 persoane sunt independente (23,08 %)

Evoluția costului mediul lunar de întreținere și a contribuției lunare de întreținere, în ultimii șase ani

Costul mediu lunar de întreținere și contribuția lunară de întreținere, în funcție de gradele de dependență (independent, semidependent, dependent), aprobate prin hotărârile Consiliului Local Alba Iulia, potrivit legislației în vigoare, aplicate în anii de referință, au fost stabilite astfel:

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. FLORIN

    sâmbătă, 22.01.2022 at 21:02

    DAR CONDITIILE DE TRAI CRESC SI ELA LA FEL CA PRETURILE HOTILOR ??????

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax