Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Controale ale Poliţiei în Alba şi alte 19 judeţe: Peste 16 tone şi 19 litri de substanţe periculoase confiscate, dosare penale şi amenzi de aproape 300.000 lei


Publicat

politie

big_pz_daespPeste 16 tone şi 19 litri de substanţe periculoase, 60 de dosare penale şi amenzi de aproape 300.000 de lei. Sunt rezultatele unei acţiuni derulate în perioada 5 octombrie – 10 noiembrie de poliţişti de la Direcţia Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase, în 20 de judeţe din ţară, inclusiv Alba.

Potrivit Poliţiei Române, acţiunea s-a derulat în județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Bistriţa Năsăud, Botoşani, Cluj, Covasna, Galaţi, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Satu Mare, Sălaj, Suceava, Vaslui şi Vrancea, având drept scop prevenirea și sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul substanțelor și deșeurilor periculoase.

Polițiștii au efectuat verificări şi controale la 300 de operatori economici care deţin, produc sau efectuează operaţiuni cu substanţe şi/sau deşeuri chimice periculoase.

În urma acțiunii, au fost constatate 60 de infracţiuni, dintre care 39 prevăzute de O.U.G. nr. 195/2005 privind protecţia mediului, 9 infracţiuni de trafic de substanţe toxice, prevăzute de Codul Penal, 11 infracţiuni prevăzute de Legea nr. 211/2011 privind regimul deşeurilor și o infracţiune la Legea 111/1996 privind desfăşurarea în siguranţă, reglementarea, autorizarea şi controlul activităţilor nucleare.

De asemenea, au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 278.000 de lei, pentru alte nereguli constatate.

Totodată, au fost indisponibilizate în vederea confiscării 16.016 kg. și 95 de litri de substanțe periculoase, 1.300 de tablete de fosfură de aluminiu, substanță clasificată ca fiind foarte toxică și 3,3 kg. de mercur.

Au mai fost identificate şi repuse în circuitul legal aproximativ 1.757.232 de kg. și 1.206 de litri de deşeuri periculoase.

IGPR a dat, ca exemple, rezultate ale acţiunii derulate în Galaţi.

Poliţiştii au surprins în flagrant delict, în 8 noiembrie, o persoană din județul Galați, care deținea ilegal în vederea comercializării, substanțe toxice. Asupra celui în cauză au fost depistate 4 patru recipiente metalice, etichetate cu denumirea AGROXIN INSECTICID 56TB, în care se aflau aproximativ 1.300 de tablete ce conțin o substanță foarte toxică, respectiv ”fosfură de aluminiu”.

Utilizarea și aplicarea acestor produse chimice, fără respectarea normelor tehnice și a instalațiilor aferente, special concepute, degajă în contact cu aerul gaze toxice cu efect letal pentru oameni și animale, precum și extrem de inflamabile.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de trafic de substanțe toxice, faptă prevăzută de Codul Penal.

În 19 octombrie au fost efectuate verificări la punctul de lucru al unei societăți comerciale din municipiul Galaţi, aflată în lichidare, ocazie cu care au identificat aproximativ 1.707.000 kg. de deșeuri periculoase, clasificate toxice, depozitate în condiții improprii și neasigurate cu pază, faţă de care nu au fost luate măsuri de eliminare totală.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de neluarea măsurilor de eliminare totală a substanţelor şi preparatelor periculoase care au devenit deşeuri, nesupravegherea și neasigurarea depozitelor de deșeuri și substanțe periculoase precum nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produse de protecția plantelor numai ambalate și în locuri protejate.

De asemenea, în urma controalelor, polițiștii au identificat aproximativ 1.600 de kg. de deșeuri periculoase, provenite din separatorul de hidrocarburi, faţă de care nu au fost luate măsuri de eliminare totală.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

AFM: Aproape 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul programului Casa Verde Fotovoltaice. Marți, consultare publică online

Publicat

Aproximativ 14.000 de proiecte au fost aprobate în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, iar rezultatele pentru toate contestaţiile depuse în aplicaţia informatică vor fi publicate în cel mai scurt timp, anunţă Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), într-un comunicat de presă.

De asemenea, oficialii instituţiei menţionează că miercuri, 12 august, va avea loc prima consultare publică în cadrul Programului Naţional „Casa Verde Fotovoltaice”, în mediul online.

„În cadrul programului avem aproximativ 14.000 de proiecte aprobate. Îi invităm pe toți beneficiarii să depună ATR-urile la instalatorii validați care le vor genera contractele de finanțare nerambursabilă, de la semnarea cărora au un termen de 8 luni pentru realizarea investițiilor. Rezultatele pentru toate contestațiile depuse în aplicația informatică aferentă Programului Casa Verde Fotovoltaice vor fi publicate pe site-ul instituției noastre – www.afm.ro, în cel mai scurt timp.

Având în vedere volumul foarte mare de documente și raportat la situația actuală a stării de alertă decretată la nivel național, care presupune anumite restricții, precum și la capacitatea instituțională limitată, am depus eforturi consistente, însă soluționarea acestora a presupus mai mult timp”, a transmis președintele AFM, Andreea Kohalmi – Szabo.

Cetățenii sunt invitați ca până luni, 10 august 2020, să transmită sugestii cu privire la Programul Național Casa Verde Fotovoltaice la adresa de e-mail: propunerifotovoltaice@afm.ro.

„Îmi doresc ca pe lângă constatările noastre cu privire la desfășurarea programului, să primim și punctele de vedere ale factorilor interesați, astfel încât în sesiunea din toamnă lucrurile să aibă un parcurs simplificat, atât în ceea ce privește procesul de înscriere, cât și de evaluare a proiectelor.

De asemenea, propunerile primite vor fi dezbătute în cadrul unui eveniment online pe platforma Webex organizat miercuri, 12 august 2020, ora 11:00.

Cei care doresc să participe la evenimentul online se vor înregistra printr-un e-mail la adresa presa@afm.ro, urmând ca link-ul de conectare în platformă să le fie transmis ulterior pe adresa de e-mail”, a mai declarat preşedintele AFM.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Aparat de radiologie modern, cu prindere în tavan, instalat în premieră la Spitalul Municipal din Aiud

Publicat

Continuă modernizarea Laboratorului de Radiologie și Imagistică Medicală (LRIM) din cadrul Spitalului Municipal Aiud. Potrivit reprezentanților instituției, a fost finalizată pregătirea spațiului și instalarea aparatului de radiologie Didital DRGEM Co (Corea de Sus), model GXR-82 SD cu prindere în tavan. 

Aparatul digital cu prindere în tavan, o premieră în cadrul LRIM, oferă multiple avantaje operatorilor și permite un diagnostic mai rapid și mai precis.

„Telediagnosticul devine astfel o opțiune nu doar în ceeea ce privește diagnosticul prin Tomografia Computerizată dar și prin Radiodiagnosticul digital.

Sistemul integrat PACS permite transmiterea rapidă a informațiilor către secțiile și specialiștii care au solicitat examinarea din cadrul spitalului sau în afara la instituțiile cu care se colaborează. Documentația pentru obținerea autorizației a fost trimisă la CNCAN conform procedurii urmând ca în scurt timp aparatul să fie efectiv dat în folosință.

Chiar și în această perioadă dificilă încercăm să continuăm dezvoltarea serviciilor medicale pentru a fi la înălțimea chemării pe care o trăim zi de zi”, au transmis reprezentanții instituției medicale.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cât costă lunar curățenia și întreținerea pasajului subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii din Alba Iulia

Publicat

Administrația locală din Alba Iulia plătește 10.000 de lei lunar, fără TVA, pentru curățenia și întreținerea pasajului care face legătura între Parcului Unirii și Bulevardul Transilvaniei din municipiu, pasaj deschis în urmă cu aproximativ trei săptămâni. 

Primăria Alba Iulia a cumpărat la sfârșitul lunii iulie, prin achiziție directă, servicii de curățenie și întreținere pentru grupul sanitar aflat în pasajul subteran dintre B-dul Transilvaniei și Parcul Unirii, servicii de curățenie a pasajului și a lifturilor. Ofertantul este Total Cleaning SRL din Alba Iulia, iar valoarea contractului este de 50.000 de lei, pentru o perioadă de cinci luni.

Vezi și VIDEO: Momentul în care trei minori vandalizează pasajul subteran din Alba Iulia, dat în folosință cu câteva ore înainte

Potrivit descrierii, curățenia grupurilor sanitare va fi asigurată de către trei angajați. Programul va fi zilnic, între intervalul orar 08:00 – 24:00.

Punctul de lucru va fi dotat cu aspirator, cărucior curățenie cu mopuri, detergenți profesionali, dezinfectanți aprobați de Ministerul Sănătății, hârtie igienică, prosoape de mâini, săpun lichid, dispensere pentru consumabile, saci menajeri și odorizant de toaletă.

Vezi și FOTO-VIDEO: Infiltrații după ploaie în pasajul subteran din Alba Iulia, recent inaugurat

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Gheorghe Beleiu: Solicit autorităților locale să își asume măsurile privind descurajarea infracționalității din Alba Iulia (P)

Publicat

Candidatul PRO România la Primăria din Alba Iulia, avocatul Gheorghe Beleiu, va sesiza, prin mijloace legale, autoritățile locale privitor la instalarea, cât mai rapid, a unor camere de supraveghere pe raza muncipiului.

„Aud, tot mai des, de faptul că persoane certate cu legea comit, pe raza municipiului Alba Iulia, diferite fapte penale, plecând de la cele cu violență până la intrări prin efracție sau sustragere de bunuri din diverse locații.

Solicit, imperativ, Primăriei și Consiliului Local să-ia în serios datoria, măcar morală, față de cetățenii pe care îi reprezintă și să găsească banii necesari pentru achiziția și amplasarea de camere de luat vederi.

Vă dau doar exemplul recent a unei firme al cărei sediu a fost spart de 3 ORI, în numai câteva săptămâni. E o dovadă de delăsare, ca să nu spun mai mult, să nu investești în siguranța albaiulienilor. Asta, ca să nu mai spun de faptul că munca de teren a polițiștilor ar fi mult ușurată dacă, la fel ca în lumea civilizată, am avea și noi niște camere de supraveghere. Sunt convins că un oraș ca Alba Iulia își permite costul unei astfel de investiții. Dacă actuala administrație nu e capabilă să implementeze un astfel de proiect, vă promit că, după alegeri, PRO România va arăta că se poate”, a transmis Gheorghe Beleiu, într-un comunicat de presă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate