Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Controale ANPC la service-uri auto: Jumătate dintre unităţile verificate, cu nereguli. Situaţia din Alba şi amenzi


Publicat

service autoÎn perioada octombrie-noiembrie, la nivel naţional, ANPC a verificat 514 service-uri auto şi a depistat nereguli la 251 dintre acestea (48,83%). În judeţul Alba, din 17 unităţi verificate de Protecţia Consumatorului, şapte nu respectau în totalitate legislaţia din domeniu. Comisarii au dat amenzi de 3000 de lei, în judeţ.

La nivel naţional, ANPC a aplicat 291 sancţiuni: 119  amenzi contravenţionale în valoare totală de 304.500 lei şi 172 avertismente. De asemenea, a fost dispusă oprirea temporară a prestării de servicii pentru 30 de operatori economici identificaţi cu abateri.

În judeţul Alba, în perioada 24 octombrie –4 noiembrie 2016, Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba a desfăşurat a desfăşurat acţiunea de verificare a respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor la service-urile auto. Dintre cei 17 operatori economici controlaţi din judeţ, la 7 s-au constatat abateri. Pentru deficiențele constatate s-au aplicat 9 sancțiuni contravenționale astfel : 7 avertismente și 2 amenzi în valoare de 3000 lei.

S-a verificat modul în care operatorii economici respectă prevederile legale privind activitatea de service, astfel încât produsul să fie sigur și să nu pună în pericol viața sau sănătatea utilizatorilor.

Obligațiile service-urilor auto sunt:

– să folosească, în cadrul serviciilor prestate, numai produse şi proceduri sigure şi, după caz, dacă actele normative în vigoare prevăd, acestea să fie testate şi/sau certificate,

– să presteze numai servicii care nu afectează viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor ori interesele economice ale acestora,

–să respecte condițiile prescrise sau declarate, precum și clauzele prevăzute în contracte

– se interzice comercializarea de produse sau prestarea de servicii care, utilizate în condiţii normale, pot pune în pericol viaţa, sănătatea sau securitatea consumatorilor

– în cadrul termenului de garanţie, prestatorii de servicii asigură toate operaţiunile necesare remedierii deficienţelor constatate la serviciile prestate sau înlocuirii produselor utilizate în cadrul serviciilor respective,

-pentru activitatea de service auto conform OG 21/92(r2), art. 21, operatorii economici trebuie sa își asume o perioadă de garanție pentru serviciile prestate.

S-a mai verificat dacă preţurile şi tarifele sunt indicate în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit.

CJPC Alba a constatat următoarele deficiențe:

– un service auto din Sebeș presta activitatea de service auto fără ca pe bonul de comandă să fie înscris timpul de execuție al lucrării, data când s-a întocmit bonul de comandă. De asemenea tarifele pentru manoperă nu sunt afișate vizibil. Pentru deficiențele constatate operatorul economic a fost sancționat cu avertisment și amendă în valoare de 1000 de lei și s-a dispus remedierea deficiențelor.

– alt service auto din Sebeș presta service auto fără bon de comandă din care să rezulte reparațiile ce trebuie efectuate, termenul de realizare, termenul de garanție acordat. De asemenea în unitate nu sunt afișate în mod vizibil tarifele practicate. Pentru deficiențele constatate operatorul economic a fost sancționat cu avertisment și amendă în valoare de 2000 de lei și s-a dispus oprirea temporară a prestării serviciului.

– o unitate service din Alba Iulia nu precizează în bonul de comandă termenul de realizare al reparației și nici costul estimativ. Pentru deficiențele constatate operatorul economic a fost sancționat cu avertisment și s-a dispus remedierea deficiențelor.

Un număr de 2 operatori economici din Alba Iulia ce prestează lucrări de service auto și unul din Sebeș nu informau consumatorii despre timpul de execuție al lucrării service auto. Pentru deficiențele constatate operatorii economici au fost sancționați cu avertismente și s-a dispus remedierea deficiențelor.

Sesizări, reclamaţii sau informaţii pot fi transmise la sediul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Alba din Alba Iulia, str O. Goga, nr 9, tel/fax 0258/811946, de luni până vineri între orele 8-16,30 (miercuri 8-18,30) sau la adresa de e-mail reclamatii.alba@anpc.ro.

Deficienţe constatate după controalele ANPC la nivel naţional: lipsa autorizării RAR; neacordarea de garanţie pentru serviciile prestate; neafişarea preţurilor; lipsa buletinului de verificare metrologică; lipsa traducerii informaţiilor privitoare la produse şi servicii care nu sunt scrise în limba română; comercializarea de produse cu termen expirat; neafişarea orarului de funcţionare; neafisarea plachetei “Telefonul Consumatorilor”.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Angajamentul Roman – Boloș: 500 de milioane de euro pentru fose septice în zone izolate. Nicio școală cu toaletă în curte (P)

Publicat

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a preluat integral o inițiativă legislativă pe care am depus-o în parlament și care prevede ca, pe lângă canalizarea clasică, zonele de munte și cele izolate să poată fi finanțate pentru sisteme alternative de fose septice sau depozite ecologice, așa cum sunt numite în OUG. Bugetul aprobat pe POIM este de 500 de milioane de euro, iar în primă fază vor fi finanțate 200.000 de gospodării.

Modalitatea de funcționare este una simplă: depozitele ecologice sunt administrate de operatorul de apă-canal, care, în baza unui semnal dat prin senzor, vidanjează fiecare fosă la umplere. Ulterior, vidanja este descărcată la stația de epurare.

Ministerul Fondurilor Europene decontează integral atât achiziția de depozite ecologice, cât și racordarea gospodăriilor și operațiunile de vidanjare. Practic, din cauza condițiilor impuse, localitățile din zona de munte sau cele izolate nu puteau accesa niciun fel de finanțare europeană, motiv pentru care nu se putea vorbi de canalizare. Această variantă a folosirii foselor septice este asemănătoare cu ceea ce se întâmplă în situații similare în țări ca Franța, Elveția sau Austria.

Un alt angajament pe care mi-l asum ca viitor parlamentar este ca, la finalul următorului mandat, nicio școala din județul Alba să mai aibă toaleta în curte. Educația este o prioritate!  Iar pentru a vorbi de normalitate, trebuie ca această realitate actuală să devină amintire a unor vremuri trecute. Poate unora li se par lucruri neimportante, însă pentru mine, educația copiilor și condițiile în care se învață sunt priorități!

 

 

Florin Roman

Deputat

Comandat de Partidul Național Liberal, cod unic mandatar financiar coordonator 11200025, distribuit de SC INDEPENDENT SRL – portal: https://alba24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Peste 4.000 de persoane verificate la intrările și ieșirile din localitățile carantinate din Alba. Valoarea amenzilor aplicate

Publicat

Inspectoratul de Poliție Județean Alba a continuat activitățile de verificare a modului în care se respectă prevederile Legii nr 55 din 2020, privind unele măsuri pentru prevenirea și combatere a prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Au continuat și controalele pe timp de noapte și s-a acționat în filtre amplasate la intrarea în / ieșirea din cele 6 localități carantinate.

Sub coordonarea Instituției Prefectului, au fost desfășurate în sistem integrat, noi acțiuni de verificare cu privire la respectarea măsurilor impuse în contextul stării de alertă, scopul vizat fiind prevenirea răspândirii virusului Covid 19.

În ultimele 24 de ore, la activitățile desfășurate au participat 218 polițiști și polițiști locali, alături de lucrători din alte instituții cu atribuții în domeniul verificări modului de respectare a normelor de prevenire a răspândirii noului coronavirus și au fost controlate 52 de societăți comerciale/ persoane fizice autorizate, 577 de mijloace de transport, din care 34 mijloace de transport în comun și au fost legitimate 7.543 de persoane.

Echipele de control au depistat și sancționat 61 de persoane care nu au respectat măsurile de protecție individuală și 90 care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea.

Valoarea totală a sancțiunilor aplicate a fost de 6.200 lei.

În filtrele constituite la intrările / ieșirile celor 6 localități carantinate (Alba Iulia, Sebeș, Blaj, Cugir, Abrud și Ciugud) precum și pe raza acestora au acționat 156 de forțe de ordine care au controlat 4.054 de persoane și 3.188 de autovehicule.

Au fost depistate și sancționate 90 de persoane care nu au putut justifica motivul deplasării, în conformitate cu noile restricții de circulație.

Reamintim faptul că, în intervalul orar 06,00 – 22,00, în interiorul zonei carantinate, se poate circula doar în anumite situații prevăzute de actul normativ, printre care amintim deplasarea în interes profesional, deplasarea pentru asigurarea de bunuri de strictă necesitate, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau nu se poate realiza de la distanță, deplasarea în scopul donării de sânge, în scop umanitar sau de voluntariat, pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietății sau pentru alte motive justificate cum ar fi îngrijirea copiilor, a vârstnicilor, a persoanelor bolnave ori în caz de deces al unui membru de familie.

În intervalul orar 22,00 – 06,00 este permisă circulația persoanelor numai în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată sau realizată de la distanță, respectiv pentru deplasări scurte, în apropierea locuinței, legate de activitatea fizică a persoanelor sau pentru nevoile animalelor de companie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT rutier la Șard. Un tânăr din comuna Cricău a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu mașina în afara carosabilului

Publicat

Un accident rutier s-a produs luni seara, pe raza localității Șard. Un tânăr de 31 de ani din comuna Cricău a ajuns la spital după ce s-a răsturnat cu mașina în afara carosabilului. 

Potrivit IPJ Alba, la data de 23 noiembrie 2020, în jurul orei 20:40, polițiștii din Alba Iulia au intervenit pentru soluționarea unui accident rutier produs pe raza localității Șard, comuna Ighiu.

Din primele cercetări a rezultat că un tânăr de 31 de ani, din comuna Cricău, în timp ce conducea un autoturism, a pierdut controlul asupra acestuia și s-a răsturnat în afara carosabilului.

În urma accidentului, conducătorul auto a suferit leziuni corporale și a fost transportat la spital.

Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

Cercetările sunt continuate.

Pentru a circula în siguranță, Inspectoratul de Poliție Județean Alba recomandă conducătorilor auto:

  • Adaptaţi în permanenţă viteza de deplasare la condiţiile meteo-rutiere concrete sectorului de drum pe care circulați.
  • Reduceţi viteza în locurile impuse de lege şi în special la trecerile de pietoni, în zonele aglomerate, în apropierea şi la traversarea intersecţiilor, la depăşirea mijloacelor de transport oprite în staţii;
  • Păstrați distanța de siguranță între autovehiculele;
  • Evitaţi efectuarea unor manevre riscante şi în deosebi a depăşirilor neregulamentare;
  • Adoptaţi un comportament preventiv în trafic!

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO Scutul Pădurii: 50 de pomi de Crăciun tăiați ilegal, găsiți de polițiști în garajul unei locuințe din comuna Arieșeni

Publicat

Polițiștii din Câmpeni au recuperat 50 de pomi de Crăciun tăiați ilegal. Au fost găsiți într-o anexă ce aparține unui bărbat din comuna Arieșeni. A fost întocmit dosar penal.

Potrivit IPJ Alba, la data de 23 noiembrie 2020, în jurul orei 24.00, în urma unor verificări efectuate în teren, polițiștii Secției 9 Poliție Rurală Câmpeni au depistat, în garajul unei locuințe din localitatea Budești, comuna Arieșeni, 50 de pomi de Crăciun care s-au dovedit a fi tăiați în mod ilegal.

Din primele cercetări efectuate de polițiști a rezultat că pomii de Crăciun ar fi fost depozitați de către un tânăr de 18 ani, din Budești, comuna Arieșeni, care i-ar fi tăiat fără drept.

Polițiștii continuă cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de tăiere fără drept de arbori și furt de arbori, iar cei 50 de pomi de Crăciun au fost predați unui ocol silvic, pentru valorificare.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate