Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Controale în Munții Sebeșului, după inundații: Sunt vizate defrișările și autorizațiile de construcție ale locuințelor


Publicat

Garda Națională de Mediu și Garda Forestieră vor demara o serie de controale în Munții Sebeșului, pentru a verifica modul în care s-au produs defrișările de pădure, ce au contribuit la dezastrul din sudul județului Alba. Prefectul Dănuț Hălălai a declarat că a dispus celor două instituții să înceapă verificările.

Mai mult, în perioada următoare, Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) va demara o serie de controale în zonele lovite de inundații pentru a verifica dacă locuințele din zonă au autorizații și avize de construcții.

În localitatea Răchita, cele cinci case distruse de inundații erau construite în albia pârâului ce trece prin sat și nu aveau autorizații și avize de construcții.

”O să bat monedă foarte, foarte tare pentru ca Inspectoratul de Stat în Construcții să intre în controale și să vadă construcțiile neautorizate. Acum, într-adevăr viitura a fost de foarte mare anvergură, cantitățile de apă au fost impresionate, chiar dacă albia era foarte bine aranjată, cantitatea de apă nu putea să treacă pe această secțiune.

Au fost făcute și încă sunt foarte multe locuințe la nivelul județului construite foarte aproape de albiile râurilor. Am făcut ordin de prefect și voi sta aproape ca oamenii să înțeleagă că există o legislație în construcție.

Casele care erau construite în Răchita erau construite fără autorizație de construcție, erau în albia pârâului, dacă aceste construcții erau autorizate și aveau toate avizele nu le dădea nimeni posibilitatea să construiască acolo.

O să cer directorului de la ISC să începem din nou un control, am mai avut astfel de controale, dar văd că lumea nu înțelege treaba asta. Va trebui să intrăm pe primari, cu siguranță că primarii nu doresc acest lucru, deoarece este o chestiune electorală pentru ei, dar pe noi nu ne interesează acest aspect, ei trebuie să înțeleagă, odată pentru totdeauna, că trebuie să respecte toate normele legale în vigoare… Nu voi permite că legea să nu fie respectată”, a declarat Dănuț Hălălai.

Întrebat de jurnaliștii prezenți la conferința de presă, vineri, dacă vor începe controale în zonele defrișate din Munții Sebeșului, prefectul de Alba a declarat:

”Bineînțeles am dispus deja Gărzii Naționale de Mediu și Gărzii Forestiere să facă aceste controale, pentru că degeaba am vrea să ne ascundem, după anumite chestiuni, una dintre cauzele clare care produc aceste evenimente este defrișarea pădurilor și, dacă nu se stopează sau nu se încep împăduririle, vom avea multe probleme”.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

141 cazuri noi de COVID-19 în România. Numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 19.398. Date oficiale din 1 iunie

Publicat

Numărul cazurilor de COVID-19 a ajuns la19.398 în România, potrivit datelor transmise luni, 1 iunie, de Grupul de Comunicare Strategică. Sunt 141 cazuri noi, raportate în ultimele 24 de ore.

Comparativ, până duminică erau raportate 19.257 de cazuri (124 noi, cel mai mic număr de la începutul pandemiei), iar 13.256 persoane erau declarate vindecate și externate.

Citește și ALBA: 3 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. Bilanț: 393 de infectări, 260 de vindecări, 112 de cazuri active

Grupul de Comunicare Strategică:

În actualizare

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 3 cazuri noi de COVID-19 în județ, în ultimele 24 de ore. Bilanț: 393 de infectări, 260 de vindecări, 112 de cazuri active

Publicat

Numărul total al infectărilor cu COVID-19 în județul Alba a ajuns luni la 393, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică Alba. În ultimele 24 de ore, în județ  au fost înregistrate 3 cazuri noi. 

Dintre cele 393 de cazuri înregistrate de la începutul epidemiei, 260 au fost declarate vindecate și au fost înregistrate 21 de decese. În aceste condiții, în județ există 112 cazuri active.

Duminică, în județul Alba au fost prelucrate 119 de teste la Spitalul Județean de Urgență, au transmis reprezentanții DSP Alba. Numărul total de teste, realizate până acum, este de 19.281.

Până duminică, erau 390 de cazuri (niciun caz nou), 259 persoane erau vindecate și erau prelucrate 19.162 teste.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Consumatorii de gaze naturale vor trebui să reîncheie contractele de furnizare până la 1 iulie. Cum poți compara ofertele

Publicat

gaz, aragaz

Până la finalul acestei luni consumatorii casnici de gaze naturale trebuie să reîncheie contractele cu furnizorii, în condițiile în care, începând cu 1 iulie, piața se va liberaliza, adică prețurile nu vor mai fi reglementate de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). 

Astfel, din luna iulie prețurile vor fi stabilite în funcție de cerere și ofertă. Consumatorii care nu reîncheie contractele (cu furnizorul actual sau cu altul) vor beneficia de prelungirea furnizării gazelor de la actualul furnizor, la fel ca până acum, însă tarifele vor fi cele stabilite în oferta comunicată de acesta. 

Citește și Piața gazelor se liberalizează în România, de la 1 iulie. Prețurile vor fi stabilite de companii, în funcție de cerere și ofertă

Noile prevederi au fost stabilite prin Ordinul ANRE nr. 27/2020 (care a intrat în vigoare la 1 aprilie 2020).

Furnizorii au început să le trimită clienților oferte cu noile tarife. Sunt peste 80 de companii care se întrec să semneze contracte cu cei peste 3,5 milioane de clienți casnici existenți acum în piața reglementată și care plătesc prețurile stabilite de stat. Noul contract de furnizare poate fi încheiat cu furnizorul actual sau cu oricare alt furnizor de gaze naturale, dar specialiștii în energie le recomandă consumatorilor citirea cu atenție a ofertelor, pentru a nu ajunge să plătească mai mult. La fel de importante sunt și clauzele care fac referire la întârzierile la plată sau la intervențiile în caz de avarii.

Cum poți compara ofertele de furnizare a gazelor naturale?

Pentru efectuarea unei analize comparative a ofertelor-tip de furnizare a gazelor naturale existente pe piață, se poate accesa aplicația „Comparator oferte-tip de furnizare a gazelor naturale”, disponibilă pe pagina de internet a ANRE – AICI, sau prin descărcarea pe dispozitivele mobile a aplicației ”ANRE”, disponibilă în magazinele online de aplicații App Store și Google Play.

Noul contract, conform ANRE, va putea fi încheiat cu unul din furnizorii acreditați (inclusiv cu cel cu care consmatorul are un contract în derulare, acum). Dacă decide schimbarea furnizorului, consumatorul nu va avea de suportat costuri suplimentare și nu va avea de trecut prin schimbări de ordin tehnic.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scutiri de impozit și de contribuții acordate persoanelor cu handicap, programatori și constructori, anulate de Guvern

Publicat

bani

În plină pandemie, Guvernul a adoptat o Ordonanță prin care a anulat scutirea de impozit pentru persoanele cu handicap, programatori și constructori.

Astfel, aceste categorii de persoane au plătit impozit de 10% pe veniturile din șomaj tehnic și pe indemnizația pentru zilele libere de supraveghere a copilului.

Mai mult, constructorii erau scutiți și de contribuții sociale și de sănătate, însă aceștia au fost forțați să le plătească în cazul intrării în șomaj tehnic, scrie libertatea.ro.  

Scutirile sunt prevăzute, în mod normal, în Codul Fiscal. Ordonanța 30/2020 specifică că asupra indemnizației de șomaj tehnic se aplică prevederile Codului Fiscal, inclusiv scutirile. Aceasta prevede că indemnizația de șomaj tehnic este de 75% din salariu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pe țară.

Documentul a fost adoptat de Guvern în 18 martie și publicat în Monitorul Oficial în data de 21 martie. Actul normativ prevedea că indemnizațiile de șomaj tehnic se impozitează conform Codului Fiscal, ceea ce înseamnă că beneficiau de scutirea la impozitul pe venit de 10% persoanele cu handicap, constructorii și programatorii, în vreme ce constructorii erau scutiți și de contribuțiile sociale de 25%, și cele de 10% pentru sănătate.

Cum câștigul salarial mediu brut luat în calcul la realizarea bugetului era de 5.429 de lei, rezultă că trei sferturi din acesta înseamnă 4.071 de lei brut. Constructorii ar fi urmat să primească „în mână” toată suma, fiind scutiți de toate taxele, în vreme ce persoanele cu handicap și IT-iștii ar fi putut încasa de la stat 2.646 de lei.

Guvernul a revenit cu Ordonanța 48, care elimină aceste facilități în cazul șomajului tehnic și al indemnizației pentru supravegherea copilului. Documentul a fost adoptat în 9 aprilie și publicat în Monitorul Oficial în data de 16 aprilie.

Ordonanța 48 elimină scutirile din Codul Fiscal pentru sumele primit ca șomaj tehnic și indemnizație de supraveghere a copilului. Acestea se mențin pentru salarii și alte câștiguri, dar nu sunt valabile în cazul șomajului tehnic și nici la indemnizația pentru supravegherea copiilor.

Astfel, după ce eliminăm din suma de 4.071 de lei contribuția de pensii (25%), contribuția de sănătate (10%) și impozitul pe venit (10%), rezultă un net de maximum 2.381 de lei pe lună ce poate fi încasat de beneficiari.

sursa: libertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate