Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Controale ITM Alba: Două societăţi amendate cu 30.000 de lei pentru munca „la negru”

Publicat

La sfârşitul lunii aprilie, ITM Alba a desfăşurat controale la 50 de agenţi economici, dintre care trei au primit amenzi pentru munca nedeclarată. În ceea ce priveşte domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, amenzile aplicate de inspectori au fost de 13.000 de lei, în perioada 23-27 aprilie.

ITM Alba a susţinut, în intervalul amintit, verificări la 50 de operatori economici, cu 2.055 de angajaţi. Trei persoane au fost identificate fără forme legale de angajare, pentru care firmele au fost amendate cu 30.000 de lei, în total. Este vorba despre “Oltean” SRL (2 persoane fără forme legal de angajare) şi Întreprinderea Individuală Orian Mariana “Maximed” (o persoană fără formel legale de angajare).

Totalul amenzilor la regimul de muncă aplicat de ITM Alba săptămâna trecută a fost de 36.800 lei. Principalele deficienţe stabilite în controale s-au referit la: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; nu au fost stabilite pentru toţi salariaţii atribuţiile corespunzătoare postului prin fişa postului; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor aplicabile la nivelul angajatorului; nu au fost aduse la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse în controalele anterioare; primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical (fişa de aptitudine); nu s-au compensat în bani la încetarea activităţii, concediile legale de odihnă neefectuate în perioada lucrată; nu se face dovada achitării drepturilor salariale către salariaţi; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze privind criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor; regulamentul intern nu conţine dispoziţii referitoare la criteriile şi procedurile de evaluare profesională a salariaţilor; registrul general de evidenţă al salariaţilor în format electronic nu se păstrează la sediul societăţii.

În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, au fost verificate 45 de unităţi şi aplicate 142 de sancţiuni, respective 139 avertismente şi 3 amenzi în valoare totală de 13.000 lei. La acest capitol, deficienţele au fost: lipsa autorizării iniţiale şi a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementarilor ISCIR; lipsa instruirii periodice a lucrătorilor; organizarea necorespunzătoare a activităţii de securitatea muncii la nivelul unităţilor, conform noilor reglementări din HG 955/2010; lipsa evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională pentru activităţile desfăşurate; desfăşurarea activităţii fără efectuarea examenului medical la angajare şi/sau periodic a lucrătorilor; lipsa instrucţiunilor proprii de securitatea muncii pentru activităţile desfăşurate; lipsa fişelor de aptitudine eliberate în urma examinării medicale la angajare şi/sau periodică a lucrătorilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax