Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Controale ITM la terasele de pe Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia. Au fost aplicate amenzi de 20.000 de lei

Publicat

Inspectorii ITM Alba au fost în control la terasele de pe Bulevardul Transilvaniei, sâmbără, 25 august, având ca scop, în principal identificarea cazurilor de muncă fără forme legale, precum şi respectarea de către angajatori a prevederilor legale referitoarea la timpul de lucru. Au fost aplicate două amenzi în valoare de 20 000 lei, una dintre acestea pentru muncă nedeclarată şi au fost formulate 44 de avertismente. În cazul a doi angajatori, vor fi sesizate autorităţile de cercetare privind sustragerea acestora de la plata impozitelor şi obligaţiilor ce decurg din calitatea de angajator, respectiv angajat, precum şi cele ce decurg din faptele de comerţ.

Acţiunea de sâmbătă s-a desfăşurat cu sprijinul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Alba  şi a vizat verificarea a unităţilor care desfăşoară activitate în zilele de repaus săptămânal.

Potrivit reprezentanţilor ITM Alba, au fost verificate 15 societăţi, la care au fost  dispuse 61 de măsuri şi au fost aplicate 46 de sancţiuni: două amenzi în valoare de 20 000 lei, respectiv 10.000 lei pentru muncă nedeclarată şi 44 de avertismente.

Împotriva a doi angajatori care aveau încadraţi cu contracte individuale de muncă un salariat, respectiv doi angajaţi cu timp parţial şi desfăşurau activitate peste durata negociată în contracte, ITM Alba va sesiza organele competente pentru  cercetări în legătură cu sustragerea acestora de la plata impozitelor şi obligaţiilor ce decurg din calitatea de angajator, respectiv angajat, precum şi cele ce decurg din faptele de comerţ.

Principalele deficienţe stabilite în controale: primirea la muncă a persoanelor fără întocmirea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă;  nu au fost stabilite pentru toţi salariaţii atribuţiile corespunzătoare postului prin fişa postului; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze referitoare la criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor aplicabile la nivelul angajatorului; nu a fost negociat sporul pentru orele prestate de către salariaţi în zilele de repaus săptămânal; salariaţii nu beneficiază de zile de repaus săptămânal; s-a încălcat regimul orelor suplimentare, în sensul că salariaţii încadraţi cu contracte individuale de muncă cu timp parţial desfăşoară activitate peste durata negociată; primirea la muncă a persoanelor s-a realizat în absenţa certificatului medical (fişa de aptitudine); nu s-au compensat în bani la încetarea activităţii, concediile legale de odihnă neefectuate în perioada lucrată; nu se face dovada achitării drepturilor salariale către salariaţi; contractele individuale de muncă nu au fost completate cu clauze privind criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariaţilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax