Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Controale la producătorii de mezeluri din Alba. Vezi ce spune directorul DSVSA Alba despre „hârtia igienică” din parizer


Publicat

Informația apărută recent în presa locală din Alba potrivit căreia un mare procesator de carne din județ folosea hârtie igienică în compoziția mezelurilor i-a determinat pe inspectorii DSP și DSVSA să se autosesizeze și să demareze controale la toate firmele de specialitate din județ. Aceștia s-au lovit, însă, de o problemă, dată fiind lipsa de informații concrete din acea declarație, în care nu se preciza nici cine susține acest lucru, nici unde și când s-a petrecut. 

Șeful DSVSA Alba, Mircea Miclea, a explicat pentru Alba24.ro că persoana care a declarat că se folosește hârtie igienică în compoziția parizerului a făcut o confuzie și că, de fapt, este vorba despre un ingredient din categoria E-urilor, frecvent folosit în industria cărnii:

„S-a produs o confuzie. Cel care a văzut acea hârtie igienică folosită la fabrica de carne din Alba a făcut o confuzie. Este vorba, de fapt, despre un ingredient folosit frecvent în industria alimentară, care arată ca hârtia igienică, dar este un ingredient din grupa E-urilor, care are toate aprobările. Este un aditiv folosit ca anti-aglomerant, mai ales de cei care produc cantități mari de carne și este avizat de Ministerul Sănătății. Aditivul are rolul de a nu aglomera grăsimea într-un singur loc, creând efectul acela de <mozaic> în produsele de carne”, a declarat Mircea Miclea, directorul DSVSA Alba.

Directorul DSP Alba, Horea Timiș: „Se cheltuie bani publici pentru a căuta acul în carul cu fân”

Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Horea Timiș, a explicat, în conferință de presă, că una dintre principalele probleme din acest caz este faptul că se cheltuie bani publici pentru a căuta… „acul în carul cu fân”.

„Ne-am autosesizat și alături de colegii de la DSVSA am analizat foarte atent datele tehnice. Din păcate suntem puși un pic pe drumuri fără o țintă precisă. Îi rog pe cei care mai fac astfel de reclamații să le facă în mod responsabil și să și-o asume, adică să precizeze măcar locul. La ora actuală fiecare procesator de carne din județ este evaluat de DSVSA și DSP pe verifică documente, acte. Dacă declarațiile sunt trunchiate și noi vom merge trunchinat. O altă informație ar fi că fabrica nu este pe teritoriul județului Alba. Deci, căutăm ce? Acul în carul cu fân. Cei care au făcut această declarație trebuie să ne spună unde, când. Noi cheltuim bani publici ca să ce?”, a explicat Horea Timiș.

Acesta a precizat că, pe lângă prejudiciul în bani care i se aduce județului, o astfel de informație poate să afecteze foarte grav imaginea județului Alba și a procesatorilor de carne recunoscuți la nivel național și internațional. „Există neconcordanțe din punct de vedere tehnic în ceea ce s-a reclamat și circuitul tehnic al produselor. La procesatorii de carne există medici veterinari, care analizează animalele. Referitor la hârtia igienică care ar fi fost introdusă în malaxor, sunt foarte multe date care nu concordă. Nu am primit nicio reclamație din partea niciunui consumator”, a conchis Timiș.

Prefectul Gheorghe Feneșer: „Nu se confirmă absolut nimic din ce s-a spus”

Prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, i-a chemat pe reprezentanții DSP și DSVSA pentru a investiga cazul. În urma unor verificări, s-a constatat că nu se confirmă faptul că s-ar fi folosit hârtie igienică în procesarea parizerului. „Există un aditiv, E-460, o celuloză, care se folosește ca emulgator în produse. Este omologat și se folosește internațional, în Uniunea Europeană. Are un rol anti-aglomerant pentru grăsimi. Pentru o persoană neavizată, acesta ar putea semăna cu hârtia igienică. Dar nu se confirmă nimic din ce s-a spus”, a explicat prefectul.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Klaus Iohannis, despre majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor: România poate pierde 3 miliarde de euro, bani europeni

Publicat

p

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri că acum nu este momentul prielnic pentru majorarea cu 40% a pensiilor și pentru creșterea cu 25% a salariilor profesorilor, așa cum a decis Parlamentul. În plus, acesta a precizat că mai mulți oficiali ai Comisiei Europene au avertizat că, dacă măsurile votate de Parlament vor intra în vigoare, România va pierde aproximativ 3 miliarde de euro.

Declarațiile președintelui Iohannis, întrebat dacă va promulga legea adoptată marți de parlament privind majorarea pensiilor și a salariilor profesorilor:

”Este o chestiune pe care am mai discutat-o. Este de dorit să crească pensiile și salariile profesorilor. Sunt lucruri pe care și eu mi le doresc, și guvernul și le dorește.

Chiar dacă ne dorim mai mult, trebuie să ținem cont de contextul în care ne aflăm: suntem în criză economică și bugetul este sub presiune. PSD a împovărat bugetul pentru anul viitor cu 6% din PIB.

Acest spațiu fiscal nu există, ar trebui sp luăm bani din altă parte, dar de peste tot banii au fost reduși la minim.

Chiar dacă ne dorim ca aceste creșteri să intre în vigoare, trebuie să așteptăm momentul prielnic. Acum nu este.

Există nu doar avertismente, ci și discuții cu înalți responsabili din Comisia Europeană, care ne-au spus franc: dacă această rectificare intră în vigoare, ni se vor tăia aproximativ 3 miliarde de euro pentru că încălcăm mai multe prevederi din tratate.

De asemenea, agențiile de rating ne vor retrograda ratingul de țară dacă aceste cheltuieli imense vor fi aprobate.

Nu există bani, dați-vă seama ce se întâmplă dacă se blocehază miliarde de euro din fonduri UE, dacă ne scade ratingul de țară și ne vom împrumuta mai scump. Este un scenariu de groază”

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

LIVE VIDEO Conferință de presă Klaus Iohannis. Declarații despre noul record al infectărilor cu SARS-COV și alegerile locale

Publicat

Președintele Klaus Iohannis susține astăzi, de la ora 18:00, o conferință de presă. Declarațiile și răspunsurile șefului statului la întrebărilor jurnaliștilor acreditați pot fi urmărite live la Alba24.

Președintele României și-a făcut un obicei în ultima perioadă din a susține în fiecare miercuri o conferință de presă.

Este de așteptat ca acesta să se refere la pandemia de coronavirus care a atins astăzi în România un nou record, la situația politică sau economică, dar și la alte subiecte de interes general.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Opt proiecte ale Spitalului Județen Alba vor fi finanțate din fonduri europene. Anunțul ministrului Nelu Tătaru, la Alba Iulia

Publicat

Vești bune pentru Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, aduse de către ministrul Sănătății, domnul Nelu Tătaru, în urma unei discuții cu ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș. 

Opt proiecte de investiții majore ale SJU Alba Iulia, care vizează lucrări de edificare, extindere sau dotare cu aparatură medicală, vor fi finanțate din fonduri europene nerambursabile. Informațiile au fost postate pe contul de Facebook al instituției sanitare. 

Care sunt cele 8 obiective:

1. Relocarea și modernizarea activității secției de Oncologie (cu înființare comp. Radioterapie și Îngrijiri paliative) și înfiintare compartiment Cardiologie intervențională – edificarea unui nou corp de cladire;

2. Bloc Operator – extinderea și modernizare;

3. Secții Neonatologie și Obstretică Ginecologie – lucrări de modernizare și dotare cu aparatură medicală;

4. Secții Pediatrie și Oftalmologie – lucrări de modernizare și dotare cu aparatură medicală;

5. Secție Ortopedie și Traumatologie – lucrări de modernizare și dotare cu aparatură medicală;

6. Boli Infectioase – edificarea unei noi clădiri;

7. Psihiatrie-cronci – edificarea unei noi cladiri;

8. Reparație capitală și schimb de destinație din Școala Postliceală Sanitară în secție de Recuperare, Medicină Fizică și Balneologie și extindere ambulator.

”Odată cu realizarea acestora Spitalul din Alba Iulia va fi unul dintre cele mai moderne spitale”, a spus ministrul Sănătății, prezent marți la  Alba Iulia, ocazie cu care i s-au prezentat secțiile, procedurile și stadiul lucrărilor la proiectele aflate în derulare.

Vești bune pentru Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, aduse de către ministrul Sănătății, domnul Nelu Tătaru, în…

Geplaatst door Spitalul Judetean de Urgenta Alba op Woensdag 23 september 2020

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

”Bani de liceu” în anul școlar 2020-2021: Termenul limită pentru depunerea cererilor, acte necesare și condiții

Publicat

pensii bani

Programul ”Bani de liceu” este continuat de Ministerul Educației și în anul școlar 2020-2021. Cererile pot fi depuse până vineri, 25 septembrie.

Ajutorul de 250 de lei pe lună este destinat elevilor care urmează învăţământul liceal, cursuri de zi, însă au acces doar cei în cazul cărora venitul maxim pe membru de familie este de 500 de lei pe lună.

La stabilirea venitului brut lunar / membru de familie se iau în calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei, în ultimele luni anterioare depunerii cererii, cu excepţia alocaţiei de stat, a alocaţiei suplimentare pentru familiile cu mulţi copii, burselor de studii sau sociale.

CALENDARUL de desfăşurare al programului naţional de protecţie socială „Bani de liceu” 2020-2021

Depunerea cererilor pentru programul naţional de protecţie socială „Bani de liceu” – 15-25 septembrie

Efectuarea anchetelor sociale şi evaluarea eligibilităţii cererilor depuse de către comisii: 26 septembrie – 15 octombrie

Centralizarea cererilor, prin intermediul portalului dedicat: 26 septembrie – 16 octombrie

Afişarea pe internet a listei beneficiarilor: 17 octombrie

Depunerea contestaţiilor: 18-21 octombrie

Rezolvarea contestaţiilor: 22 -25 octombrie

Bani de Liceu 2020-2021 – acte necesare:

1. Venit brut lunar pe membru de familie realizat în lunile iunie, iulie și august – maximum 500 RON.

– Adeverințe de venit de la locul de muncă al părinților sau

– Declarație notarială pe proprie răspundere de la părintele care nu a realizat niciun venit lunar permanent, în ultimele trei luni; sau de la amândoi, dacă sunt în această situație; declarația trebuie dată și de frații majori care locuiesc împreună cu familia, dacă nici ei nu au avut venituri

2. Copie după certificatele de naștere sau C.I./B.I. ale părinților și fraților.

3. Adeverințe din care să rezulte că frații/surorile sunt elevi/studenți, eliberate de instituțiile de învățământ unde studiază aceștia.

4. Copie a certificatului de deces al părintelui, pentru elevii orfani.

5. Copie dupa Certificatul de revoluționar al părintelui, dacă este cazul.

6. Adeverința medicală a elevului – dacă este cazul, pentru bolile prevăzute de lege (informații suplimentare la secretariat).

7. Cerere tip completată de elev cu autorizarea reprezentantului legal.

8. Ancheta socială făcută de primărie.

9. Copie după C.I./B.I. al elevului care solicită ”bani de liceu”.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate