Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Controale la producătorii de mezeluri din Alba. Vezi ce spune directorul DSVSA Alba despre „hârtia igienică” din parizer

Publicat

Informația apărută recent în presa locală din Alba potrivit căreia un mare procesator de carne din județ folosea hârtie igienică în compoziția mezelurilor i-a determinat pe inspectorii DSP și DSVSA să se autosesizeze și să demareze controale la toate firmele de specialitate din județ. Aceștia s-au lovit, însă, de o problemă, dată fiind lipsa de informații concrete din acea declarație, în care nu se preciza nici cine susține acest lucru, nici unde și când s-a petrecut. 

Șeful DSVSA Alba, Mircea Miclea, a explicat pentru Alba24.ro că persoana care a declarat că se folosește hârtie igienică în compoziția parizerului a făcut o confuzie și că, de fapt, este vorba despre un ingredient din categoria E-urilor, frecvent folosit în industria cărnii:

„S-a produs o confuzie. Cel care a văzut acea hârtie igienică folosită la fabrica de carne din Alba a făcut o confuzie. Este vorba, de fapt, despre un ingredient folosit frecvent în industria alimentară, care arată ca hârtia igienică, dar este un ingredient din grupa E-urilor, care are toate aprobările. Este un aditiv folosit ca anti-aglomerant, mai ales de cei care produc cantități mari de carne și este avizat de Ministerul Sănătății. Aditivul are rolul de a nu aglomera grăsimea într-un singur loc, creând efectul acela de <mozaic> în produsele de carne”, a declarat Mircea Miclea, directorul DSVSA Alba.

Directorul DSP Alba, Horea Timiș: „Se cheltuie bani publici pentru a căuta acul în carul cu fân”

Directorul Direcției de Sănătate Publică Alba, Horea Timiș, a explicat, în conferință de presă, că una dintre principalele probleme din acest caz este faptul că se cheltuie bani publici pentru a căuta… „acul în carul cu fân”.

„Ne-am autosesizat și alături de colegii de la DSVSA am analizat foarte atent datele tehnice. Din păcate suntem puși un pic pe drumuri fără o țintă precisă. Îi rog pe cei care mai fac astfel de reclamații să le facă în mod responsabil și să și-o asume, adică să precizeze măcar locul. La ora actuală fiecare procesator de carne din județ este evaluat de DSVSA și DSP pe verifică documente, acte. Dacă declarațiile sunt trunchiate și noi vom merge trunchinat. O altă informație ar fi că fabrica nu este pe teritoriul județului Alba. Deci, căutăm ce? Acul în carul cu fân. Cei care au făcut această declarație trebuie să ne spună unde, când. Noi cheltuim bani publici ca să ce?”, a explicat Horea Timiș.

Acesta a precizat că, pe lângă prejudiciul în bani care i se aduce județului, o astfel de informație poate să afecteze foarte grav imaginea județului Alba și a procesatorilor de carne recunoscuți la nivel național și internațional. „Există neconcordanțe din punct de vedere tehnic în ceea ce s-a reclamat și circuitul tehnic al produselor. La procesatorii de carne există medici veterinari, care analizează animalele. Referitor la hârtia igienică care ar fi fost introdusă în malaxor, sunt foarte multe date care nu concordă. Nu am primit nicio reclamație din partea niciunui consumator”, a conchis Timiș.

Prefectul Gheorghe Feneșer: „Nu se confirmă absolut nimic din ce s-a spus”

Prefectul județului Alba, Gheorghe Feneșer, i-a chemat pe reprezentanții DSP și DSVSA pentru a investiga cazul. În urma unor verificări, s-a constatat că nu se confirmă faptul că s-ar fi folosit hârtie igienică în procesarea parizerului. „Există un aditiv, E-460, o celuloză, care se folosește ca emulgator în produse. Este omologat și se folosește internațional, în Uniunea Europeană. Are un rol anti-aglomerant pentru grăsimi. Pentru o persoană neavizată, acesta ar putea semăna cu hârtia igienică. Dar nu se confirmă nimic din ce s-a spus”, a explicat prefectul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax