Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Controale la sute de medici și la peste 2.700 de furnizori de servicii medicale și medicamente. Amenzi uriașe aplicate de CNAS

Publicat

Controale la sute de medici și la peste 2.700 de furnizori de servicii medicale și medicamente. Amenzi uriașe aplicate de CNAS.

Structurile de control ale Caselor de asigurări de sănătate au aplicat amenzi de peste 100 de milioane lei, în primul semestru al anului, ca urmare a disfuncţionalităţilor şi iregularităţilor constatate la furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.

Este vorba despre furnizorii aflaţi sau care s-au aflat în relaţii contractuale cu CAS, a informat, vineri, Cezar Radu, director general adjunct la Direcţia Generală Control şi Antifraudă din cadrul CNAS, citat de Agerpres.

„În ceea ce priveşte acţiunile de control, acum avem datele actualizate pentru semestrul I, s-a încheiat raportarea. Practic, am ajuns la peste 100 de milioane, în ceea ce priveşte valoarea sancţiunilor.

În condiţiile în care se constată, în cursul unei acţiuni de control, că s-a încălcat o obligaţie de către furnizor, lipsa plafonului nu poate fi justificată pentru acele investigaţii pentru care nu este prevăzută o limită a valorii de contract.

Este o încălcare a obligaţiilor contractuale şi se aplică sancţiunile, aşa cum sunt ele prevăzute de lege. În ceea ce priveşte sancţiunile aplicate, sunt 100.676.000. (…)

Practic, de la 60 şi ceva de milioane lei în primele trei luni, am atins nivelul de 100 de milioane.

De fiecare dată când în cadrul unei acţiuni de control se constată abateri de la ceea ce prevede contractul, abateri de la legislaţie, se dispun măsurile în consecinţă.

Asta nu înseamnă că se asigură imediat şi instantaneu disciplinarea tuturor furnizorilor”, a afirmat Cezar Radu.

Controale la sute de medici și la peste 2.700 de furnizori de servicii medicale și medicamente

Potrivit CNAS, în primele trei luni ale anului, structurile de control ale Caselor de asigurări de sănătate au efectuat 2.787 acţiuni de control la furnizorii de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale, dintre care 752 tematice, 1.900 operative şi 135 inopinate.

În perioada martie – aprilie, au fost verificaţi 485 medici prescriptori de concedii medicale, selectaţi pe criteriul numărului de certificate de concediu medical emise.

Pentru nerespectarea prevederilor legale referitoare la concediile medicale s-au emis 82 amenzi contravenţionale în valoare totală de 571.500 lei şi 117 avertismente scrise, s-au reziliat două convenţii privind eliberarea certificatelor de concediu medical, iar cinci medici au fost excluşi din convenţii.

În cursul verificărilor s-au mai depistat şi alte abateri, pentru care s-au emis 40 avertismente scrise şi s-au dispus opt sancţiuni contractuale, respectiv recuperarea contravalorii unor servicii medicale în sumă totală de 34.419,27 lei.

Ca urmare a verificării respectării obligaţiei contractuale a farmaciilor de a nu utiliza în campaniile publicitare referinţe la medicamentele compensate şi gratuite sau la sistemul asigurărilor sociale de sănătate, cu excepţia informării asupra faptului că farmacia eliberează medicamente compensate şi gratuite, s-au aplicat atât avertismente scrise, cât şi sancţiuni contractuale în valoare de 132.413,97 lei.

Totodată, în acelaşi interval de timp, Direcţia Generală Control şi Antifraudă din cadrul CNAS a efectuat acţiuni de control la nivelul a nouă Case de asigurări de sănătate şi 72 furnizori de servicii medicale, în urma cărora s-au aplicat atât avertismente scrise, cât şi sancţiuni în valoare totală de 177.880,27 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate