Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cooperare româno-elveţiană: Proiect de peste 1,8 milioane de franci elveţieni pentru consolidarea capacităţilor de intervenţie a Jandarmeriei Române

Publicat

La sediul Inspectoratului General al Jandarmeriei Române a fost lansat oficial, miercuri, proiectul “Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române”, în prezenţa Excelenţei Sale Hubert Lebet, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene în România. Proiectul beneficiază de finanţare elveţiano – română, în valoare de 1.882.352,94 CHF şi presupune instruirea, modernizarea şi echiparea forţelor de ordine pentru gestionarea manifestaţiilor publice de amploare şi a manifestărilor sportive de dimensiune internaţională, dar şi sporirea securităţii cetăţenilor şi a mediului înconjurător în zonele montane.

Proiectul, finanţat cu 1.600.000 CHF de autorităţile elveţiene şi 282.352,94 CHF de partea română se va derula pe o perioadă de doi ani, având ca obiective majore: dezvoltarea capacităţilor Jandarmeriei Române de gestionare a manifestaţiilor publice de amploare şi a manifestărilor sportive de dimensiune internaţională şi consolidarea securităţii cetăţenilor şi a mediului înconjurător în zonele montane, pentru  o dezvoltare turistică durabilă.

Cu prilejul ceremoniei inaugurale, ambasadorul Confederaţiei Elveţiene a declarat: “Vreau să vă spun că sunt un ambasador fericit că sunt în România. Aveţi o ţară frumoasă, oameni pregătiţi şi instituţii care funcţionează. Există şi probleme, ştim acest lucru, dar împreună cu Jandarmeria Română am făcut multe lucruri bune şi colaborăm foarte bine, aşa cum am colaborat  şi cu Poliţia Română în alte ocazii. Prezenţa noastră aici este  dovada acestei colaborări eficiente la care fac referire. Avem parteneri serioşi şi eficienţi, precum şi experţi care ne sprijină în munca pe care o desfăşurăm…Mesajul meu este că atunci când vrem să colaborăm cu România şi cu instituţiile ei, acest lucru chiar funcţionează”.

De asemenea, tot în acest context, colonel dr. Mircea Olaru, Inspectorul general al Jandarmeriei Române a afirmat că, “obiectivele urmărite reflectă preocupări şi competenţe comune atât ale Jandarmeriei cât şi ale partenerilor elveţieni, ce se doresc a fi proiectate în spaţiul public, în folosul cetăţenilor, într-o manieră cât mai eficientă. Împreună cu partenerii noştri elveţieni am încercat să implicăm în demersurile noastre cât mai multe instituţii care să poată concura la bunul mers al proiectului. Mizăm pe o participare activă şi pe un angajament ferm din partea tuturor celor angrenaţi în atingerea obiectivelor proiectului şi ne dorim ocolaborare fructuoasă cu partenerul nostru principal, Academia de Poliţie din Savatan, Elveţia”.

La ceremonie au mai luat parte chestor şef de poliţie Marian Tutilescu, şeful Departamentului Schengen, Afaceri Europene şi Relaţii Internaţionale din Ministerul Afacerilor Interne, reprezentanţi ai instituţiilor naţionale cu atribuţii în domeniile în care se derulează proiectul, precum şi experţi cu responsabilităţi în derularea proiectului din cadrul Jandarmeriei Române.

La data de 7 septembrie 2010 a fost încheiat la Berna Acordul-Cadru între Guvernul României şi Consiliul Federal Elveţian privind implementarea Programului de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene extinse.

În conformitate cu semnarea, de către părţile română şi elveţiană, a Acordului de Activitate, la data de 02.01.2013 a început perioada de implementare a proiectului Consolidarea capacităţilor Jandarmeriei Române, cu o durată de 2 ani, subsumat secţiunii Fond Tematic Securitate a acordului de mai sus.

Proiectul este structurat pe două obiective majore: dezvoltarea capacităţilor Jandarmeriei Române de gestionare a manifestaţiilor publice de amploare şi a manifestărilor sportive de dimensiune internaţională; consolidarea securităţii cetăţenilor şi a mediului înconjurător în zonele montane pentru  o dezvoltare turistică durabilă.

În cadrul primului obiectiv – dezvoltarea capacităţilor Jandarmeriei Române de gestionare a manifestaţiilor publice de amploare şi a manifestărilor sportive de dimensiune internaţională, principale activităţi care urmează să fie desfăşurate sunt: studii comparative privind cadrul juridic şi concepţiile de angajament ale statelor europene pe timpul manifestărilor sportive şi evenimentelor de amploare; ateliere de lucru cu participare elveţiană şi internaţională, privind bunele practici în domeniul luptei împotriva huliganismului, prevenirii şi combaterii violenţei în stadioane; ateliere de lucru cu participare elveţiană şi internaţională privind gestionarea operaţională a meciurilor de fotbal europene şi a evenimentelor de amploare; elaborarea şi publicarea unor concepţii de întrebuinţare a forţelor pe timpul evenimentelor de amploare; elaborarea unor module specifice de pregătire în domeniul asigurării ordinii publice pe timpul evenimentelor de amploare şi a manifestărilor sportive; achiziţionarea de noi echipamente pentru modernizarea dotării forţelor de asigurare a ordinii publice.

Cel de-al doilea obiectiv – consolidarea securităţii cetăţenilor şi a mediului înconjurător în zonele montane pentru o dezvoltare turistică durabilă presupune: evaluarea dispozitivului actual de securitate publică şi protecţie a mediului în staţiuni montane din România; întâlniri şi reuniuni ale experţilor în Elveţia şi România pentru schimb de cunoştinţe în domeniul bunelor practici operaţionale în domeniul montan, rolul forţelor de poliţie/jandarmerie în protecţia mediului; colocviu pe problematica securităţii turismului în ariile naturale protejate; achiziţionarea unor mijloace de mobilitate specifice misiunilor montane; realizarea unei campanii de sensibilizare privind protecţia mediului înconjurător şi a biodiversităţii.

Foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax