Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Copacul fermecat din Munţii Apuseni. Legenda fagului de cinci secole, ce îşi pierde frunzele doar primăvara

Publicat

copacul-fermecat baia de aries Locuri pline de legendă şi poveşti minunate te aşteaptă la tot pasul, în Munţii Apuseni. Omenii păstrează încă, din generaţie în generaţie, semnificaţii ascunse în vremurile de demult ale unor adevărate monumente ale naturii. Unul dintre aceste exemple este “copacul fermecat”, pe drumul dintre Baia de Arieş şi Cîmpeni.

Fagul împăratului, cum mai este numit acesta, îl vezi chiar de pe Drumul Naţional 75, în dreptul satului Muncelu, pe un deal.

Bătrânii locului spun că pomul ar avea peste 500 de ani şi că ascunde legende. Una dintre acestea spune că pe aici ar fi trecut un vechi drum care traversa munţii, iar acolo, la “fagul împăratului”, s-ar fi oprit, cu sute de ani în urmă, un călugăr şi el ar fi binecuvântat bucata aceea de pământ, pentru ca după aceea să răsară pomul fermecat. În apropierea fagului se află şi un izvor despre care localnicii susţin că este tămăduitor.
Cu o coroană impresionantă, fagul îşi pierde frunzele doar primavara. Acestea se usucă, dar rămân pe arbore pe timpul iernii.

În urmă nu cu mulţi ani, pe lângă Arieş şi pe lângă stejar trecea Mocăniţa, care oferea un farmec în plus peisajului din jur. La copac se ajunge lângă acesta parcurgând un drum prin pădure pe o potecă ce este folosită şi astăzi de oamenii locurilor.

Legat de acest arbore, oamenii mai povestesc altă legendă. Aici s-ar fi întâlnit Avram Iancu cu împăratul austriac Franz Josef, pentru a negocia un pact, de unde ar proveni şi denumirea de Fag al Împăratului. Legenda nu ar avea, însă, corespondent în realitate, Avram Iancu refuzând să-l întâlnească pe Împăratul Austro-Ungar în 1852, pe când acesta sosise în Ţara Moţilor.

Varianta oficială a legendei transmisă din generaţie în generaţie sună astfel: ”Se spune că pe la anul 1850, dupa ce marele seism social de la 1848 s-a liniştit, pe Valea Arieşului a venit împăratul de la Viena, vroind să-I liniştească pe moţi şi să se întâlnească cu Avram Iancu. În drum spre Câmpeni, se zice că Împaratu ar fi poposit la umbră falnicului copac. În timp ce se odihnea la umbra deasă, aude un cântec de fluier, pe partea cealaltă a Arieşului. Împăratul întreabă un călător, «cine cântă atât de frumos din fluier?». Călătorul îi spune că e Avram Iancu. Auzind aceasta, împăratul numaidecât îşi trimite pe unul dintre oamenii săi, să-l cheme pe Craiul Moţilor, la o întâlnire cu Măria Sa. Când solul împăratului ajunge la Avram Iancu şi îi spune pentru ce a fost trimis, Iancu îi răspunde: «Spune-i stăpânului tău, că un nebun cu un mincinos, nu pot sta de vorbă!».

sursă: adevărul.ro

sursa foto: worldwideromania.com

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax