Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Copiii care au împlinit 14 ani vor putea călători cu avionul în străinătate, fără să fie însoţiţi de o persoană majoră. Proiect aprobat de Senat

Publicat

avion decolare Proiectul de lege ce prevede posibilitatea pentru copiii care au împlinit 14 ani să călătorească neînsoţiţi, cu avionul a fost aprobat de Senat. Astfel, sunt eliminate costuri suplimentare pentru părinţi. Pentru a intra în vigoare, noua legislaţie mai are nevoie de acceptul deputaţilor, al preşedintelui şi publicarea în Monitorul Oficial.

În prezent, majoritatea companiilor aeriene interne fie nu acceptă pasageri minori neînsoţiţi, fie au bilete mai scumpe pentru ei. Pentru fiecare minor care călătorește neînsoțit, dar a împlinit vârsta de 14 ani, companiile aeriene percep o taxă suplimentară cuprinsă între 40 și 100 de euro. Sumele apar în expunerea de motive a proiectului legislativ.

Prin noua legislaţie, copiii care au împlinit vârsta de 14 ani vor putea zbura mai des.

Condiţiile prin care minorii vor putea călători cu avionul neînsoţiţi sunt

– să fie titulari ai unui document de călătorie individual sau, după caz, al unei cărți de identitate

– să călătorească exclusiv cu avionul

– să prezinte o declarație a ambilor părinți sau, după caz, a părintelui căruia i-a fost încredințat prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă și irevocabilă, a părintelui care exercită singur autoritatea părintească în temeiul unei hotărâri judecătorești rămase definitivă și irevocabilă, a părintelui supraviețuitor sau a reprezentantului său legal, care să cuprindă acordul acestora cu privire la efectuarea călătoriei respective de către minor, la statul sau statele de destinație, la perioada în care urmează să se desfășoare călătoria, precum și la scopul călătoriei.

O astfel de măsură ar facilita o relație mult mai apropiată între părinți și copii, permițând minorilor care au împlinit vârsta de 14 ani deplasarea cu companii low cost, la prețuri mult mai acceptabile, consideră iniţiatorii.

„Am pornit în acest proiect legislativ de la solicitarea mai multor părinţi care sunt în situaţia de a-şi chema copiii în vizită unde lucrează în străinătate, de a-şi trimite copiii la vizită în străinătate. Permite părinţilor plecaţi să-şi vadă copilul mai des, permite copiilor să meargă mai des la părinţi, fără alte cheltuieli suplimentare”, a declarat, la momentul iniţierii  proiectului, Eugen Bejinariu, deputat PSD.

Acest lucru e posibil şi acum, dar numai în cazul companiei TAROM.

„Copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 18 ani nu vor fi considerați minori neînsoțiți. Pot să călătorească singuri, cu excepția cazului în care părinții ne cer în mod expres să fie tratați ca minori neînsoțiți”, spune Georgeta Dinu, purtător de cuvânt al TAROM.

Adică să fie preluaţi de la check-in, urcaţi în avion şi lăsaţi în grija persoanei care îi aşteaptă la destinaţie. Serviciul costă 40 de euro, cu zece euro mai puţin decât în cazul Blue Air, companie care de asemenea acceptă pasageri minori neînsoţiţi.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax