Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Copiii nevaccinați ar putea fi chemați la imunizare. Măsuri după cazurile de poliomielită de la graniţa cu România

Publicat

vaccinCopiii neimunizați împotriva poliomielitei ar putea fi chemați la vaccinare de către Ministerul Sănătății. Autoritățile sunt pregătite pentru a lua măsurile necesare după ce în sud-vestul Ucrainei, la granița cu România, au apărut, după cinci ani, primele două cazuri din Europa. Specialiștii români sunt atenți și la valul de migranți, care ar putea duce cu ei și alte boli periculoase, precum malarie, sifilis, hepatita B și C. În acest context, medicii le cer autorităților să aprobe de urgență o lege prin care să declare obligatorie vaccinarea.

După confirmarea a două cazuri de poliomielită la granița Ucrainei cu România, autoritățile iau măsuri. Direcțiile de Sănătate Publică monitorizează apele reziduale, iar medicii de familie numără persoanele nevaccinate.

Potrivit conf. univ. dr. Alexandru Rafila, consilier al Ministrului Sănătății, dacă există un număr prea mare de copii care nu au fost vaccinați, se poate trece la o campanie de catch up, adică acei copii care nu au fost vaccinați să fie vaccinați exclusv pentru polio.

Teoretic, spun specialiştii, riscul unei epidemii de poliomielită este redus, fiind vorba despre un virus localizat, nu de origine sălbatică. Totuşi, tocmai mutaţiile şi numărul redus de imunizări din nordul ţării au pus autorităţile în alertă. În Suceava şi Neamţ peste 20 la sută dintre copii nu au fost vaccinaţi, iar la polul opus se află Dolj, unde au fost imunizaţi peste 95 la sută.

În aceste zile, imunizarea împotriva poliomielitei nu este singura problemă discutată de specialiştii în boli infecţioase. Ministrul Sănătăţii din Ungaria estimează că 2 la sută dintre imigranţi pot aduce o boală cu risc epidemiologic, astfel se dorește împunerea vaccinării lor.

Managerul Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş, prof. dr. Adrian Steinu-Cercel, a transmis că Autoritatea de Sănătate Publică face un control medical, face supravegherea lor pe o perioadă de circa trei săptămâni, iar dacă există probleme, se va trece la vaccinare.

Totodată, medicii români spun că trebuie adoptată rapid legea vaccinării. Proiectul prevede interdicţia de a profesa pentru medicii şi asistenţii medicali care duc o politică antivaccinare.

Dacă va fi pusă în dezbatere publică în această săptămână, legea care îi obligă pe părinţi să îşi vaccineze copiii va intra în vigoare la începutul lunii octombrie.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax