Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Copiii nu sunt obligați să își facă analizele la începutul anului școlar. O adeverință și un aviz epidemiologic de la medicul de familie sunt suficiente

Publicat

laborator analize medicale

laborator analizeUn  un proiect comun al ministerelor Educaţiei şi Sănătăţii stabileşte ce documente medicale sunt necesare la înscrierea copiilor la școală. O adeverinţă medicală şi un aviz epidemiologic de la medicul de familie vor fi suficiente și nu trebuie alte analize speciale.

Cu toate că nu este legal, adesea părinţilor li se cer, la înscrierea la şcoală tot felul de analize pentru copii, precum exudatul nazal şi faringian sau coprocultura.

„Interpretarea unor medici de familie a fost excesivă, să recomande analize bacteriologice la toţi. Nu este logic, pentru că un lucru este boala contagioasă şi altceva să ai un microb”, spune Dorel Săndesc, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

Speriaţi de rezultatele analizelor, părinţii dau imediat copiilor antibiotice. Aşa se şi explică de ce România este al doilea consumator de antibiotice din Europa.

Ministerele Educaţiei şi Sănătăţii vor să clarifice situaţia şi au elaborat un proiect privind documentele medicale pentru înscrierea în anul şcolar. Potrivit acestuia, este nevoie doar de o adeverinţă care să ateste starea fizică şi calitatea simţurilor, fără analize. Este însă nevoie de un aviz epidemiologic, la care să fie ataşată fişa vaccinării.

Proiectul va da mai mult de muncă medicilor şi asistenţilor şcolari, în condiţiile în care deficitul de personal depăşeşte 50%.

Până acum, copiii învăţau, la grădiniţă şi apoi la şcoală, cum să aibă un stil de viaţă sănătos, de ce e important să facă sport şi, uneori, cum să acorde primul ajutor. Începând din anul şcolar 2015-2016, ei ar putea învăţa şi cum să prevină contactarea bolilor infecţioase, inclusiv prin vaccinare.

Rata naţională de vaccinare a scăzut în ultimii cinci ani de la 97 la 84 la sută. Dacă proiectul intră în vigoare la jumătatea lunii septembrie, avizele ar trebui depuse de părinţi cel mai târziu la 1 octombrie.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax