Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Copiii prematuri prezintă un risc mai mare de multimorbiditate în adolescenţă. Studiu

Publicat

Arhivă foto

Un studiu recent realizat de cercetători din Finlanda și Norvegia, coordonat de Institutul Finlandez pentru Sănătate și Bunăstare (THL), a scos în evidență faptul că persoanele născute prematur prezintă un risc crescut de a dezvolta multimorbiditate în perioada adolescenței.

Acest studiu oferă noi informații cu privire la riscurile asociate nașterii premature și a fost transmis marți prin intermediul agenției Xinhua.

Definiția prematurității și riscul asociat

Conform studiului, termenul de „prematuritate” se referă la copiii născuți înainte de săptămâna a 37-a de sarcină.

Rezultatele cercetării au evidențiat că riscul de a dezvolta multimorbiditate – adică prezența a mai multor boli sau dizabilități pe termen lung – este mai mare în rândul persoanelor născute prematur.

Impactul grav al nașterii foarte premature

Studiul a dezvăluit că riscul cel mai mare de a dezvolta multimorbiditate este asociat cu persoanele născute foarte prematur, adică înainte de săptămâna a 28-a de sarcină.

De asemenea, chiar și printre adolescenții născuți cu puțin timp înainte de termen (în săptămânile 37 și 38 de sarcină), prevalența multimorbidității a fost ușor mai ridicată în comparație cu cei născuți la termen.

Riscuri și cifre relevante

Studiul a constatat că riscul de a dezvolta multimorbiditate între vârstele de 10 și 18 ani a fost de 4,6% pentru adolescenții născuți prematur și de 1,9% pentru cei născuți la termen.

Cercetătorii subliniază că până la 23% dintre cazurile de dezvoltare a patru boli la adolescenți ar putea fi asociate cu nașterea prematură.

Importanța rezultatelor

Cercetătorii au subliniat că acest studiu aduce în prim-plan o perspectivă nouă asupra multimorbidității în rândul persoanelor tinere.

De obicei, cercetările anterioare în acest domeniu s-au axat mai mult pe persoanele în vârstă.

Astfel, factorii de risc specifici pentru dezvoltarea multimorbidității în rândul tinerilor nu au fost înțeleși în totalitate până acum.

Concluzii și implicații practice

Cercetătoarea Katriina Heikkila de la THL a menționat că acest studiu are potențialul de a ajuta la înțelegerea mai bună a legăturii dintre nașterea prematură și riscul de a dezvolta multiple afecțiuni în adolescență.

Profesorul Eero Kajantie, conducătorul proiectului, a subliniat importanța acordării de atenție sporită factorilor asociați nașterii premature în cazul tinerilor cu boli cronice.

Studiul, realizat în colaborare cu Universitatea de Științe și Tehnologie din Norvegia, Universitățile finlandeze din Oulu și Turku, a analizat date de la peste 1,1 milioane de tineri născuți în Finlanda între 1987 și 2006, precum și peste 555.000 de tineri născuți în Norvegia între 1998 și 2007. Aceste date au fost preluate din registrele medicale specializate. Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul științific Lancet Public Health.

Această cercetare aduce o perspectivă semnificativă asupra sănătății adolescenților născuți prematur și subliniază importanța luării în considerare a factorilor legați de naștere în gestionarea sănătății tinerilor cu boli cronice.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Om

    joi, 31.08.2023 at 06:52

    Interesant articol.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax