Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Corectarea pensiilor speciale începe cu angajații din MApN și MAI. Guvernul vrea să modifice modul în care sunt calculate

Publicat


militariMinisterul Apărării anunță într-un comunicat că este co-inițiator alături de Ministerul de Interne în cazul ordonanței de urgență pe care Guvernul vrea să o adopte pentru a diminua pensiile speciale în cazul angajaților din armată, poliție sau servicii secrete. MApN susține că în acest moment continuă consultările cu specialiștii din MAI și pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului.

„În acest moment, specialiștii Ministerului Apărării Naționale și cei ai Ministerului Afacerilor Interne continuă consultările și pregătesc draft-ul actului normativ ce va fi discutat în cadrul Executivului, cele doua ministere fiind co-inițiatoare”, anunță MApN într-un comunicat.

„Informațiile potrivit cărora ministrul apărării naționale nu ar semna proiectul ordonanței de urgență sunt lipsite de fundament”, anunță MApN.

Guvernul Tudose vrea să modifice modul în care sunt calculate pensiile foștilor angajață din armată, poliție și servicii secrete printr-o ordonanță de urgență.

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu, a declarat, duminică, că Ordonanța de Urgență care modifica legea pensiilor speciale se referă la toate categoriile de pensii speciale, nu doar la cele pentru militari, polițiști și servicii secrete. Olguța Vailescu a precizat că OUG-ul ar urma să intre în vigoare de la 15 septembrie, că nu se va schimba vârsta de pensionare și că se va modifica modul în care se actualizează pensiile.

Olguța Vasilescu a precizat că în momentul de față pensiile speciale se actualizează în funcție de creșterile salariale ale celor care sunt activi, ceea ce duce la pensii foarte mari.

„Dacă salariile vor crește cu 25%, în 2019 vor fi iar creșteri, pensiiile vor fi actualizate (…) Dacă nu corectăm sistemul, vom ajunge într-o situație foarte neplăcută, economia nu poate să susțină astfel de creșteri”, a spus Olguța Vasilescu, completând „Nu scădem nicio pensie aflată în plată”.

Totodată, acesta a subliniat că „pentru a nu se spune că nu a existat predictibilitate în sistem, ne-am hotărât ca termenul  de intrare în vigoare să fie data 15 septembrie. Cei care vor să iasă, vor putea să o facă începând de mâine până pe 15 septembrie, dar trebuie să știe că nu li se mai actualizează în funcție de creșterile salariale. Se indexează cu rata inflației, pe un principiu mult mai corect”, iar OUG se referă la tot ce înseamnă pensii speciale, nu numai militari, servicii: „Avem de gând să dăm o ordonanță chiar săptămâna viitoare. Am lucrat la ea. Nu ne-am apucat încă de Legea pensiilor pe partea de contributivitate unde este obligatoriu să facem creșterile din programul de guvernare, însă după apariția Legeii salarizării ne-am dat seama că, dacă nu corectăm sistemul, în sensul că, dacă lăsăm pensiiile de serviciu să se actualizeze cu ce este la cei activi, vom ajunge într-o situație foate neplăcută de anul viitor, în sensul că economia nu poate să susțină astfel de creșteri”.

„Nu va fi tăiată nicio pensie, dar vor fi actualizate cu rata inflației”, a mai spus aceasta, adăugând că „vârsta de pensionare va fi aceeași”.

sursa: hotnews.ro


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

URS lovit MORTAL de o mașină pe DN1 Sibiu-Brașov, zona Hula Bradului

Publicat

Un nou accident rutier, în care a fost lovit un urs, s-a petrecut duminică seara. Animalul a murit în urma impactului. Evenimentul rutier a fost semnalat pe DN1 Sibiu – Brașov, la Hula Bradului. Potrivit IPJ Sibiu, traficul rutier s-a desfășurat alternativ, temporar, fiind reluat în jurul orei 22.40. Citește și VIDEO: Urs rănit, păzit […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Numărul deceselor asociate cu utilizarea țigărilor electronice, în creștere. Atenționările specialiștilor

Publicat

S-au înmulțit decesele în urma unei afecţiuni pulmonare asociate cu utilizarea ţigărilor electronice (practică denumită „vaping”).  Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite a anunțat că s-a ajuns la 42 de victime. Agenţia americană din domeniul sănătăţii, care a colectat date referitoare la această afecţiune pulmonară în 49 din cele 50 de state […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

REZIDENȚIAT 2019: LISTA posturilor din ALBA, pe specialități, scoase la concurs. Înscrierile continuă până MARȚI

Publicat

medic rezident

Ministerul Sănătăţii organizează în 8 decembrie concurs de intrare în rezidenţiat pe post şi rezidenţiat pe loc în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie. Concursul se desfăşoară în centrele universitare: Bucureşti, Cluj Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara. Sunt 4.350 de locuri scoase la concurs, număr mai mic faţă de cel de anul trecut. […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Regulamentul de funcționare al Pieței volante din Alba Iulia, în consultare publică. Ce obligații au micii producători

Publicat

Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică regulamentul de funcționare a Pieței volante Transilvania, deschisă în fiecare vineri, în parcarea fostei policlinici a spitalului, pe Bulevardul Transilvaniei. Piața pune la dispoziție 45 de locuri pentru producătorii agricoli din Alba Iulia și localitățile învecinate din județ care doresc să-și vândă produsele. De la piața volantă […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate