Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Coronavirus în Italia: 11 localități au intrat în carantină. 79 de cazuri, confirmate. Unde pot cere ajutor cetățenii români

Publicat

Este panică în Italia, țară unde trăiește cea mai mare comunitate de români din străinătate și unde numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a crescut brusc. Italia este prima țară din Europa care pune orașe întregi sub carantină. S-au închis școli, spitale, tribunale, restaurante, magazine.

Numarul localităților intrate în carantină a ajuns la 11, din zonele Lodi și Veneto. Cele mai noi statistici anunță că au fost înregistrate 79 de cazuri de îmbolnăviri în total, aproape jumătate dintre acestea fiind depistate în ultimele 24 de ore. Doi pacienți s-au făcut bine, în timp ce 18 sunt în stare gravă sau critică.

Citește și EXCLUSIV: Autocar cu elevi din Alba, în consemn la frontieră. Copiii se întorc din Italia, dintr-o zonă afectată de coronavirus

În aceste condiții, Italia a devenit țara cea mai afectată de coronavirus din Uniunea Europeană.

În cursul nopții a fost confirmată prezența virusului și în Milano.

Cele mai afectate zone, Lombardia și Veneto. Au fost instituite restricții de circulație

Cele mai afectate zone sunt Lombardia și Veneto. Nu este o epidemie națională, nu sunt cazuri extinse la nivel național. Tocmai pentru a preveni acest lucru, autoritățile se grăbesc să ia măsuri. Încă de vineri seară au fost impuse restricții. Au fost închise școli, restaurante, baruri, birouri publice, nici trenurile nu mai opresc în localitățile restricționate.

Citește FOTO-VIDEO ALERTĂ: O tânără și bebelușul ei de 7 luni, SUSPECȚI de coronavirus la Alba Iulia. Mama s-a întors din Italia

Nu se știu multe despre „pacienții zero” și ultimele indicii par să confirme că există două focare diferite în nordul Italiei. Dar asta vor stabili specialiștii.

O ședință de Guvern pe această temă a avut loc în cursul nopții și au fost adoptate mai multe ordonanțe de urgență, iar cea mai importantă măsură care va fi imediat aplicată este interzicerea circulației – pe scurt, 11 localități intră oficial în carantină, vor exista filtre ale forțelor de ordine și armatei și nimeni nu mai are voie să între sau să iasă de acolo. Așadar, varianta de a se întoarce în România pentru românii care trăiesc în aceste localităti nu mai este valabilă.

Este vorba despre localitățile: Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano.

Nu sunt cetățeni români printre cei infectați, a anunțat MAE, dar există comunități importante de români, destul de numeroase în Lombardia și Veneto. Românii trebuie să știe că din motive de prevenție, este bine să asculte sfaturile autorităților italiene.

Unde pot cere ajutor cetățenii români

Ambasada României la Roma a pus la dispoziția românilor numere de telefon la care pot solicită asistență. Astfel, cetățenii români pot solicita asistență consulară la numerele de telefon ale:

  • Ambasadei României la Roma: +390683523358; +390683523356; +390683523369, +390683523371, +390683523374, +390683523352; +390683523344
  • Consulatului General al României la Milano: +39 0240098207, +39 0240074018
  • Consulatului General al României la Trieste: +39 040 411 652, +39 040 452 8136, +39 040 416 350, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență.

Totodată, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție și numărul de telefon de permanență al Ambasadei României la Roma: +393451473935, respectiv al oficiilor consulare la Milano: +39 366108 1444 și Trieste: +39 340 8821688.

Autoritățile italiene susțin că în scurt timp virusul va fi izolat și îndeamnă cetățenii la calm.

Sunt bolnavi care n-au fost niciodată în China. Printre ei, doi medici

Doi medici se numără în rândul celor mai recente cazuri confirmate de infectare cu coronavirus în Italia. S-ar putea ca ei să fi intrat în contact cu pacienți purtători de coronavirus fără să fi știut asta. Un spital din Padova cu 450 de pacienți internați a fost închis pentru controale.

Presa vorbește despre 4.200 de cetățeni din Veneto care vor fi testați, iar regiunile din nordul Italiei se pregătesc să intervină de urgență.

Un aspect care atrage atenția e că sunt bolnavi în Italia care nu au fost niciodată în China și nici nu au intrat în contact cu persoane care au călătorit acolo recent.

Încă de vineri seara au început să fie impuse restricții în 12 localități, dar s-ar putea să fie în curând mai multe. Locuitorii sunt sfătuiți să rămână la domiciliu pentru o perioadă de o săptămână. Au fost închise școli, baruri, au fost anulate evenimente, meciurile de fotbal, carnavalurile din acest weekend, tocmai pentru că nu se știe cum au fost infectați acești oameni.

Guvernul a pus la dispoziția cetățenilor un număr, în caz că au simptome. În niciun caz nu trebuie să meargă la spital, cetățenii cu simptome vor fi preluați direct de acasă și transportați în condiții speciale la spital. Multe localități sunt pur și simplu pustii, tocmai pentru că oamenii respectă aceste sfaturi.

Sunt localități unde există și comunități importante de români și mulți dintre ei aveau de gând să se întoarcă în România cu ocazia sărbătorilor.

sursa: digi24.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax