Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Corporația Politică SRL, cea mai profitabilă afacere din România. Cifrele scandaloase din spatele finanțării partidelor

Publicat


g

Cea mai profitabilă afacere în România a ajuns să fie politica. Nu există entitate economică în țară care să producă un profit mai mare decât cele obținute de partidele politice prin finanțarea pe care o primesc de la bugetul de stat. Anul trecut, Autoritatea Electorală Permanentă a virat în conturile partidelor parlamentare din România aproximativ 170 de milioane de lei. În 2019, suma a crescut la peste 409 milioane de lei. Da, ați citit bine! Este mai mult decât primesc toate partidele din Europa, la un loc.

În țara în care 5.006.000 de cetățeni trăiesc în sărăcie, politica este o afacere ultra-profitabilă. Potrivit Institutului Național de Statistică, aproximativ 25% dintre români sunt la limita subzistenţei, adică unul din patru locuitori ai României trăiește într-o gospodărie ale cărei venituri sunt extrem de mici.

Adăugând un tablou sumbru al subfinanțării sistemului medical și de învățământ, înțelegem că orice altă comparație este posibilă în raport cu prosperitatea acestei corporații denumită politică.

Câți bani au primit partidele în 2018

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat în 2018 subvenţii în valoare totală de este 170 de milioane de lei, din bugetul național. Cei mai mulți bani i-a primit PSD, aproximativ 96,8 milioane lei. Trebuie spus că finanțarea partidelor este direct proporțională cu rezultatul pe care îl au la alegeri legislative.s

Cum cheltuiesc partidele acești bani

Parchetul General a confirmat oficial că trezorierul PSD, Mircea Drăghici, propus la un moment dat pentru a prelua funcția de ministru al Transporturilor, este cercetat penal, după dezvăluirile despre felul în care acesta a cheltuit banii primiți de partid drept subvenție de la stat, notează Newsweek România, publicația care a scris prima oară despre subiect.

Printre altele, PSD a cumpărat cu banii jos trei mașini care valorează în jur de 188.000 euro, ce ar fi folosite, spun jurnaliștii de la Newsweek, nu în interesul partidului, ci al deputatului Mircea Drăghici și al soției acestuia, Georgiana Drăghici. Astfel, soția trezorierului Drăghici, Georgiana Drăghici, conduce Mercedesul GLE Coupe 350 D pentru care PSD a plătit 324.799 lei.

Newsweek România a mai publicat și un document care arată că, în mai puțin de cinci luni din acest an, 380.000 de euro au plecat din subvenția primită de PSD de la stat în contul unei persoane fizice. Suma reprezintă echivalentul a 20 de luni de chirie pentru o vilă în Pipera. Adică 19.000 de euro pe lună pentru un imobil a cărui închiriere costă de șase-șapte ori mai puțin pe piața imobiliară. Conform mai multor surse, în respectiva vilă de pe bulevardul Iancu Nicolae ar locui chiar trezorierul PSD, Mircea Drăghici, artizanul acestei afaceri incredibile.

Modificarea legii finanțării partidelor politice a fost inițiată chiar de către deputatul PSD Mircea Drăghici.

Câți bani primesc corporațiile politice în 2019

De la bugetul de stat, aproximativ 409 milioane urmează a fi repartizate sub formă de subvenție pentru activitatea curentă a partidelor politice. La aceste sume se vor adăuga decontarea cheltuielilor pentru campaniile electorale din acest an, cea pentru Parlamentul European şi cea pentru Președintele României.

Acești bani nu sunt incluși în subvenție.

De exemplu, cel mai mare partid, PSD, ar trebui să primească 218 milioane lei ca subvenție din impozitele cetățenilor, un buget de aproape patru ori mai mare decât al Președinției României, de exemplu, și mai mare chiar decât cel al Senatului per ansamblu. Asta face ca președintele PSD, Liviu Dragnea, să aibă la dispoziție un buget de patru ori mai mare, în 2019, decât președintele României.

Este vorba despre o sumă de 0,04% din PIB.

Cât a primit fiecare partid în 2019, până acum

Partidele politice au început deja să încaseze din banii pentru 2019. Potrivit unor documente ale instituției, Autoritatea Electorală Permanentă a plătit deja în primele zece zile ale lunii ianuarie peste 13 milioane de lei partidelor.

politicPSD a încasat peste 7,5 milioane, PNL aproape 3,5 milioane, USR peste un milion, ALDE, Mișcarea Populară și UNPR primind și ele sume sub un milion.

subventiiIstoria se repetă și în februarie, cu aceleași sume către aceleași partide, și cu aceeași ”autoritate” la distribuție. Până la sfârșitul anului însă, este vorba despre o sumă enormă, ceea ce arată că ceea ce am putea numi cartelurile politice din România au descoperit cea mai profitabilă afacere. Afacere prin care storc din taxele cetățenilor peste 409 milioane de lei, fără să dea socoteală. Acestor fonduri li se adaugă cotizațiile, contribuțiile, donațiile și fondurile pentru campaniile electorale.

UDMR refuză subvenția pentru că cea destinată minorităților este mai mare.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Cum îți dai seama când ești mințit în mediul online? Ghid practic pentru identificarea știrilor false

Publicat

femeie calculator laptop

Dezinformarea nu e o glumă și este nevoie să contribuim cu toții pentru a pune capăt răspândirii ei, consideră Comisia Europeană. Iată câteva sfaturi practice care vă ajuta să identificați dezinformarea în mediul online, oferite de siteul instituției: Una dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm în zilele noastre este lupta împotriva dezinformării […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Din Alba, la Marea Adriatică în mai puțin de 8 ore. O autostradă se construiește rapid între Serbia și Muntenegru

Publicat

a

Locuitorii Județului Alba vor ajunge la mare, pe autostradă, în mai puţin de opt ore. Dar nu este vorba de Marea Neagră, ci de Marea Adriatică, în Muntenegru. În acest moment se află în construcţie autostrada sârbo-muntenegreană Belgrad-Bar, pe o lungime de 445 de kilometri. Autostrada va lega capitala Serbiei de principalul port maritim din […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

”Necunoscuții” care au contribuit la dotarea Spitalului Județean Alba. Donații și sponsorizări de aproape 300.000 de lei în 2018

Publicat

d

Nu i-a lăudat nimeni și nici nu au cerut asta. Oameni, companii, asociații s-au implicat în dotarea Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia cu echipamente medicale care să ajute la diagnosticarea mai precisă a pacienților. Alba24 a descoperit, într-un document intern al spitalului, lista celor care ai contribuit în anul 2018, la dotarea unor […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

S-au inaugurat primii 137 km din Via Transilvanica. S-a montat borna de început a traseului care trece și prin Alba Iulia

Publicat

De

transilvanica

Cei 137 de kilometri din judeţul Suceava incluşi în Via Transilvanica au fost inauguraţi, luni, la Putna, prin montarea unei borne de început al traseului de pelerinaj de 1.000 de kilometri care trece și prin Alba Iulia. Inaugurarea a avut loc în prezenţa actorului Marcel Iureş, a ministrului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, stareţului Mănăstirii […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate