Contacteaza-ne si pe
Publicitate

EVENIMENT

Corporația Politică SRL, cea mai profitabilă afacere din România. Cifrele scandaloase din spatele finanțării partidelor

Publicat

g

Cea mai profitabilă afacere în România a ajuns să fie politica. Nu există entitate economică în țară care să producă un profit mai mare decât cele obținute de partidele politice prin finanțarea pe care o primesc de la bugetul de stat. Anul trecut, Autoritatea Electorală Permanentă a virat în conturile partidelor parlamentare din România aproximativ 170 de milioane de lei. În 2019, suma a crescut la peste 409 milioane de lei. Da, ați citit bine! Este mai mult decât primesc toate partidele din Europa, la un loc.

În țara în care 5.006.000 de cetățeni trăiesc în sărăcie, politica este o afacere ultra-profitabilă. Potrivit Institutului Național de Statistică, aproximativ 25% dintre români sunt la limita subzistenţei, adică unul din patru locuitori ai României trăiește într-o gospodărie ale cărei venituri sunt extrem de mici.

Adăugând un tablou sumbru al subfinanțării sistemului medical și de învățământ, înțelegem că orice altă comparație este posibilă în raport cu prosperitatea acestei corporații denumită politică.

Câți bani au primit partidele în 2018

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a virat în 2018 subvenţii în valoare totală de este 170 de milioane de lei, din bugetul național. Cei mai mulți bani i-a primit PSD, aproximativ 96,8 milioane lei. Trebuie spus că finanțarea partidelor este direct proporțională cu rezultatul pe care îl au la alegeri legislative.s

Cum cheltuiesc partidele acești bani

Parchetul General a confirmat oficial că trezorierul PSD, Mircea Drăghici, propus la un moment dat pentru a prelua funcția de ministru al Transporturilor, este cercetat penal, după dezvăluirile despre felul în care acesta a cheltuit banii primiți de partid drept subvenție de la stat, notează Newsweek România, publicația care a scris prima oară despre subiect.

Printre altele, PSD a cumpărat cu banii jos trei mașini care valorează în jur de 188.000 euro, ce ar fi folosite, spun jurnaliștii de la Newsweek, nu în interesul partidului, ci al deputatului Mircea Drăghici și al soției acestuia, Georgiana Drăghici. Astfel, soția trezorierului Drăghici, Georgiana Drăghici, conduce Mercedesul GLE Coupe 350 D pentru care PSD a plătit 324.799 lei.

Newsweek România a mai publicat și un document care arată că, în mai puțin de cinci luni din acest an, 380.000 de euro au plecat din subvenția primită de PSD de la stat în contul unei persoane fizice. Suma reprezintă echivalentul a 20 de luni de chirie pentru o vilă în Pipera. Adică 19.000 de euro pe lună pentru un imobil a cărui închiriere costă de șase-șapte ori mai puțin pe piața imobiliară. Conform mai multor surse, în respectiva vilă de pe bulevardul Iancu Nicolae ar locui chiar trezorierul PSD, Mircea Drăghici, artizanul acestei afaceri incredibile.

Modificarea legii finanțării partidelor politice a fost inițiată chiar de către deputatul PSD Mircea Drăghici.

Câți bani primesc corporațiile politice în 2019

De la bugetul de stat, aproximativ 409 milioane urmează a fi repartizate sub formă de subvenție pentru activitatea curentă a partidelor politice. La aceste sume se vor adăuga decontarea cheltuielilor pentru campaniile electorale din acest an, cea pentru Parlamentul European şi cea pentru Președintele României.

Acești bani nu sunt incluși în subvenție.

De exemplu, cel mai mare partid, PSD, ar trebui să primească 218 milioane lei ca subvenție din impozitele cetățenilor, un buget de aproape patru ori mai mare decât al Președinției României, de exemplu, și mai mare chiar decât cel al Senatului per ansamblu. Asta face ca președintele PSD, Liviu Dragnea, să aibă la dispoziție un buget de patru ori mai mare, în 2019, decât președintele României.

Este vorba despre o sumă de 0,04% din PIB.

Cât a primit fiecare partid în 2019, până acum

Partidele politice au început deja să încaseze din banii pentru 2019. Potrivit unor documente ale instituției, Autoritatea Electorală Permanentă a plătit deja în primele zece zile ale lunii ianuarie peste 13 milioane de lei partidelor.

politicPSD a încasat peste 7,5 milioane, PNL aproape 3,5 milioane, USR peste un milion, ALDE, Mișcarea Populară și UNPR primind și ele sume sub un milion.

subventiiIstoria se repetă și în februarie, cu aceleași sume către aceleași partide, și cu aceeași ”autoritate” la distribuție. Până la sfârșitul anului însă, este vorba despre o sumă enormă, ceea ce arată că ceea ce am putea numi cartelurile politice din România au descoperit cea mai profitabilă afacere. Afacere prin care storc din taxele cetățenilor peste 409 milioane de lei, fără să dea socoteală. Acestor fonduri li se adaugă cotizațiile, contribuțiile, donațiile și fondurile pentru campaniile electorale.

UDMR refuză subvenția pentru că cea destinată minorităților este mai mare.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

ACCIDENT rutier între Alba Iulia și Micești. O persoană rănită după ce două autoturisme s-au lovit. Trafic îngreunat

Publicat

masina, politie, rutiera, alba

Un accident rutier s-a produs marți dimineața, pe strada Calea Moților din Alba Iulia. O persoană a fost rănită, după ce două autoturisme s-au lovit, între Alba Iulia și Micești. Traficul rutier este îngreunat.  Potrivit ISU Alba, Detașamentul de pompieri Alba Iulia intervine cu o autospecială, descarcerarea, o ambulanță SMURD B2 și o ambulanță SAJ […]

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

Românii nu s-au grăbit să renunţe la Pilonul 2 de pensii. Câţi şi-au transferat banii la stat

Publicat

bani

Românii par să nu fie interesaţi să renunţe la Pilonul 2 de pensii, în condiţiile în care doar câteva zeci de persoane au solicitat acest lucru. În total, 7,2 milioane de români cotizează la pensia privată. Reamintim că din 12 martie, cei care au cotizat cel puţin 5 ani pot face solicitări de încetare a […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Statutul cadrelor militare, modificat. Ce se schimbă în noua legislație, în vigoare din luna mai

Publicat

militari

Statutul cadrelor militare a fost modificat prin Legea 101/2019, ce a intrat în vigoare din 16 mai. Potrivit acesteia, reglementări privind participarea la misiuni, dreptul la transport gratuit, concediu și pensie, calculul stagiului minim în grad. Detalii din lege: – gradele cadrelor militare în ordinea lor ierarhică în Ministerul Apărării Naţionale sunt: A. subofiţeri; A1. […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Sondaj: Majoritatea firmelor românești amână plata facturilor, din lipsa resurselor financiare

Publicat

cota tva declaratie

Şapte din zece companii din România întârzie să-şi plătească facturile, în timp ce durata medie de încasare a facturilor la nivelul economiei a ajuns la aproape 120 de zile, arată o analiză de specialitate, realizată în baza unui sondaj. Potrivit datelor Frames & Train Your Brain, 68% dintre managerii companiilor autohtone au recunoscut faptul că […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate