Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Corpul de control al Guvernului anchetează publicarea situației despre testarea în județe. Voiculescu: Nu există date secrete

Publicat

Controverse în rândul membrilor Guvernului cu privire la publicarea datelor legate de numărul de teste realizate în fiecare județ. Premierul vrea să afle, cu ajutorul Corpului de Control al Guvernului cum au fost făcute publice aceste date, dar, pe de altă parte, ministrul Sănătății spune că publicarea lor este normală. 

Datele legate de testare nu erau publice până în urmă cu câteva zile. Asta și pentru că unele județe care testau foarte puțin nu înregistrau cazuri de COVID, chiar dacă aveau spitalele pline și un număr mai mare de decese decât celelalte. Fără teste și fără cazuri, județele respective stau ”bine” pe hârtie și nu sunt obligate să instituie măsuri.

Spre exemplu, potrivit raportărilor din data de 4 martie, în primele 3 zile ale lunii, județul Vrancea raportase 3,4 și 13 teste în fiecare zi (în total 20). Aceste date au fost ulterior modificate.

Ce caută Corpul de control

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ. De cealaltă parte, ministrul Sănătății reacționează: Nu există date secrete.

„Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea”, a declarat Florin Cîţu, luni, la Parlament, întrebat despre un comunicat al Ministerului Sănătăţii referitor la „remedierea” unor chestiuni legate de publicarea datelor privind efectuarea de teste COVID la nivelul fiecărui judeţ.

Întrebat, la ce avize se referă, premierul a explicat: „Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”.

Ministerul Sănătăţii a făcut săptămâna trecută, vineri, precizări cu privire la procesul de transparentizare a datelor publicate pe pagina data.gov.ro.

Răspunsul ministrului Sănătății: Nu există date secrete

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, i-a răspuns premierului Florin Cîțu că datele privind numărul de teste Covid realizate în fiecare județ trebuie să fie publice, precizând că eventualele inadvertențe se corectează pe parcurs și subliniind că ascudenerea de date este un lucru profund nociv pentru democrația unei țări.

”Există date publice. Toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există un motiv ca anumite date să nu fie făcute publice atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date secrete. Tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit ar trebui să fie date publice, transparente”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a precizat că numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte.

”Nu a trimis premierul corpul de control. Există o solicitare a unor autorităţi probabil sau unor instituţii care trebuie verificate. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice.

Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră. (…) Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei.

S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia”, a mai spus ministrul.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Spitalul din Sebeș cumpără echipamente de protecție pentru personalul medical. Valoarea investiției

Publicat

Spitalul din Sebeș cumpără echipamente medicale și de protecție în valoare de peste 2,4 milioane de lei. 

Spitalul Municipal Sebeș a lansat vineri, 20 mai, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru achiziția de echipamente de protecție în cadrul proiectului „Dotarea Spitalului Municipal Sebeș în vederea creșterii capacităiții de gestionare a crizei Covid-19”.

Valoarea totală este estimată la 2.484.826,2 de lei, fără TVA. 

Proiectul urmărește consolidarea capacității de reacție la criza de sănătate publică cauzată de răspândirea virusului Sars-Cov-2, prin dotarea cu echipamente medicale și de protecție personală, necesare pentru asigurarea unui comportament corespunzător pacienților infectați cu Covid-19, pentru diminuarea riscului de contaminare a personalului și a pacienților din cadrul spitalului și pentru limitarea răspândirii virusului.

De asemenea, se urmărește:

 • asigurarea unui tratament corespunzător pacienților infectați cu Covid-19
 • achiziționarea prin proiect de echipamente și aparatură medicală
 • diminuarea riscului de contaminare a personalului și a pacienților din cadrul spitalului
 • limitarea răspândirii virusului, precum și a efectelor extrem de grave ale acestuia asupra populației

Prin proiect se vor achiziționa:

 • echipamente de protecție personal medical

– combinezon de protecție biologică – 9.000 buc.

– mănuși unică folosință – 60.000 buc .

– ochelari de protecție – 72 buc.

– halate de unică folosință – 46.440 buc.

– capelina de unică folosință – 46.440 buc.

– botoși de unică folosință – 46.440 buc.

– viziere de protecție – 3.600 buc.

– halate chirurgicale – 7.200 buc.

– lenjerie de pat de unică folosință – 4.500 buc.

– lenjerie corp (pijamale) – 4.650 buc.

 • măști FFP2/FFP3 – 9.000 buc.
 • măști de unică folosință cu 3 pliuri – 60.000 buc.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

O femeie a fost sunată de un bărbat care a zis că este doctor la Aiud și că fiul ei a avut un accident. Ce s-a întâmplat după apel

Publicat

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Aiud au renunțat să mai cerceteze un caz, în care o femeie din Aiud a fost înșelată prin metoda ”Accidentul”. Motivul pentru care procurorii din Aiud au cerut renunțarea la urmărirea penală a fost făcut public, în motivarea magistraților Judecătoriei Aiud care au și admis cererea procurorilor. 

În data de 20 mai 2022, judecătorii din Aiud au admis închiderea dosarului.

Ce s-a întâmplat și cum a ajuns femeia victimă prin metoda ”Accidentul”

Potrivit motivării instanței, în data de 17 august 2021, femeia a fost sunată de un bărbat care s-a recomandat a fi un doctor de la Spitalul Municipal Aiud. Acesta i-a spus femeii că ”fiul ei a avut un accident şi îi este necesară o operaţie la coloană care costă 3000 lei, altfel riscă să rămână paralizat”, se arată în documentul citat.

”Persoana vătămată a fost de acord să achite costul operaţiei, însă i-a spus la telefon acelui bărbat că nu deţine această sumă, dar o poate plăti mai târziu, după ce va scoate de la bancă. Aceasta a fost apelată ulterior, spre dimineaţa zilei de 18.08.2021, de acel bărbat care i-a spus că va trimite pe cineva după câţi bani are, iar după aproximativ 10 minute la poarta sa s-a prezentat un bărbat, căruia persoana vătămată i-a remis suma de bani pe care o deţinea de 110 lei. Persoana vătămată mai arată că în cadrul convorbirilor o altă persoană a spus „mamă dă-i câţi bani ai””, se mai arată în motivarea instanței.

De fapt, femeia era victimă a înșelătoriei prin metoda ”Accidentul”.

De ce au renunțat procurorii din Aiud să mai cerceteze cazul

Persoana care a ridicat banii a fost identificată, iar femeia și suspectul s-au împăcat. În schimb cel care a sunat nu a fost identificat, iar procurorii datorită faptului că femeia și-a recuperat prejudiciul, dar și pentru că nu ar mai fi probe de analizat, au considerat că nu mai există interes public pentru caz.

”Cu privire la autor, dat fiind că probele administrate până în prezent nu au condus la identificarea fuiorului şi nu se mai întrevăd mijloace probatorii de administrat în acest sens, faptul că persoana vătămată şi-a recuperat prejudiciul, s-a apreciat că nu există interes public în urmărirea faptei”, se mai arată în motivarea instanței.

Drept urmare au cerut confirmarea renunțării la urmărirea penală, judecătorii în data de 20 mai 2022 au acceptat cererea.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

FOTO: Sens unic pe unul dintre cele mai importante bulevarde din Alba Iulia. Cum se va schimba circulația în centrul municipiului

Publicat

Circulația rutieră în zona centrală a municipiului Alba Iulia, pe B-dul Ferdinand I, între intersecția din zona Consiliul Județean Alba / Prefectura Alba și zona Gară urmează să fie reorganizată în curând. Se propune realizarea unui sens unic din zona centrală a municipiului, pe direcția Partoș. 

Pe Bulevardul Ferdinand, pe ambele sensuri, vor fi introduse benzi dedicate transportului public, dar, din cauza lățimii reduse a zonei care poate fi utilizată pentru realizarea străzii, „se mai poate asigura numai o singură bandă pentru traficul general”, se precizează în documentele primăriei.

Această bandă va asigura traficul vehiculelor dinspre centrul municipiului, spre Gară. În plus, vor dispărea toate parcările de pe marginea străzii.

Traficul dinspre Sebeș va fi direcționat fie pe Iașilor, pe lângă Gară, fie spre Cetate, pe străzile actuale.

Potrivit proiectului, și trecerea de pietoni din fața sediului IPJ Alba va fi relocată. La fel se va întâmpla și cu cea de lângă fosta clădire Raiffeisen, care va fi mutată în fața Poliției Locale.

Proiectul, în licitație

Reamintim faptul că în prezent se află în derulare o licitație pentru reabilitarea infrastructurii de transport public urban pe bulevardele din zona centrală a municipiului Alba Iulia și pe mai multe străzi din cartierele Partoș și Bărăbanț.

Mega-proiectul în valoare de peste 15,3 milioane de euro vizează lucrări pe străzile Regimentul V Vânători, B-dul Ferdinand I, Ion I.C. Brătianu, Ardealului, B-dul Tudor Vladimirescu, Turnătoriei și Cabanei.

Citește și Mega-licitație de peste 15 milioane de euro pentru reabilitarea unor străzi principale din Alba Iulia. Cum se modifică traficul

Licitația, lansată în 28 aprilie, are ca dată limită de depunere a ofertelor 7 iunie. Printre cele mai importante schimbări prevăzute în proiect, potrivit documentației realizate în 2020, se numără:

 • reorganizarea intersecțiilor între B-dul Ferdinand I și B-dul Încoronării (zona Gară) și între B-dul Ferdinand I – strada Bucovinei – strada Olteniei (zona Consiliul Județean Alba / Prefectura Alba)
 • reorganizarea traficului pe B-dul Ferdinand I, între intersecția din zona Gară și Piața I. C. Brătianu – sens unic din Centru către Sebeș. Traficul rutier din direcția Sebeș-Centru va fi deviat, din zona Gării, pe străzile Iașilor, Plevnei și Olteniei (două benzi în sens unic), iar circulația din Centru către Sebeș se va desfășura pe o singură bandă pe Bulevardul Ferdinand (două benzi vor fi dedicate transportului urban) și pe strada Bucovinei și strada Traian (două benzi în sens unic).
 • semaforizarea unor treceri de pietoni (ex: zona Piața I. C. Brătianu, Piața Alessandria / IPJ Alba) și montarea de camere de supraveghere
 • anularea unui sens giratoriu aflat pe B-dul Tudor Vladimirescu (zona Penny Market) și amenajarea unei intersecții semaforizate
 • montarea de dispozitive de depistare a depășirii limitei de viteză admise (radar), de depistare a trecerii pe culoarea roșie a semaforului și pentru depistarea încălcării interdicției privind accesarea benzilor dedicate transportului public de către vehiculele neautorizate
 • benzi dedicate exclusiv transportului local
 • amplasarea a 3 stații de încărcare pentru vehicule electrice
 • amplasarea a 6 stații de închiriere biciclete (cu câte 10 biciclete)

Valoarea totală este estimată la 75.911.949,46 de lei, fără TVA, din care:

 • Lot 1: Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban – municipiul Alba Iulia. În cadrul acestui lot se vor executa lucrări de reabilitare infrastructură rutieră, pozare cabluri instalații semaforizare și infrastructură stații autobuz pe străzile: Regimentul V Vânători, B-dul Ferdinand I și Ion I.C. Brătianu – valoare estimată: 40.415.661,85 lei, fără TVA
 • Lot 2: Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban – municipiul Alba Iulia. În cadrul acestui lot se vor executa lucrări de reabilitare infrastructură rutieră, pozare cabluri instalații semaforizare și infrastructură stații autobuz pe străzile: Ardealului, Tudor Vladimirescu, Turnătoriei și Cabanei – valoare estimată: 35.496.287,61 lei, fără TVA)

În data de 23 mai, Primăria Alba Iulia a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru servicii de dirigenție de şantier în vederea realizării obiectivului de investiții: „Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia – Lot 1”, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020.

Valoarea totală este estimată la 389.209 de lei, fără TVA. 

Obiectivul de investiții propus a fost structurat pe 3 loturi:

 • Lot 1: Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia. În cadrul acestui lot se vor executa lucrări de reabilitare infrastructură rutieră, pozare cabluri instalații semaforizare și infrastructură stații autobuz pe străzile: Regimentul V Vânători, B-dul Ferdinand I și Ion I.C. Brătianu.
 • Lot 2: Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia. În cadrul acestui lot se vor executa lucrări de reabilitare infrastructură rutieră, pozare cabluri instalații semaforizare și infrastructură stații autobuz pe străzile: Ardealului, Tudor Vladimireascu, Turnătoriei și Cabanei.
 • Lot 3: Reabilitare infrastructură rețea majoră de transport public urban din municipiul Alba Iulia. În cadrul acestui lot sunt cuprinse furnizarea și montajul echipamentelor aferente iluminatului trecerilor de pietoni, stațiile de autobuz, stațiile de reîncărcare, bike sharing, mobilierul urban și amenajarea centrului de management de trafic în spațiul deținut de autoritatea contractantă pe strada Bucovinei.

Serviciile de dirigenție de șantier vor cuprinde toate cele 3 loturi și vor consta în supravegherea următoarelor categorii de lucrări: reabilitare străzi, realizare instalații semaforizare, iluminat treceri de pietoni și stații încărcare, realizare rețea pluvială, realizare sistem management trafic, amenajare spațiu centru management trafic.

Analiza modului de organizare a circulației în intersecția Bulevardul Ferdinand – Bulevardul Încoronării (zona Gară)

Ca urmare a introducerii benzilor dedicate pentru transportul public pe ambele sensuri pe Bulevardul Ferdinand, din cauza lățimii reduse a zonei ce poate fi utilizată pentru realizarea străzii, se mai poate asigura numai o singură bandă pentru traficul general.

foto: Bulevardul Ferdinand I, intersecția cu B-dul Încoronării (zona Gară)

Această bandă va asigura traficul vehiculelor private dinspre Centru spre Sebeș.

Pentru asigurarea tranzitului / fluxului de vehicule aferente traficului general se propune o reorganizare a traficului pe străzile din zonă, prin utilizarea sensurilor unice.

foto: Bulevardul Ferdinand I, intersecția cu strada Banatului

Astfel, fluxul de vehicule dinspre Sebeș către Centru va fi direcționat pe strada Iașilor, strada Plevnei, strada Olteniei (două benzi în sens unic).

Circulația din Centru către Sebeș se va desfășura atât pe banda rămasă ca urmare a reorganizării tramei stradale pe B-dul Ferdinand I cât și pe strada Bucovinei și strada Traian (2 benzi în sens unic).

 

foto: Bulevardul Ferdinand I, intersecțiile cu străzile Dimitrie Cantemir, Dobrogei și Moldovei

Acest lucru a condus la necesitatea reorganizării intersecțiilor Bulevardul Ferdinand I – Bulevardul Încoronării (zona Gară) și Bulevardul Ferdinand I – strada Bucovinei – strada Olteniei.

Potrivit documentației, cea mai eficientă soluție este realizarea unei intersecții semaforizate, organizată în conformitate cu noile fluxuri rezultate ca urmare a reorganizării circulației pe sensuri unice.

foto: Bulevardul Ferdinand I, intersecția cu străzile Crișanei și Munteniei

Prin introducerea acestei intersecții în sistemul central de management al traficului ea poate beneficia de un program de semaforizare adaptiv, crescând în acest fel nivelul de serviciu al acesteia.

Strada I. C. Brătianu

foto: Strada I. C. Brătianu, zona Consiliul Județean Alba / Prefectura Alba

Strada I. C. Brătianu este în continuarea Bulevardului Ferdinand și pornește de la intersecția cu străzile Basarabiei și Olteniei, având lungimea de 430 metri.

Strada va fi proiectată cu 4 benzi de circulație din care două marginale dedicate traficului local de călători cu lățimea de 3,5 metri fiecare și două benzi centrale cu lățimea de 2,75 m.

foto: Strada I. C. Brătianu, zona Consiliul Județean Alba / Prefectura Alba / IPJ Alba

Benzile dedicate traficului local de călători se vor delimita de partea carosabilă cu separatoare de sens și se vor marca corespunzător.

Pe partea stângă, la marginea părții carosabile se va proiecta o pistă de cicliști cu lățimea de 2 metri (două sensuri de circulație) și un trotuar cu lățimea minimă de 1,2 metri, până la margine de proprietate.

La intersecția cu strada Basarabiei s-a prevăzut o platformă de încărcare dedicată vehiculelor cu motor electric, cu două locuri de parcare.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: ACCIDENT RUTIER pe Autostrada A1, Sebeș – Sibiu: Tamponare între două autovehicule

Publicat

Un accident rutier a avut loc marți 24 mai, în jurul orei 18.00, pe Autostrada A1, Sebeș – Sibiu, în zona Cunța. 

Potrivit IPJ Alba, a fost vorba despre o tamponare între două autovehicule, o coliziune față spate. Traficul rutier a fost întrerupt pentru o perioadă de timp, dar în jurul orei 18.30, circulația a fost reluată pe ambele benzi.

Din câte se poate observa într-un video postat pe Facebook de un bărbat, în accident a fost implicată o autoutilitară, care a fost avariată în partea din față.

sursă video: Facebook – INFOTRAFIC Sibiu, Alexandru V.

 Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax