Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Corpul de control al Guvernului anchetează publicarea situației despre testarea în județe. Voiculescu: Nu există date secrete

Publicat

Controverse în rândul membrilor Guvernului cu privire la publicarea datelor legate de numărul de teste realizate în fiecare județ. Premierul vrea să afle, cu ajutorul Corpului de Control al Guvernului cum au fost făcute publice aceste date, dar, pe de altă parte, ministrul Sănătății spune că publicarea lor este normală. 

Datele legate de testare nu erau publice până în urmă cu câteva zile. Asta și pentru că unele județe care testau foarte puțin nu înregistrau cazuri de COVID, chiar dacă aveau spitalele pline și un număr mai mare de decese decât celelalte. Fără teste și fără cazuri, județele respective stau ”bine” pe hârtie și nu sunt obligate să instituie măsuri.

Spre exemplu, potrivit raportărilor din data de 4 martie, în primele 3 zile ale lunii, județul Vrancea raportase 3,4 și 13 teste în fiecare zi (în total 20). Aceste date au fost ulterior modificate.

Ce caută Corpul de control

Prim-ministrul Florin Cîţu a declarat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ. De cealaltă parte, ministrul Sănătății reacționează: Nu există date secrete.

„Am avut o discuţie cu şeful Corpului de control în această dimineaţă. Se autosesizează să vadă dacă au fost respectate toată legislaţia, avizele dacă au fost luate şi vom vedea”, a declarat Florin Cîţu, luni, la Parlament, întrebat despre un comunicat al Ministerului Sănătăţii referitor la „remedierea” unor chestiuni legate de publicarea datelor privind efectuarea de teste COVID la nivelul fiecărui judeţ.

Întrebat, la ce avize se referă, premierul a explicat: „Este vorba despre publicarea unor informaţii care ţin de mai multe instituţii şi atunci, natural, trebuia să existe avizul şi acelor instituţii”.

Ministerul Sănătăţii a făcut săptămâna trecută, vineri, precizări cu privire la procesul de transparentizare a datelor publicate pe pagina data.gov.ro.

Răspunsul ministrului Sănătății: Nu există date secrete

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, i-a răspuns premierului Florin Cîțu că datele privind numărul de teste Covid realizate în fiecare județ trebuie să fie publice, precizând că eventualele inadvertențe se corectează pe parcurs și subliniind că ascudenerea de date este un lucru profund nociv pentru democrația unei țări.

”Există date publice. Toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există un motiv ca anumite date să nu fie făcute publice atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date secrete. Tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit ar trebui să fie date publice, transparente”, a declarat Vlad Voiculescu.

Ministrul Sănătății a precizat că numărul de teste trebuia să fie publicat cu mult timp înainte.

”Nu a trimis premierul corpul de control. Există o solicitare a unor autorităţi probabil sau unor instituţii care trebuie verificate. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice.

Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră. (…) Datele sunt publice. S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei.

S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia”, a mai spus ministrul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax