Connect with us
Publicitate

AIUD

Coșmarul trăit de o femeie din Alba: A fost bătută, umilită și neglijată de fiul și nepotul ei. Cum a scăpat de calvar

Publicat

batrana-batuta

O femeie din Alba a trăit un adevărat coșmar mai bine de trei ani, iar viața i-a fost îngreunată chiar de către fiul și nepotul acesteia.

Cei doi bărbați au bătut-o pe femeia care le era mamă, respectiv bunică, au umilit-o și neglijat-o. Nu puține au fost momentele în care femeia, pentru a scăpa de bătăi, s-a refugiat prin vecini.  

Pentru faptele lor, dar și pentru că au vândut aproape tot ce era fier din casa femeii, magistrații din Aiud i-au condamnat pe cei doi la închisoare: unul cu suspendare, iar altul cu executare, pentru că mai avea și o altă faptă penală comisă în trecut. 

Femeia a scăpat de calvarul cauzat de fiu și nepot, când s-a mutat la fiica ei.

Faptele comise de cei doi sunt descrise în motivarea Judecătoriei Aiud din 20 octombrie 2021. Pedeapsa a venit la mai bine de 6 ani de când femeia a scăpat din mâinile celor doi.

Bătută și umilită de fiu și nepot

Calvarul femeii a început în anul 2013; atunci, atât vecinii, cât și fiica femeii au văzut-o pe aceasta cu urme de violență pe corp.

Femeia avea mai multe probleme de sănătate și, în loc să fie ajutată de cei doi, aceștia o agresau verbal și fizic.

Nu de puține ori, potrivit motivării instanței, femeia fugea din casa pe care o deținea și se refugia pe la vecini, din cauza bătăilor.

După bătăile primite, femeia a fost dusă de două ori la spital, o dată în 2014 și o dată în 2015.

Mai mulți martori au declarat în timpul procesului cum au asistat la mai multe episoade în care femeia era bătută  de cei doi.

”(…) în vara anului 2015, posibil în lunile iulie –august, martorul, vecin cu persoana vătămată, a auzit-o pe aceasta cum îi ruga pe cei doi inculpați să nu o mai lovească, sens în care striga <Nu mai da!>. În plus, la o dată pe care nu și-o mai amintește cu exactitate, martorul a asistat direct la un asemenea incident, respectiv l-a observat pe inculpatul (…) care se afla pe veranda locuinței în timp ce o lovea cu pumnul de mai multe ori pe persoana vătămată. Or, chiar inculpatul anterior menționat a recunoscut, la un moment dat, față de martor, faptul că a agresat-o pe mama sa, deoarece ,<nu a dorit să bea țuică>”, se arată în motivarea instanței.

Cum a scăpat femeia de chin

Calvarul acesteia s-a terminat în septembrie 2015, când a plecat din casa pe care o deținea, la locuința fiicei sale, iar aceasta a și fost desemnată pentru a avea grijă de femeie.

Însă cei doi bărbați au rămas în casa femeii până când au fost evacuați din locuință.

Au demontat fierul din casă

Până să fie evacuați, aceștia au demontat cam tot ce era sau conținea fier de prin casă.

”(…) aceștia și-au însușit un număr de 5 calorifere confecționate din fontă, 1 boiler electric și o cadă, confecționate din fontă, din baie, 2 cazane tip centrală de fier din pivniță, din care unul funcționa pe bază de gaz, iar altul pe bază de cărbune, precum și mașină de țesut plasă”, se mai arată în motivarea instanței.

Apoi au dus bucățile de fier la un centru de colectare, unde au fost valorificate pe diferite sume.

Pedeapsa celor doi care și-au bătut mama și bunica

Fiul femeii a primit 2 ani pentru violență în familie și 9 luni pentru furt. În total, a fost condamnat la 2 ani și 3 luni de închisoare cu suspendare.

Nepotul a fost condamnat la 1 an pentru furt și 2 ani și șase luni pentru violență în familie. Un total de 2 ani și 10 luni de închisoare. Pentru că avea o condamnare mai veche, de 1 an și 4 luni închisoare, acesta a fost condamnat la închisoare cu executare.

Pedeapsa din data de 20 octombrie nu a fost definitivă și poate fi atacată în termen de 10 zile de la comunicare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate

EVENIMENT

Agenție din Cluj-Napoca a băncii austriece Raiffeisen, vandalizată. Persoane necunoscute au scris pe ea ”Nazi Bank”

Publicat

O filială din Cluj-Napoca a unei bănci austriece a fost vandalizată vineri de persoane necunoscute.  Polițiștii clujeni au demarat cercetări. 

Pe fațada clădirii în care funcționează o agenție Raiffeisen au apărut mesajele ”Austria” și ”Nazi bank”.

Este o reacție la votul împotrivă al Austriei la aderarea României la spațiul Schengen, scrie Cluj24.ro.

”Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca – Secția 4 Poliției au demarat verificări din oficiu, în vederea stabilirii situației de fapt și aplicării măsurilor legale, aspecte care urmează a fi înaintate unității de parchet.

Menționăm că până în prezent nu au fost depuse plângeri, în continuare, rezultatele verificărilor urmând a fi analizate de reprezentanții parchetului, în ceea ce privește derularea ulterioară a cercetărilor, în scopul tragerii la răspundere penală a persoanelor implicate.

Totodată, precizăm faptul că la nivelul unității de poliție au fost analizate și organizate activități specifice, pentru combaterea unor viitoare astfel de evenimente”, a precizat IPJ Cluj.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Peste 80% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă. Care este bugetul, comparativ cu anul trecut. Sondaj

Publicat

Peste 80 la sută dintre români spun că intenționează să petreacă sărbătorile acasă, în loc să aleagă să plece în vacanță. Aceștia recunosc că bugetele le sunt reduse de creșterile prețurilor din ultima perioadă.

Bugetul mediu alocat sărbătorilor de iarnă se ridică anul acesta la 1.090 de lei, în creștere cu 7% față de anul trecut. Însă doar 25,4% dintre respondenți spun că își permit un buget mai mare de Crăciun, față de 46,8% dintre respondenți care au declarat că anul acesta vor avea mai puțini bani pentru cheltuielile de sărbători, în timp ce 22,6% își vor menține bugetul constant.

Printre principalele motive pentru reducerea cheltuielile de sărbători față de anul trecut se numără: creșterea prețurilor la utilități – gaze, electricitate, întreținere, menționat de 40,3%, creșterea prețurilor la alimente – 34,6% și creșterea prețurilor la carburanți pentru 17,7%, rezultă dintr-un sondaj realizat de CEC Bank în parteneriat cu comparatorul bancar FinZoom.ro.

Câți români intenționează să se împrumute

În ceea ce privește sursa fondurilor, 44,5% dintre respondenți se bazează pe salariul din luna curentă, 40,5% – pe economii și doar 8,1% speră că vor primi prime de la angajator. Circa 7% intenționează să se împrumute, de la prieteni sau de la instituții de credit. Față de anul trecut, a crescut ponderea celor care au economisit din timp pentru sărbători (cu cca 10%) și s-a redus ponderea celor care intenționează să apeleze la împrumuturi (12,5% în 2021).

Principalele cheltuieli generate de sezonul sărbătorilor sunt cele cu mesele festive – menționate de 50,4% dintre respondenți, urmate de cele cu cadourile (44,23%).

82,7% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, și doar 7,3% au planuri să plece de acasă (6,25% în țară și 1,05% în străinătate), în timp ce aproape 10% plănuiesc ieșiri în oraș.

Bugetul pentru masa și cadouri de Crăciun

În ceea ce privește bugetul alocat mesei de Crăciun, 27,7% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 38,3% între 300 și 600 de lei și 34% alocă un buget mai mare de 600 de lei.

Pentru cadouri, majoritatea respondenților (57,3%) alocă sub 500 lei, 28,7% – între 500 și 1.000 de lei, în timp ce doar 3,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 2.000 de lei.

În ceea ce privește bradul de Crăciun, 58,2% vor împodobi un brad ecologic, 21,8% dintre intenționează să cumpere un brad natural, iar 6,43% vor să opteze pentru un brad la ghiveci, în timp ce 13,5% nu intenționează să își facă bradul.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

METEO: Prognoza meteo pentru sfârșitul anului 2022 și începutul anului 2023. Cum va fi vremea de sărbători

Publicat

Meteorologii anunță precipitații bogate în Munții Apuseni și Carpații Orientali în perioada umătoare și anunță prognoza săptămânilor următoare, pentru sfârșitul de an și pentru prima merioadă din 2023. 

Mai cald decât este normal pentru această perioadă a anului va fi în săptămâna viitoare în întreaga țară.

Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în săptămâna 12 – 19 decembrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.

Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul Carpaților Orientali, potrivit Mediafax.

În săptămâna 19 – 26 decembrie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în zonele montane, iar în rest vor fi în general apropiate de cele specifice.

Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în jumătatea nord- vestică a țării, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Săptămâna 26 decembrie – 2 ianuarie va avea temperaturi medii în jurul celor normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Meteorologii spun că de Crăciun și Anul Nou, vremea, în România, se va încadra în parametri normali.

În săptămâna 02 – 09 ianuarie, mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, precizează meteorologii.

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Alba, Bihor și Cluj vor fi legate prin piste de biciclete lungi de sute de kilometri. Asociere administrativă pentru Velo Apuseni

Publicat

Consiliul Județean Cluj a votat vineri un proiect de asociere cu Alba și Bihor, prin care ar urma ca cele trei județe să fie legate prin piste de biciclete. Proiecte similare vor aproba și consilierii din celelalte județe. 

Este vorba despre proiectul VELO APUSENI – Amenajare trasee cicloturistice în munții Apuseni, pe zona județelor Bihor, Cluj și Alba din Investiția I.4 Implementarea a 3.000 km de trasee cicloturistice la nivel national, finanțat din PNRR, Componenta 11 – Turism și cultură.

O distanță cuprinsă între 82 și 100 de kilometri se va regăsi pe teritoriul județului Alba (fiind implicate, pe lângă Consiliul Județean Alba și administrațiile locale din Gârda și Arieșeni).

Cei 82 de kilometri reprezintă ruta prezentă. 60 de kilometri reprezintă ruta principală și peste 22 de kilometri formează mai multe rute secundare.

Este însă posibil ca aceste rute secundare să fie suplimentate, spun reprezentanții CJ Alba.

Consiliul Județean Cluj a identificat necesitatea construirii a două trasee cicloturistice, suprapuse cu cele două trasee stabilite prin Ghidul Solicitantului, cu o lungime totală de 210 km, astfel:

  • Traseu de 95 de km suprapus cu traseul Velo Râuri
  • Traseu de 115 km suprapus cu traseul Velo Carpatica

Liderul de parteneriat este Consiliul Județean Bihor, iar finanțarea va fi asigurată 100% din PNRR.

Care sunt pașii următori

Proiectul nu a fost încă definitivat cu privire la traseul care va fi urmat și nici la lungimea lui exactă. Vor trebui identificate terenurile și proprietarii lor.

Potrivit documentației, în termen de maxim 90 zile de la data semnării contractului de finanțare (estimat a fi semnat, în data de 28.12.2022), beneficiarii au obligația prezentării următoarelor documente:

a. Extrasele de carte funciară aferente terenurilor traversate de traseul cicloturistic propus din care să rezulte intabularea sau înscrierea provizorie a dreptului real.

b. Protocol privind utilizarea terenurilor din domeniul public – dacă e cazul;

Achiziția serviciilor de realizare a studiului de fezabilitate se va realiza după identificarea proprietarilor terenurilor care sunt traversate de traseul cicloturistic.

Termenul de finalizare a studiului de fezabilitate este de 6 luni de la semnarea contractului de prestări servicii, după care cei trei parteneri trebuie să prezinte documentația tehnico-economică – SF/DALI, decizia de aprobare a indicatorilor tehnico-economici și acordul de parteneriat actualizat, cu defalcarea valorii investiției pe fiecare beneficiar/partener în parte, respectiv pe categorii de cheltuieli.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax