Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cotă de impozit pe profit suplimentară la supermarketuri, pentru sprijinirea micilor comercianți. Propunere legislativă, la Senat

Publicat

market

supermarket

Parlamentarii vor modificarea Codului Fiscal prin introducerea unei cote de impozit pe profit suplimentară, pentru patronii marilor lanțuri de magazine. Banii ar urmă să fie folosiți de Ministerul Economiei pentru programe de finanțare pentru micii comercianţi, care au de suferit din cauza scăderilor de vânzări.

Propunerea legislativă pentru completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal a fost înregistrată la Senat în data de 5 aprilie. Inițiatorii argumentează, în expunerea de motive că „în timp ce o mulțime de comercianți mici au pus lacătul pe ușă din cauza scăderii dramatice a vânzărilor, afacerile lanțurilor de retail din România merg ca pe roți”. Parlamentarii susțin că patronii acestor „mega magazine din afară își vând mărfurile în România și își duc profitul în țările lor, plătind taxe și impozite la fel ca micii comercianți din țara noastră”.

În plus, deputații susţin că supermarketurile percep alte taxe şi comisioane de la furnizorii autohtoni, pentru a le primi, depozita şi desface marfa.

Propunerea legislativă prevede modificarea și completarea Codului Fiscal cu un singur articol, prin introducerea unei suprataxe pe profitul supermarketurilor. Banii colectaţi vor fi gestionaţi de ministerul Economiei, prin programe de care să asigure creșterea ponderii micilor comercianți în vânzări cu amănuntul, punând astfel presiune pe prețurile fixate de supermarketuri.

Potrivit documentului, „contribuabilii care desfăşoară activităţi economice de natura supermarketurilor sunt obligaţi, pe lângă plata impozitului de 16%, şi la plata unei cote de impozit suplimentare în funcţie de valoarea venitului anual, astfel:

– 0,5% pentru suma ce depăşeşte 3.000.000 euro/an

– 1,2% pentru suma ce depăşeşte 50.000.000 euro/an.“

Proiectul legislativ este înregistrat la Senat, pentru dezbatere. Pentru a fi adoptat trebuie votat şi în plenul Camerei Deputaţilor.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax