Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cota TVA de 9%, aplicată de anul viitor în turism, necondiționată de autorizare. Impactul negativ, triplu faţă de cel oficial

Publicat

pensiuniCota redusă de TVA de 9%, aplicată de anul viitor pentru toate serviciile de turism care includ minimum cazare, nu va fi condiţionată de obţinerea autorizării impuse de lege. Impactul bugetar este însă negativ, fiind estimat la peste 300 milioane lei anual, nu la 100 milioane lei cum a anunţat premierul Victor Ponta.

Estimarea bugetară negativă mult peste anunţul oficial a fost inclusă în proiectul hotărârii de guvern care va extinde cota redusă a TVA în turism.

Astfel, conform documentului obţinut de MEDIAFAX, extinderea cotei reduse de TVA va avea un impact negativ asupra încasărilor din această sursă de 326,4 milioane lei anul viitor, de 346,8 milioane lei în 2016, de 367,9 milioane lei în 2017 şi de 391,4 milioane lei în 2018.

În urmă cu o săptămână, după negocierile cu Fondul Monetar Internaţional privind bugetul pe 2015, premierul Victor Ponta a anunţat scăderea TVA la pachetele all-inclusive din turism de la 24 la 9%.

„Cred că impactul bugetar este de 100 de milioane de lei, este inclus în acest buget”, a spus Ponta.

Proiectul prevede extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% şi asupra serviciilor accesorii cazării, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total, respectiv prânz, cină, gustările dintre mese şi servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică.

În acest sens, Ordonanţa 58/1998 privind organizarea şi desfăşurarea activităţii de turism în România este completată cu un nou articol care defineşte tipurile de cazare în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare ca fiind cazare fără mic dejun, cazare cu mic dejun – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare şi de asigurare a micului dejun, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total, cazare cu demipensiune – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun şi a prânzului sau a cinei, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total, cazare cu pensiune completă – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului şi a cinei, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total, cazare cu “all inclusive” – combinaţia prestabilită a serviciilor de cazare, de asigurare a micului dejun, a prânzului, a cinei, a gustărilor dintre mese şi a oricăror altor servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total”.

„Definirea de către legislaţia specifică în domeniul turismului a noţiunii de cazare are drept consecinţă extinderea aplicării cotei reduse de TVA de 9% şi asupra serviciilor accesorii cazării, vândute sau oferite spre vânzare la un preţ total, respectiv prânz, cină, gustările dintre mese şi servicii de agrement turistic oferite cu mijloace proprii ale structurii de primire turistică. În vederea delimitării sferei de aplicare a cotei reduse, se impune precizarea că aceasta se aplică pentru serviciile de cazare prestate de toate structurile de primire turistică cu funcţiune de cazare care ar avea obligaţia de a solicita autorizarea conform Ordonanţei 58/1998, astfel încât să reiasă că în cazul altor structuri, cum ar fi căminele muncitoreşti, nu se aplică cota redusă”, se arată în document.

Proiectul mai relevă că aplicarea cotei reduse nu va putea fi însă condiţionată de obţinerea autorizării potrivit legislaţiei speciale, cu argumentul că veniturile, alte beneficii şi valori patrimoniale sunt supuse legii fiscale indiferent dacă sunt obţinute din activităţi ce îndeplinesc sau nu cerinţele altor dispoziţii legale, conform Codului de procedură fiscală.

Astfel, în situaţia în care structuri de primire turistică cu funcţiune de cazare care nu şi-au îndeplinit obligaţia de a se autoriza potrivit OG 58/1998 sunt supuse unei inspecţii fiscale, cota de TVA aplicabilă pentru serviciile de cazare prestate va fi cota redusă de 9%.

În prezent, TVA de 9% se aplică doar pachetele care conţin cazare şi mic dejun. Hotelierii au cerut în ultimii ani reducerea TVA şi pentru celelalte tipuri de pachete, considerând o anomalie ca o cafea sau un croissant mâncat de dimineaţă să fie taxat cu 9%, iar pentru acelaşi produs, consumat la prânz, TVA să fie de 24%.

Hotelierii susţin că vor reduce tarifele de anul viitor cu 10% în medie şi se aşteaptă la o creştere a numărului de turişti, după ce Guvernul a anunţat că a convenit cu FMI şi Comisia Europeană scăderea TVA de la 24% la 9% pentru toate tipurile de pachete turistice care conţin cel puţin cazare.

Anul trecut s-au cazat în structurile de primire turistică din România aproximativ 7,91 milioane de persoane, dintre care 1,71 milioane de străini. Cei mai mulţi dintre aceştia au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) şi Franţa (118.649).

Sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax