Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CPECA Alba: Piața europeană a drogurilor, rezistentă la efectele pandemiei COVID-19. Ce impact are asupra ofertei și consumului

Publicat

Agenția UE pentru droguri (OEDT) a publicat miercuri la Lisabona Raportul european privind drogurile 2021: Tendințe și evoluții, cea mai recentă analiză anuală a situației drogurilor în Europa. Pe baza datelor din 29 de țări (27 de state din Uniunea Europeană, Turcia și Norvegia), raportul oferă noi perspective asupra implicațiilor pentru sănătate și securitate, asupra unei probleme complexe și în continuă evoluție legate de droguri și ale unei piețe a drogurilor reziliente la perturbarea COVID-19.

Raportul avertizează cu privire la riscurile pentru sănătatea publică generate de disponibilitatea și utilizarea unei game mai largi de substanțe, adesea de mare potență sau puritate. De asemenea, raportul descrie modul în care grupurile de criminalitate organizată și-au intensificat producția de droguri ilegale în Europa, pentru a eluda măsurile de combatere a traficului, generând riscuri pentru mediu, sănătate și securitate. Pe baza celui mai recent studiu de evaluare rapidă al EMCDDA, raportul analizează efectele recente ale pandemiei de COVID-19 asupra piețelor de droguri, consumului și serviciilor adresate consumatorilor.

„Drogurile reprezintă o amenințare persistentă și prezentă, care afectează viețile a milioane de oameni. Raportul european privind drogurile 2021 oferă cele mai recente dovezi cu privire la această problemă vitală, care corupe structura societății noastre, alimentând violența și riscând sănătatea și securitatea cetățenilor noștri. Sunt deosebit de îngrijorată de substanțele extrem de pure și de puternice disponibile pe străzile noastre și online, precum și de cele 46 de droguri noi detectate numai în UE în 2020 .Prin noile strategii ale UE privind securitatea și drogurile, statele noastre membre vor avea instrumente solide pentru a aborda această urgență printr-o abordare echilibrată, care să vizeze atât cererea, cât și oferta, sprijinite de OEDT”, a afirmat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson

„Raportul european privind drogurile 2021 ilustrează cât de mult s-a schimbat situația drogurilor în ultimii 25 de ani, drogurile fiind în prezent o problemă extrem de generalizată, cu impact în toate domeniile politice majore. Ne confruntăm cu o piață a drogurilor dinamică și adaptabilă, rezistentă la restricțiile impuse de COVID-19. De asemenea, vedem modele ale consumului de droguri care sunt din ce în ce mai complexe, întrucât consumatorii sunt expuși la o gamă mai largă de substanțe naturale și sintetice cu potență ridicată. Trebuie să recunoaștem de urgență că nu numai o varietate mai mare de persoane se confruntă în prezent, personal cu probleme legate de droguri, dar aceste probleme au un impact asupra comunităților noastre într-o varietate mai mare de moduri. De aceea cred că este esențial, în domeniile politicii sociale, de sănătate și de securitate, să dezvoltăm răspunsurile integrate și bazate pe dovezi ,prevăzute de noua Strategie UE în materie de droguri”, a adăugat directorul EMCDDA, Alexis Goosdeel.

COVID-19: ce impact are asupra ofertei și consumului de droguri?

O piață a drogurilor rezilientă și cu un caracter digital mai pronunțat — Prezentând constatările celui mai recent studiu EMCDDA de observare a tendințelor, raportul de astăzi ilustrează modul în care piața drogurilor continuă să se adapteze la perturbarea COVID-19, întrucât traficanții de droguri se adaptează la restricțiile de călătorie și la închiderea frontierelor. La nivelul comerțului cu ridicata, acest lucru se reflectă în unele modificări ale rutelor și metodelor de trafic, cu un grad mai mare de încredere privind contrabanda prin containere intermodale și lanțuri comerciale de aprovizionare și mai puțină încredere acordată utilizării curierilor umani. Cultivarea canabisului și producția de droguri sintetice în UE par stabile la niveluri pre-pandemice, fără a se observa o scădere în detectarea locurilor de producție. Deși piețele cu amănuntul ale drogurilor pe stradă au fost perturbate în timpul primelor blocaje și au fost raportate unele deficite localizate, vânzătorii și cumpărătorii de droguri s-au adaptat, prin creșterea gradului de utilizare a serviciilor de mesagerie criptate, a aplicațiilor de pe platformele de comunicare socială, a surselor online și a serviciilor poștale și de curierat la domiciliu. Acest lucru atrage atenția asupra faptului că un impact pe termen lung al pandemiei ar putea fi digitalizarea în continuare a piețelor drogurilor.

De la viața de noapte până la viața de acasă — Dovezile arată că, în perioadele de izolare timpurie, interesul consumatorilor față de substanțele asociate de obicei cu evenimente recreative (de exemplu, MDMA), a fost mai mic, deoarece oamenii au rămas acasă. Cu toate acestea, analiza eșantioanelor de ape reziduale (disponibile pentru unele orașe europene), sugerează că nivelurile de consum ale majorității drogurilor au revenit, întrucât restricțiile privind circulația, călătoriile și adunările sociale au fost atenuate în vara anului 2020. Printre evoluțiile îngrijorătoare legate de pandemie, se numără semnele unei posibile creșteri a disponibilității și consumului de cocaină crack în unele țări.

Benzodiazepinele în lumina reflectoarelor — În ceea ce privește utilizarea incorectă a benzodiazepinelor, fie au fost deturnate de la utilizarea terapeutică, fie nu au fost autorizate pentru uz medical în Europa. S-a observat o creștere a consumului acestor droguri în rândul consumatorilor de droguri de mare risc, al deținuților și al unor grupuri de consumatori de droguri recreative, ceea ce ar putea reflecta disponibilitatea ridicată și costul scăzut al acestor substanțe și problemele de sănătate mintală legate de pandemie. Alături de raportul de astăzim, a fost publicat un studiu al EMCDDA privind riscurile apariției „noilor benzodiazepine”,necontrolate pe piața noilor substanțe psihoactive, care au fost asociate cu intoxicații și decese (3).

Raportul european privind drogurile 2021: principalele constatări

Consumul de canabis rămâne stabil la niveluri ridicate, dar creșterea conținutului de THC ridică probleme de sănătate – Raza observată în conținutul de THC al rășinii de canabis (interval mediu:20%–28%). Alertele privind sănătatea avertizează asupra combinării canabisului cu canabinoizi sintetici cu potențial ridicat.

Recordul capturilor de cocaină, un semnal îngrijorător al potențialului de creștere a riscurilor pentru sănătate – În 2019 au fost capturate 213 tone-record (în creștere de la 177 de tone în 2018). Puritatea cocainei a crescut și tot mai multe persoane încep tratamentul pentru prima dată. Datele preliminare privind capturile din 2020 sugerează că disponibilitatea nu a scăzut în timpul pandemiei.

Cererea stabilă de amfetamină face profitabilă producția internă de lângă consumatori— Pe lângă dezmembrarea instalațiilor de producție în 2019, în UE au fost capturate și substanțe chimice utilizate pentru fabricarea amfetaminei, inclusiv 14.500 de litri de BMK și 31 de tone de MAPA (în creștere de la 7 tone în 2018).

Producția și traficul de metamfetamină evidențiază un potențial de creștere a consumului în Europa — Atât unitățile de producție mari, cât și cele mai mici sunt detectate în Europa, iar cantități mari din acest drog sunt transbordate prin UE pe alte piețe.

Riscuri pentru sănătate datorate aprovizionării cu produse cu MDMA cu concentrație mare — Pe lângă creșterea conținutului mediu de MDMA din comprimate și puritatea pudrei, sunt detectate și produse cu niveluri foarte ridicate de MDMA. Datele preliminare din 2020 sugerează că a existat un interes mai scăzut față de acest drog în perioadele de izolare.

Încă apar noi substanțe psihoactive nocive puternice — Printre acestea se numără canabinoizii sintetici noi și opioidele sintetice noi. În total, 46 de substanțe psihoactive noi (NPS) au fost raportate pentru prima dată în Europa în 2020, numărul total monitorizat de OEDT ajungând la 830.

Drogurile consumate mai puțin frecvent sunt oare tot mai problematice pentru sănătatea publică? — Aceste droguri includ halucinogene, ketamină și GHB. În mod îngrijorător, în unele situații sunt raportate modele intensive deconsum.

Capturile mari de heroină indică un potențial de creștere a consumului și a efectelor nocive — În UE sunt încă capturate mari cantități de heroină (7,9 tone în 2019), ceea ce ridică motive de îngrijorare cu privire la posibilul impact asupra nivelurilor de consum.

Grupurile infracționale organizate intensifică producția ilegală de droguri în Europa — În 2019 au fost desființate în total 370 de laboratoare ilegale.

Infracțiunile la regimul drogurilor au crescut, predominând deţinerea în vederea consumului şi traficul cu canabis — În 2019, în UE au fost raportate aproximativ 1,5 milioane de infracțiuni la regimul drogurilor; 82% au fost legate de consumul sau posesia pentru consumul personal.

Pacienții care urmează pentru prima dată un tratament pentru consumul de heroină continuă să își injecteze mai puțin — Deși consumul de droguri prin injectare a scăzut în Europa în ultimul deceniu, acesta rămâne o cauză majoră a efectelor nocive ale drogurilor.

Creșterea nivelului de tratament și prevenire este necesară pentru a atinge obiectivele de dezvoltare durabilă privind HIV și VHC — Creșterea accesului la servicii integrate de testare și tratament reprezintă o parte importantă a atingerii țintelor.

Decesele cauzate de supradoze induse de opioide și de alte droguri evidențiază nevoia de dezvoltare a serviciilor — Consumul de substanțe cu risc ridicat și policonsumul continuă să alimenteze decesele induse de droguri în Europa.

„Deoarece problemele europene în materie de droguri continuă să evolueze, răspunsul Europei la acestea trebuie, de asemenea, să evolueze. Criza COVID-19 ne-a arătat valoarea informațiilor științifice, bazate pe dovezi și comparabile între țări. Raportul de astăzi oferă o analiză oportună pentru a ajuta factorii de decizie să țină pasul cu noile tendințe și evoluții și să identifice domeniile care necesită o acțiune rapidă. Noua strategie a UE în materie de droguri nu numai că definește calea de urmat, ci va consolida și mai mult capacitatea noastră de a acționa într-o manieră bine stabilită, pentru a proteja sănătatea, bunăstarea și securitatea cetățenilor UE”, a concluzionat președintele Consiliului de administrație al EMCDDA, Laura d’Arrigo.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Polițist din Alba Iulia amenințat cu moartea de către un bărbat pe care îl legitimase. Cum s-a terminat incidentul

Publicat

Un bărbat a fost condamnat recent, după ce a amenințat cu moartea un polițist, care s-a oprit să îl legitimeze. Fapta s-a petrecut în noaptea de 20 decembrie 2021, în Alba Iulia, iar o primă condamnare în instanță a venit în data de 30 iunie 2022. 

Mai exact, polițistul în cauză s-a oprit la o mașină în care se aflau mai multe persoane și le-a cerut acestora să se legitimeze. Potrivit motivării instanței, ”legitimarea a fost realizată doar de către agentul de poliție, acesta interacționând cu persoanele în cauză.

Cu ocazia legitimării – spre deosebire de restul persoanelor verificate – inculpatul, care se afla sub influența băuturilor alcoolice, a manifestat un comportament agresiv faţă de agentul de poliție, împiedicându-l să-și desfășoare atribuțiile, respectiv s-a deplasat la geamul autospecialei de poliție, i-a solicitat polițistului să-i restituie cartea de identitate, i-a adresat cuvinte jignitoare, a început să urle, a pus mâinile pe capota autospecialei, totodată ameninţând cu acte de violenţă spunând polițistului: am făcut pușcărie și mai fac.

Deoarece inculpatul împiedica desfășurarea procedurii de legitimare, acesta a fost încătușat și condus la sediul Poliției Municipiului Alba Iulia, iar cu ocazia introducerii în autospeciala de poliție, inculpatul l-a amenințat pe agentul cu bătaia, spunând-i:…boschetarule, să vezi ce bătaie îți dau…bulangiule…să vezi ce palme îți dau eu ție!

Ajuns la sediul poliției, inculpatul a fost așezat pe o bancă, iar agentul de poliție – aflat în aceeași încăpere la o distanță de aproximativ 3 metri de inculpat – a început să întocmească documentele legale urmare a conducerii la sediu și să completez un proces verbal de sancționare contravențională a inculpatului pentru tulburarea liniștii publice, pentru fapta comisă pe bld. Transilvaniei, cu ocazia legitimării.

Astfel, la sediul poliției, inculpatul  a continuat să adreseze injurii şi cuvinte jignitoare persoanei vătămate, apoi ameninţări, afirmând: cu mâinile la spate te bat boschetarule… iar ulterior i-a spus: familia ta nu circulă…stai așa că vă arăt eu…

În cele ce au urmat, inculpatul a continuat amenințările, spunându-i agentului de poliţie  că îi omoară familia, afirmând: am făcut pușcărie pentru omor ! Îți omor ție familia, dacă vrei! Inculpatul a încetat să mai adreseze amenințări și cuvinte jignitoare în momentul în care, la sediul poliției și-a făcut apariția avocatul său ales , care l-a sfătuit apoi să-și ceară scuze, lucru ce s-a și întâmplat”, se arată în motivarea instanței.

Pentru fapta sa, bărbatul a fost condamnat la opt luni de închisoare și plata a 2000 de lei cu titlul de daune morale către polițist.

Decizia magistraților Judecătoriei Alba Iulia nu este definitivă și poate fi atacată în apel.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Românii care nu au făcut armata vor putea fi înrolați. MApN vrea să înființeze categoria de ”militar voluntar în termen”

Publicat

MApN propune modificarea legii prin înființarea categoriei de militar voluntar în termen. Ministerul Apărării Naționale a postat marți, pe pagina proprie de internet, în procedură de transparență legislativă, forma inițială a unui proiect de lege pentru modificarea şi completarea legii privind pregătirea populaţiei pentru apărare.

Una dintre cele mai importante prevederi este adăugarea unei noi categorii de personal, militar voluntar în termen, în structurile Ministerului Apărării Naționale.

Documentul poate fi consultat AICI: Lege pentru modificarea și completarea Legii nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare

Conform proiectului, pe timp de pace, cetăţenii români, bărbaţi şi femei, cu domiciliul stabil în România, cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani, care nu au îndeplinit serviciul militar activ sau în rezervă, vor putea solicita Ministerului Apărării Naţionale participarea, pe bază de voluntariat, la un program de pregătire militară de bază, cu durata de până la patru luni, în calitate de militar voluntar în termen.

Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, care s-a diminuat progresiv ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu pe timp de pace se arată în documentul publicat pe siteul MApN.

Militar voluntar în termen: Câți bani vor primi recruții

Ca urmare, cetățenii români care vor executa, după adoptarea actului normativ, serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen pot reprezenta o sursă importantă pentru completarea rezervei de mobilizare a Armatei României.

Conform propunerii legislative, pe timpul derulării programului de pregătire militară de bază, militarii voluntari în termen vor beneficia gratuit de cazare, drepturi de echipare şi de hrană, asistență medicală și medicamente, precum și de indemnizație lunară, similare militarilor în termen cu gradul de soldat, şi se vor supune prevederilor legilor şi regulamentelor militare.

La finalizarea programului de pregătire, aceștia vor primi o indemnizație reprezentând trei câștiguri salariale medii brute.

Rezerviștii pot fi concentrați pentru misiuni pe perioadă determinată

O altă prevedere a proiectului se referă la „crearea cadrului legal privind instruirea rezervei operaţionale pe timp de pace, similar rezerviștilor voluntari, avându-se în vedere necesitatea menţinerii aceluiaşi nivel de pregătire militară a acestor categorii de rezervişti care pot completa, în situaţiile prevăzute de lege, structurile cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale”.

Totodată rezerviștii pot fi concentrați, pe timp de pace, pentru îndeplinirea unor misiuni pe o perioadă determinată, potrivit nevoilor instituțiilor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale.

Cadru legal pentru recrutare și încorporare pe timp de război

Proiectul își propune, totodată, stabilirea cadrului legal privind efectuarea recrutării-încorporării, în situaţia reinstituirii serviciului militar obligatoriu în calitate de militar în termen, potrivit legii, respectiv pe durata stării de război, a stării de mobilizare, precum şi pe timpul stării de asediu.

Ce prevederi se abrogă prin noua lege

De asemenea, se abrogă prevederea privind obligativitatea prezentării cetăţenilor încorporabili şi rezerviştilor la centrul militar cu prilejul schimbării domiciliului, având în vedere că prin Centrul Naţional de Administrare a Bazelor de Date privind Evidenţa Persoanelor se vor pune la dispoziţia structurilor Ministerului Apărării Naţionale cu atribuţii privind evidenţa recruţilor şi a rezerviştilor, informaţiile necesare pentru actualizarea bazelor de date proprii, inclusiv cele referitoare la schimbarea domiciliului.

Prin noua lege, se va reglementa recunoaşterea executării serviciului militar de către cetăţenii care au îndeplinit această formă de pregătire în armatele altor state și, totodată, se va clarifica modalitatea prin care cetăţenii români, respectiv, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii îşi exercită dreptul şi obligaţia constituţională de a apăra ţara.

Astfel, în funcție de starea excepțională instituită sau declarată, de locul în care își au domiciliul, în România sau în străinătate, precum și de prezența/absența temporară în/din țară, aceștia se vor prezenta pe baza înștiințării în scris la domiciliul din România, în locul, la data şi ora prevăzute în ordinul de chemare sau în locul și la termenul prevăzute de lege, anunță MApN.

Alte prevederi din proiectul de lege includ reglementarea modului de păstrare a locului de muncă pe toată durata cât salariaţii participă la exerciţiile şi antrenamentele de mobilizare, sunt concentraţi/mobilizaţi, conform legii, sau îndeplinesc serviciul militar în declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, precum și crearea cadrului legal prin care centrul militar poate chema de cel mult trei ori pe an cetățenii încorporabili, recruţii şi rezerviştii pentru clarificarea situaţiei militare, precizează MApN.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cum să eviți să ajungi victima companiilor aeriene. Ce să faci dacă ajungi blocat în aeroport. Ce document este OBLIGATORIU

Publicat

În ultima perioadă s-au înmulțit cazurile de persoane blocate pe aeroporturi din cauza unor zboruri întârziate sau anulate. Există o serie de recomandări pe care cei care zboară în perioada următoare ar putea să le urmeze pentru a nu ajunge să petreacă ore bune, pe o bancă, într-un aeroport. 

Reporterii de la dcnews.ro au discutat cu un reprezentant al unei companii specializată în drepturile pasagerilor de avion.  Ramona Colea a vorbit despre drepturile pasagerilor de avion, despre riscurile implicate de călătoriile cu avionul în această perioadă, dar şi despre informaţiile fără de care pasagerii nu trebuie să plece din aeroport în cazul în care cursa se anulează.

„Bineînţeles că mai călătorim, chiar şi acum. Procentul de zboruri anulate este un pic mai mare, e adevărat. E şi din cauza faptului că nu sunt suficienţi angajaţi la companiile aeriene, dar şi pentru că dorinţa pasagerilor să călătorească e mai mare. În plus, disponibilitatea pasagerilor să anuleze e mai mică. Dacă în pandemie li se spunea că Spania e închisă şi nu se mai poate călători, spuneau ok, daţi-mi voucher, asta este. Acum pasagerii spun că poate să vină şi valul 6, ei se duc.

Evident că se călătoreşte. Dar trebuie luate mereu precauţii. Eu, spre exemplu, am mereu bani şi la întoarcere, în cazul în care e anulată cursa. Poate trebuie să mă cazez, poate trebuie să îmi iau un bilet nou, poate trebuie să mai stau două zile pe acolo.

Banii aceştia, evident, îi voi cere de la compania aeriană dacă zborul e anulat. Dar nu aştept de la compania aeriană să îmi acorde ce trebuie, pentru că mă pot trezi pur şi simplu abandonat acolo. Sunt oameni care au dormit pe jos prin aeroport, totuşi.

E adevărat că putem evita anumite companii aeriene care şi-au făcut o practică din a anula zborul în ultimul moment, iar atunci mai scump devine mai ieftin. În acest moment, alegerea companiei aeriene e motivată de preţuri, iar în mentalul colectiv a intrat faptul că low cost înseamnă mai ieftin, ceea ce nu este adevărat. La companii standard, uneori preţul e mai mic decât la low-cost. Sunt oameni care au avut bilete British Airways luate cu până în 150 euro, iar la low cost, aceeaşi destinaţie ajungea la 550 euro”, a punctat Ramona Colea pentru DC NEWS.

 Evitaţi combinaţiile de călătorii

„Încă ceva. Să nu mai facă pasagerii combinaţii de două călătorii pentru a ajunge la destinaţie. Să îşi ia mai degrabă zbor cu escală, ca să fie responsabiltatea companiei să îi ducă la destinaţie.

Sunt provideri de servicii aeriene care îi lasă pe pasageri să schimbe aeroportul, efectiv îşi emit două bilete. Dacă vrei Bucureşti – Seviila, nu găseşti zboruri directe, atunci sistemul va face o combinaţie de două zboruri low-cost, fiind chiar necesară schimbarea aeroportului. Dacă apare o întârziere minimă, nu mai prinzi al doilea avion. Nimeni nu mai are responsabilitate aici.

Prima companie are responsabilitatea să te aducă cu mai puţin de trei ore întârziere, iar a doua companie zboară la timp. Aşa că pasagerul rămâne abandonat şi pe propriul risc. Trebuie să învăţăm să lucrăm cu instrumentele astea.

E mai important să ajungem la destinaţie, decât să scoatem sub orice formă mai ieftin. Mai scump devine mai ieftin aşa. Pentru că dacă vom calcula cât cheltuie pasagerii ca să acopere toate inconvenientele care apar din cauza unei întârzieri sau a necunoaşterii informaţiilor cum trebuie folosite, sunt mii de euro de fiecare, bani care nu ar fi daţi pe un bilet direct, dar ceva mai scump decât la low-cost”, a mai precizat CEO-ul Flight Claim.

Documentul fără de care NU trebuie să pleci din aeroport

„Când există refuz de îmbarcare, este fie pentru că s-au vândut mai multe bilete, fie pentru că nu s-au vândut suficiente bilete. Dar dacă pasagerul e acolo şi compania nu îl îmbarcă, să zicem pentru că s-au vândut 110 bilete, dar avionul s-a stricat şi va opera compania cu un avion mai mic, cei care nu încap tot trebuie duşi la destinaţie. Şi trebuie duşi cu orice companie aeriană.

Nu există că dacă zborul luat era low-cost iar peste două ore operează la aceeaşi destinaţie British Airways, compania nu vă urcă în avion pentru că e British Airways.

La overbooking, foarte important este ca pasagerul să primească formular de refuz de îmbarcare. Compania aeriană nu va spune niciodată că e vorba de overbooking. Aşa se cheamă formularul pe care pasagerul trebuie să îl solicite. Nu pleacă de acolo nici cu promisiunea că va fi căutat de cei de la compania aeriană. Sub nicio formă nu trebuie să plece fără formular. Ştiu că e dificil, pentru că de multe ori pasagerii nu ştiu la cine să se raporteze. Se ajunge la tot felul de situaţii în care pasagerul ne cere să luăm imaginile de pe camerele din aeroport ca să dovedim că a vorbit cu cineva. Dar asta nu se poate face!

De aia noi insistăm pe ideea că multe lucruri se pot face la faţa locului. Pasagerii trebuie să fie calmi, dar fermi. Formularul acela conţine şi numele angajaţilor care le completează. Rareori se întâmplă, totuşi, ca pasagerii să vină să depună plângeri fără aceste formulare”, a completat Ramona Colea.

sursă: dcnews.ro

sursă foto: arhiva alba24.ro, rol ilustrativ.

Citeste mai mult
Publicitate

BLAJ

O femeie din Alba și-a lăsat copiii în casă, în frig, și a plecat la un bărbat: Cum au supraviețuit mai multe zile minorii

Publicat

Detalii cutremurătoare sunt descrise într-o motivare a Judecătoriei Blaj, într-un dosar de abandon de familie. O femeie, o mamă, și-a lăsat copiii, în casă, în frig și a plecat la un bărbat. O decizie în instanță a fost luată în data de 30 iunie 2022. 

Cei mici au stat mai multe zile singuri în casă, iar singura sursă de mâncare au fost câțiva cartofi, niște ulei, pâine și carne tocată, iar mâncarea a fost făcută de unul dintre copii, un băiat de 10 ani.

Femeia are în total opt copii, iar în dosarul de față, doar cinci dintre ei au fost implicați.

Dosarul în sine este o cerere a procurorilor din Blaj de a renunța la urmărirea penală pentru abandon de familie, după ce minorii au fost luați de către DGASPC.

Ce s-a întâmplat

Potrivit motivării instanței, în luna septembrie 2020 femeia a cunoscut un bărbat și după mai multe discuții telefonice, în data de 30 septembrie a plecat la domiciliul acestuia, unde a stat până în data de 4 octombrie.

Între timp cei cinci copii au rămas singuri în casă.

”Înainte de a pleca, inculpata a cumpărat doi saci de cartofi, două pâini, doi litri de ulei, carne tocată și câteva dulciuri, alimente pe care minorul în vârstă de 10 ani la momentul respectiv, le-a gătit, făcând cartofi prăjiţi în mod repetat pe tot parcursul celor cinci zile”, se arată în motivarea instanței.

În data de 4 octombrie, în urma unui apel la 112, apel în care se sesiza ca minorii plâng că nu au mâncare și o sursă de căldură, polițiștii s-au deplasat și au luat-o e mama de la domiciliul bărbatului și apoi au dus-o acasă.

După acest incident, unul dintre minori a fost luat de tată, iar restul au rămas cu mama lor.

Însă, în data de 11 decembrie, femeia ” a părăsit din nou imobilul la care locuia împreună cu minorii, deplasându-se la o adresă necunoscută, lăsându-i pe cei patru minori fără mâncare, sursă de căldură și fără a fi supravegheați de către un adult”, se arată în motivarea instanței.

Polițiștii au mers iar după un apel la 112 și i-au găsit pe minori fără mâncare și în frig. Atunci DGASPC i-a luat de urgență în protecție, iar peste 3 zile au mers să vadă dacă femeia s-a întors la domiciliu, dar acesta nu era prezentă.

Drept urmare, cei patru minori au fost luați în plasament, iar pe numele mamei a fost deschis un dosar penal pentru abandon de familie.

Deoarece mama nu mai are calitate de părinte asupra celor patru minori, procurorii au cerut ca dosarul să fie închis. În data de 30 iunie 2022, magistrații Judecătoriei Blaj au admis cererea procurorilor și au confirmat renunțarea la urmărirea penală față de femeie.

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax