Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Crăciunul în familie, dar nu pentru toţi. Câteva sute de persoane din Alba au sărbătorit prin muncă


Publicat

Crăciunul este sărbătoarea care se petrece în familie, alături de cei dragi. Este vremea colindelor, a uralelor şi a cadourilor, însă, din păcate, pe foarte mulţi dintre bugetari, sărbătoarea Crăciunului nu i-a găsit în jurul bradului împodobit, ci în teren sau la birourile instituţiilor unde lucrează.

În Alba, numărul oamenilor care au sărbătorit Crăciunul la locul de muncă şi mai precis în slujba noastră depăşeşte câteva sute. Aici ne referim la jandarmi, poliţişti, medici, salvamontişti şi angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă care în aceste zile au muncit cu program normal, pentru a ne asigura nouă sărbători liniştite.

Peste 100 de jandarmi, la muncă de Sărbători

La Inspectoratul Judeţean de Jandarmi al judeţului Alba, aproximativ 100 de jandarmi, inclusiv echipa managerială au asigurat permanenţa şi s-au prezentat la serviciu zilnic, din 24 decembrie şi până în 27 decembrie. Vineri după- masa, jandarmii montani de la Șugag  ajutați de salvamontiști au reușit să deszăpezească o mașină de teren la Poarta Raiului, în Șureanu.

Citește și  Turişti blocaţi la Poarta Raiului, în Şureanu. Au rămas înzăpeziţi cu o maşină de teren şi au fost salvaţi de jandarmii montani

Permanenţă asigurată de Crăciun, la IPJ Alba

La Inspectoratul Judeţean de Poliţie Alba, precum şi la secţiile de poliţie locală şi rurală, activitatea de Crăciun a decurs aproape la fel ca în orice zi normală de muncă.

În zilele de 25 şi 26 decembrie, poliţiştii din Alba au fost la datorie şi au acţionat pentru menţinerea siguranţei civice şi prevenirea infracţiunilor şi a accidentelor rutiere, astfel că, în această perioadă nu au fost înregistrate evenimente deosebite.

Pe lângă dispozitivul curent, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a acţionat zilnic cu peste 200 de poliţişti din structurile de ordine publică, rutieră, investigaţii criminale şi alte formaţiuni. În perioada 25 – 26 decembrie, politistii au constatat 12 infracţiuni, din care 6 au fost de natură judiciară, 2 de natură economică şi 4 la regimul circulaţiei pe drumurile publice. În aceeasi perioadă, poliţiştii din Alba au aplicat 122 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 22.250 lei, cele mai multe (75) la OUG 195/2002, privind circulaţia pe drumurile publice, urmate de 43 de sancţiuni la Legea 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice şi 4 pentru nerespectarea altor acte normative.

Peste 70 angajaţi ai ISU Alba s-au prezentat la serviciu în zilele de Crăciun

De Crăciun, nici la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Alba, angajaţii nu au avut concediu. Aceştia au fost solicitaţi să intervină la diferite incidente, astfel că au sărbătorit Naşterea Domului alături de colegi, dar şi de persoanele aflate la nevoie. Zilnic, aproximativ 70 angajaţi au asigurat permanenţa, astfel că sărbătorea Crăciunului i-a găsit, în aceste zile, în teren.

Întreaga echipă Salvamont Alba, pregătită să intervină de Crăciun

Zilele de Crăciun au fost zile de muncă şi pentru angajaţii Salvamont Alba. Întreaga echipă de salvamontişti au fost în permanenţă pregătiţi să intervină pentru salvarea turiştilor care au ales să îşi petreacă sărbătorile la munte.Vineri după – masa, salvamontiștii din zona Șugag împreună cu jandarmii montani au reușit timp de două ore să repună o mașină pe drum, după ce a rămas înzăpezită la Poarta Raiului, în Șureanu.

Crăciun la muncă, pentru medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba

Petrecerile până dimineaţa şi mesele îmbelşugate au dat de muncă medicilor de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba, care au tratat în această perioadă peste 117  persoane aduse de urgenţă cu diferite afecţiuni, printre care colici biliare, pancreatite, accidente vasculare. În 25 şi 26 decembrie, medici, asistenţi şi brancardieri au făcut gărzi. De Crăciun, respectiv 24-26 decembrie, în Alba au venit pe lume opt copii. Toți băieți, iar printre aceștia se numără și o pereche de gemeni.

Acestea sunt doar câteva dintre exemplele de persoane care şi-au petrecut Sărbătorile de iarnă în slujba noastră şi care au renunţat la momentele în familie şi s-au prezentat zilnic la serviciu pentru a ne oferi un Crăciun liniştit. Pentru activitatea pe care o întreprind şi pentru devotamentul de care dau dovadă, le mulţumin şi le urăm un An Nou, fericit şi fără „incidente neprevăzute”.

 ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

FOTO VIDEO INCENDIU la Aiud: O mașină a fost cuprinsă de flăcări, în zona Dealul Cocoșu

Publicat

O mașină a fost cuprinsă de flăcări marți, în jurul orei 16.00, în zona ”Dealul Cocoșu” din Aiud. 

Din imaginile surprinse de un cititor alba24.ro se poate vedea cum incendiul se manifestă la partea inferioară a automobilului. Potrivit acestuia, mai multe persoane au încercat să stingă focul cu câteva stingătoare.

Potrivit cititorilor alba24.ro, traficul în zonă este blocat pe ambele sensuri de mers.

La fața locului au intervenit pompierii din Aiud cu trei autospeciale. Potrivit reprezentanților ISU Alba, incendiul a izbucnit la compartimentul motor al automobilului. Din fericire nu s-au înregistrat victime.

știre în curs de actualizare.

sursă foto/video: cititori alba24.ro, ISU Alba.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Elevii de clasa a XI-a învață dintr-un manual de Istorie că România nu este în Uniunea Europeană

Publicat

România nu este încă în Uniunea Europeană, conform unui manual de istorie de clasa a XI-a, a semnalat, marți, europarlamentarul Victor Negrescu. Acesta a anunțat că va înștiința Ministerul Educației.

”România nu este încă în Uniunea Europeană, conform manualelor de istorie după care învață copiii noștri. Am primit recent o imagine de la un elev de clasa a XI-a, profil real, cu extrasele din manual din care aflăm că România urmează să adere la UE precum și alte informații neactualizate despre UE.

Am comandat manualul, am constatat că este inclus încă în programa școlară 2020-2021 (https://www.edu.ro/manuale-scolare) și am decis că solicit public Ministerului Educației să revizuiască rapid manualele aprobate pentru folosirea în învățământul preuniversitar. Propun cu această ocazie rectificarea rapidă a tuturor referințelor despre UE din manuale și introducerea unui curs opțional despre cetățenie care să includă în detaliu aspectele ce țin de drepturile, oportunitățile și obligațiile noastre în plan european.

Un document concret va ajunge în cel mai scurt timp la Ministerul Educației și mă angajez, ca împreună cu colegii mei din zona universitară și toți cei interesați, să începem să realizăm un suport de curs și un program de educație despre UE adaptat copiilor din ziua de astăzi”, a scris Negrescu pe Facebook.

Vezi și Când se termină semestrul și câte zile de școală mai au elevii. Structura anului școlar 2020-2021 cu detalii despre examene

În manualul amintit se arată că „în prezent, Uniunea Europeană este formată din 25 de state iar alte țări, printre care și România, sunt în curs de aderare”. Potrivit acestuia, este vorba de un manual al Editurii Niculescu ABC, folosit încă la clasă.

România a aderat la Uniunea Europeană pe 1 ianuarie 2007.

Prima ediție a manualului respectiv a fost publicată în 2006.

„Am înțeles ulterior că sunt mai multe manuale care întâmpină problema asta, în cazul de față vorbim despre „Istorie – Manual pentru clasa a XI-a”, editura Niculescu ABC. Este un manual scris mai de mult și republicat, dar este în continuare aprobat și folosit de minister. Nu este vorba de o editură sau alta, se pare că este o constantă faptul că aderarea la Uniunea Europeană nu este încă realizată pentru anumite manuale distribuite în școli și aici trebuie o rectificare. Măcar aceste informații ar trebui să fie la zi, într-adevăr profesorii fac eforturi de a le explica copiilor, dar în același timp și ceea ce este scris e oportun să fie actualizat”, a explicat pentru HotNews.ro Victor Negrescu, europarlamentar PSD, vicepreședinte al Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European.

El a precizat că va trimite o scrisoare către ministerul Educației în acest sens și că va propune înființarea unei materii opționale de studiu al cetățeniei europene.

surse: hotnews.ro, Facebook (Victor Negrescu)

Citeste mai mult
Publicitate

AIUD

Spitalul Municipal Aiud va prelua de miercuri pacienții confirmați COVID-19. Ce se întâmplă cu cazurile non-Covid

Publicat

spital aiud

Spitalul Municipal din Aiud va prelua începând de miercuri, 27 ianuarie, pacienții confirmați COVID-19 pe mai multe specialități, au anunțat miercuri reprezentanții Primăriei.

Potrivit reprezentanților administrației locale, unitatea medicală va prelua de mieruri pacienții confirmați COVID-19 pe următoarele specialități:

 • Medicină internă;
 • Gastroenterologie;
 • Cardiologie;
 • Chirurgie generală;
 • Traumatologie – Ortopedie;
 • Urologie;
 • Obst-Ginecologie;
 • Neonatologie;
 • Psihiatrie.

Pentru pacienții cu afecțiuni non-COVID-19 vor rămâne funcționale (zone verzi) următoarele:

 • Compartimentul Primiri Urgențe – 24/24h;
 • Ambulatoriul integrat de specialitate (policlinica) – program normal;
 • Compartimentul de pediatrie – va funcționa în regim pavilionar.

Laboratorul de imagistică și radiologie, precum și Laboratorul de analize medicale vor fi disponibile pentru pacienții cu toate tipurile de patologii.

Pentru pacienții non-COVID-19 a fost încheiat un protocol de colaborare între Spitalul Municipal Aiud și unități sanitare similare din județ. Astfel:

 • Spitalul Județean de Urgență Alba va prelua cazurile non-COVID-19 specifice secțiilor de: gastroenterologie, cardiologie, neurologie, chirurgie, ortopedie, psihiatrie, pediatrie, precum și toate cazurile de pacienți critici;
 • Spitalul Municipal Blaj va prelua cazuistica non-COVID-19 specifică secției obstetrică ginecologie și boli interne;
 • Spitalul Municipal Sebeș va prelua cazuistica non-COVID-19 specifică secției de neurologie și psihiatrie.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Cei care deschid conturi pe rețele de socializare în numele altor persoane riscă dosar penal

Publicat

arestat catuse

O persoană care deschide cont de socializare în numele altei persoane riscă dosar penal. Această faptă este considerată infracțiune.

Decizia a fost luată luni, de instanţa supremă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Magistraţii au stabilit că este infracţiune atunci când o persoană deschide un cont pe o reţea de socializare cu numele altei persoane.

Mai exact, vorbim de infracţiunea de fals informatic, pedepsită cu până la 5 ani de închisoare în Codul penal. După ce motivarea hotărârii va fi publicată în Monitorul Oficial, ea va deveni obligatorie pentru toate instanţele din ţară.

Instanţa supremă a admis sesizarea Curţii de Apel Braşov, care judecă un dosar în care un bărbat a încărcat un clip indecent şi poze nud cu fosta iubită pe site-ul Pornhub.

Mai departe, a creat un profil fals pe Facebook cu numele femeii şi a distribuit materialele în mediul online.

În primă instanţă, a fost condamnat la trei ani şi opt luni de închisoare.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate