Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Creditele în valută ar putea fi convertite în lei, fără costuri suplimentare. Inițiativă legislativă depusă la Senat

Publicat

O iniţiativă legislativă prin care se cere ca persoanele care au luat credite în valută să le poată converti în lei, fără comisioane, costuri adiţionale sau garanţii suplimentare a fost depusă la Senat de un grup de parlamentari. Potrivit proiectului, de această facilitate ar urma să beneficieze persoanele care au luat credite în euro sau în alte monede străine.

Pentru ambele categorii de credite conversia ar urma să se poată face în orice altă monedă străină.

Iniţiatorii propun ca aceste noi reglementări să se aplice unitar contractelor de credit aflate în desfăşurare la momentul intrării în vigoare a legii, dar şi contractelor de credit viitoare.

Conform iniţiativei, băncile vor fi obligate ca atunci când valoarea creditului iniţial este depăşită cu 20 la sută să informeze consumatorul, acesta putând să opteze pentru convertirea în moneda care îl avantajeză mai mult, fără a dăuna principiilor legilor şi reglemetărilor interne ale instituţiilor bancare.

„Considerăm că majorarea ratelor bancare datorate de către consumatori cauzate de fluctuaţiile ratei de schimb valutar este injustă funcţionând în detrimental românilor care au credite în valută, inclusiv în cazul contractelor de credit încheiate fără să deţină toate informaţiile privind riscul pe care fluctuaţiile cursului de schimb le are asupra ratelor”, menţionează iniţiatorii în expunerea de motive.

Potrivit semnatarilor proiectului, creditele neperformante şi ratele restante la bănci au ajuns să constituie o problemă socială în România, statisticile BNR şi INS certificând că sumele restante la bănci s-au înzecit în perioada 2008-2012: de la 2,28 miliarde de lei în mai 2008, la 23,7 miliarde de lei, în mai 2012.

Autorii proiectului arată că, în prezent, pentru conversia creditelor în moneda naţională, consumatorii trebuie să aducă garanţii suplimentare băncilor, deoarece valoarea pieţei imobiliare a scăzut drastic în ultimii ani.

„Expunerea consumatorilor de credite în valută la riscurile generate de fluctuaţiile cursului de schimb valutar trebuie corectată prin măsuri care să protejeze consumatorii de bună-credinţă care se confruntă, independent de voinţa lor, cu greutatea sau imposibilitatea de a-şi achita ratele lunare la bancă”, apreciază iniţiatorii.

sursa: mediafax

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax