Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ACTUALITATE

Creşă şi grădiniţă la Sebeş, canalizare la Răhău. Contracte PNDL de 10,6 milioane lei, semnate de primărie

Publicat


Primăria Sebeş a semnat miercuri, la sediul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, contractele de finanțare nerambursabilă, prin Programul Național de Dezvoltare Locală, pentru două obiective de investiție. Este vorba despre introducerea reţelei de canalizare menajeră şi construirea staţiei de epurare la Răhău, precum şi de amenajarea creşei şi grădiniţei Valea Frumoasei la Sebeş. În total, 10.645.300,76 lei.

Pentru canalizarea menajeră şi staţia de epurare de la Răhău, finanţarea nerambursabilă este de 8.096.316 lei. Investiția presupune realizarea rețelei de canalizare cu o lungime de 14.790 m în localitatea aparținătoare Răhău.

În acest sat, în prezent, nu există sistem de canalizare, deși funcționează un sistem de alimentare cu apă centralizat care a fost pus în funcţiune în luna octombrie 2016.

Folosirea sistemului de alimentare cu apă de către cetăţeni conduce la formarea unor debite însemnate de ape uzate încărcate cu substanţe organice. Apele uzate deversate liber în mediul natural, în lipsa unui sistem centralizat de colectare, evacuare şi epurare corespunzătoare a acestor ape, va genera impurificarea apelor de suprafaţă şi subterane, a solului, subsolului şi aerului cu noxe specifice acestor ape.

Investiţia va contribui la respectarea reglementărilor specifice privind prevenirea şi controlul integrat al poluării, epurarea apelor uzate urbane, protecţia apelor împotriva poluării cauzate de nitraţi din surse agricole, evaluarea riscului şi descărcarea de substanţe periculoase în apă, precizează administraţia locală.

Prin al doilea contract de finanţare nerambursabilă, în valoare de 2.548.984,76 lei, se vor trasforma două clădiri – centrală termică şi depozit de cărbune – în creşă şi grădiniţă, la Sebeş.

Municipiul Sebeș are peste 32.500 de locuitori, dar nu dispune de o creşă, în ciuda numeroaselor solicitări în acest sens venite din partea locuitorilor. De asemenea, locurile existente în grădinițele funcționale sunt insuficiente.

Investiția presupune constuirea unei noi clădiri cu suprafața de 969 mp, pe amplasamentul fostei centrale termice dezafectate. În clădirea care urmează a fi transformată în creșă și grădiniță nu a mai fost desfășurată nicio activitate de la trecerea la sistemul de încălzire individual, iar starea de ruină la care a ajuns aduce atingere salubrității și aspectului estetic al zonei.

Unitatea va putea primi și educa până la 85 de copii (25 antepreșcolari și 60 preșcolari) și va fi dotată cu aparatură, mobilier și dotări pentru locuri de joacă.

În perioada imediat următoare, aparatul Primăriei va întreprinde demersurile necesare pentru trecerea la etapele de proiectare și execuție lucrări pentru cele două obiective.

 


TOP articole in ultimele zile


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

CÎMPENI

Investiție în infrastructura educațională rurală, în Munții Apuseni. Şcoala generală din Bistra va fi modernizată și extinsă

Publicat

Şcoala generală cu clasele I-IV din comuna Bistra va fi reabilitată, modernizată și extinsă, pentru a asigura copiilor condițiile optime pentru învățământ. Investiția se ridică la suma de aproape 490.000 de lei. Primăria Bistra a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație pentru lucrări de reabilitare, modernizare și extindere la Școala […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO: Pompieri francezi și polonezi, la ISU Alba, în cadrul proiectului european Erasmus Plus – Tehnologii pentru Pompieri

Publicat

Pompieri francezi și polonezi se află în această perioadă în județul Alba, unde vor participa la o serie de activități de pregătire, în cadrul unui proiect european. În perioada 26 februarie – 3 martie pompierii francezi și polonezi se află în județul Alba și vor participa la o serie de activități de pregătire în cadrul […]

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

„Marea asfaltare”, la Cistei: 17 străzi din localitate vor fi reabilitate, printr-o investiție de peste 2,3 milioane de lei

Publicat

Aproape 4 kilometri de străzi din localitatea Cistei, comuna Mihalț, vor fi asfaltate și reabilitate, printr-o investiție de peste 2,3 milioane de lei. Primăria comunei Mihalț a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) o licitație privind proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare străzi în localitatea Cistei. Valoarea totală estimată este de 2.335.099,21 […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Amendamentul Florin Roman produce efecte: Numărul beneficiarilor de ajutor social a scăzut cu peste 21.000

Publicat

roman

În cursul anului trecut, deputatul PNL de Alba, Florin Roman a depus un amendament, cuprins într-o lege adoptată de Parlament, prin care a propus ca cei care sunt apți de muncă și refuză un loc de muncă să nu mai primească venitul minim garantat, sub forma unui ajutor social. Urmare a acestui amendament, numărul beneficiarilor […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate