Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

Cresc salariile în învățământ. Ce sume vor încasa directorii, adjuncții, secretarii și contabilii. PROIECT, pe masa Guvernului

Publicat

Salariile de bază pentru funcțiile de director, director adjunct, contabil și secretar din sistemul de învățământ vor crește, potrivit unui proiect de hotărâre aflat vineri pe masa Guvernului. 

Guvernul Ciolacu va avea de aprobat în ședința de vineri, 7 iulie, un proiect de hotărâre pentru modificarea anexelor nr. 1 şi 2 la Normele metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi pentru stabilirea categoriilor de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care se normează funcţiile de conducere didactice auxiliare de contabil-şef şi secretar şef, cu nivel de studii SIM şi nivelul salariilor de bază aferente acestora, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 598/2018.

Mai exact, prin proiect se stabilesc salariile de bază pentru fiecare funcție de conducere pe fiecare grad și fiecare categorie de unitate de învățământ.

Potrivit proiectului de HG, noile salarii de bază vor fi următoarele:

  • Director: minim 7.800 lei și maxim 8.682 lei
  • Director adjunct: minim 7.800 lei și maxim 8.400 lei
  • Contabil-șef: minim 5.300 lei și maxim 7.529 lei
  • Secretar șef: minim 5.300 lei și maxim 7.529 lei

Vezi AICI LISTA cu noile salarii pentru funcțiile de conducere din sistemul de învățământ. (.pdf)

În prezent salarizarea personalului didactic de conducere (director, director adjunct), a personalului didactic auxiliar de conducere (contabil șef, secretar șef) din unitățile de învățământ preuniversitar se face potrivit Normelor metodologice privind stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile didactice de conducere de director şi director adjunct din învăţământul preuniversitar de stat, precum şi pentru stabilirea categoriilor de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat în care se normează funcțiile de conducere didactice auxiliare de contabil-şef şi secretar-şef, cu nivel de studii S/M, şi nivelul salariilor de bază aferente acestora aprobate prin HG nr. 598/2018.

Potrivit HG nr. 598/2018, stabilirea efectivă a salariilor de bază pentru funcțiile didactice de conducere și didactice auxiliare de conducere din unitățile de învățământ preuniversitar se face în funcție de gradul unităților de învățământ cât și de categoria acestora.

De exemplu, pentru funcțiile de conducere de director erau stabiliți coeficienți cuprinși între 2,40 și 2,95, ceea ce reprezintă o diferență de 0,55 puncte, respectiv un salariu de bază minim de 6.000 lei și un salariu de bază maxim de 7.382 lei, diferența între acestea fiind de 1.382 lei.

Prin O.U.G. nr. 57/2023 pentru stabilirea unor măsuri privind salarizarea personalului din sistemul național de învățământ de stat a fost reglementat nivelul maxim al salariilor de bază pentru funcțiile didactice de conducere de director și director adjunct din învățământul preuniversitar de stat, precum și al funcțiilor de conducere didactice auxiliare de contabil șef și secretar șef, cu nivel de studii S/M.

Prin actualul proiect de act normativ, de exemplu, coeficienții pentru funcția de director sunt stabiliți între 3,12 și 3,47, ceea ce reprezintă o diferență de 0,35 puncte procentuale, respectiv un salariu de bază minim de 7.800 lei și un salariu de bază maxim de 8.682 lei, diferența între acestea este de 882 lei.

Astfel, pe lângă creșterea coeficienților a fost diminuată diferența dintre nivelul de salarizare minim și maxim, ceea ce în ambele situații conduce la creșterea salarizării pentru un număr mare de funcții de conducere. Aceste creșteri se pot observa și din noile salarii de bază, pentru funcțiile de conducere de director.

Creșterile salariale se vor înregistra la toate funcțiile de conducere.

Nivelul salariilor de bază pentru funcțiile de conducere s-a stabilit prin modificarea coeficienților în funcție de categoriile de unități de învățământ preuniversitar de stat în care se normează funcțiile de conducere didactice auxiliare de contabil șef și secretar șef, cu nivel de studii S/M, avându-se în vedere complexitatea și diversitatea activităților personalului care ocupă aceste funcții.

Impactul creșterii salariale pentru funcțiile didactice de conducere de director și director adjunct din învățământul preuniversitar de stat, precum și pentru stabilirea categoriilor de unități de învățământ preuniversitar de stat în care se normează funcțiile de conducere didactice auxiliare de contabil șef și secretar șef, începând cu 1 iunie 2023, aferentă celor 6 luni, este de circa 123,5 milioane lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Dana

    vineri, 07.07.2023 at 14:39

    De ce se măresc salariile directorilor,ei nu au făcut grevă,deci au fost mulțumiți!Pupincuriștii sunt protejați!Nu le ajunge că fac smecherii cu posturile și nu-i verifică nimeni?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax