Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cresc TARIFELE pentru ridicarea gunoiului la Alba Iulia. Cât va costa acest serviciu, de la 1 ianuarie 2020

Publicat

pubele polaris

Începutul anului 2020 va veni cu noi scumpiri la Alba Iulia. Dacă săptămâna trecută primăria anunța că, deocamdată, nu se majorează tarifele pentru ridicarea gunoiului din oraș, acum se propune creșterea acestora din 1 ianuarie. Motivul invocat este majorarea taxei pe economia circulară, de anul viitor, care va fi de 80 de lei/tonă.

Proiectul intră în aprobare în ședința Consiliului Local Alba Iulia de marți, 17 decembrie.

Acum, ridicarea gunoiului la Alba Iulia costă 11,86 lei (9,97 lei fără TVA) pe persoană fizică. De la 1 ianuarie, tariful va fi de 11,04 lei fără TVA/ persoană / lună, adică 13,10 lei cost total. Iar dacă sunt mai multe persoane într-o gospodărie, și mai mult.

Și pentru persoanele juridice se va scumpi acest serviciu. Colectarea deșeurilor nesortate va fi calculată la tariful de 187,1 lei/mc, față de 166,33 lei/mc, cel actual.

Serviciul va fi prestat în continuare de Polaris, până la intrarea în funcțiune a gropii de gunoi de la Galda de Jos, chiar dacă unii locuitori sau firme au încheiat deja contracte cu cealaltă firmă, care va prelua la un moment dat aceste operațiuni.

Motivul este faptul că procedura de operaţionalizare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în Alba a fost anulată, în urma contestaţiilor şi aceasta trebuie reluată. Perioada de mobilizare a noii firme care a câştigat licitaţia pentru lotul 1, inclusiv Alba Iulia, este prelungită, deocamdată, până în 30 decembrie.

”Alba Iulia nu are dreptul de a încheia contracte de ridicare a gunoiului decât prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI Salubris din care face parte alături de toate localitățile din județul Alba. Această asociere de localități a organizat licitația pentru desemnarea unei societăți care să se ocupe cu colectarea selectivă a deșeurilor. În Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Cugir, Ocna Mureș, Teiuș, Sîntimbru, Galda de Jos, Mihalț, Stremț, contractul a fost câștigat de asocierea RER Vest SA & Retim SA și prevede ca deșeurile să fie transportate la depozitul de la Galda de Jos.

Din cauza dificultăților pe care Consiliul Județean Alba le întâmpină în desemnarea unui operator pentru groapa de gunoi de la Galda de Jos, respectiv anularea licitației și reluarea procedurii de la zero, localitățile din Alba se văd în imposibilitatea de a-și duce la îndeplinire prevederile contractelor cu noul operator, RER Vest&Retim. Cu alte cuvinte, contractele localităților cu RER Vest&Retim nu pot intra în vigoare decât la momentul la care depozitul de la Galda va deveni funcțional”, anunța Primăria, în 4 decembrie.

Va crește și tariful pentru precolectat, colectat și transport deșeuri stradale, de la 0,77 lei/100 mp la 0,87 lei/100 mp, iar aceleași operațiuni în cazul deșeurilor din rampe necontrolate, tariful va fi de 418,74 lei/tonă (acum 358,57 lei/tonă). Deșeurile de la Alba Iulia vor fi transportate tot la depozitul firmei Polaris din Târgu Jiu.

Taxa de economie circulară a fost introdusă anul trecut și se încasează de la proprietarii sau administratorii de depozite de deșeuri municipale. Anul acesta, contribuția a fost redusă la 30 lei/tonă, dar din 2020, a fi de 80 lei/tonă (OUG 74/2018).

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax