Contacteaza-ne si pe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cresc TARIFELE pentru ridicarea gunoiului la Alba Iulia. Cât va costa acest serviciu, de la 1 ianuarie 2020

Publicat


pubele polaris

Începutul anului 2020 va veni cu noi scumpiri la Alba Iulia. Dacă săptămâna trecută primăria anunța că, deocamdată, nu se majorează tarifele pentru ridicarea gunoiului din oraș, acum se propune creșterea acestora din 1 ianuarie. Motivul invocat este majorarea taxei pe economia circulară, de anul viitor, care va fi de 80 de lei/tonă.

Proiectul intră în aprobare în ședința Consiliului Local Alba Iulia de marți, 17 decembrie.

Acum, ridicarea gunoiului la Alba Iulia costă 11,86 lei (9,97 lei fără TVA) pe persoană fizică. De la 1 ianuarie, tariful va fi de 11,04 lei fără TVA/ persoană / lună, adică 13,10 lei cost total. Iar dacă sunt mai multe persoane într-o gospodărie, și mai mult.

Și pentru persoanele juridice se va scumpi acest serviciu. Colectarea deșeurilor nesortate va fi calculată la tariful de 187,1 lei/mc, față de 166,33 lei/mc, cel actual.

Serviciul va fi prestat în continuare de Polaris, până la intrarea în funcțiune a gropii de gunoi de la Galda de Jos, chiar dacă unii locuitori sau firme au încheiat deja contracte cu cealaltă firmă, care va prelua la un moment dat aceste operațiuni.

Motivul este faptul că procedura de operaţionalizare a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor în Alba a fost anulată, în urma contestaţiilor şi aceasta trebuie reluată. Perioada de mobilizare a noii firme care a câştigat licitaţia pentru lotul 1, inclusiv Alba Iulia, este prelungită, deocamdată, până în 30 decembrie.

”Alba Iulia nu are dreptul de a încheia contracte de ridicare a gunoiului decât prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ADI Salubris din care face parte alături de toate localitățile din județul Alba. Această asociere de localități a organizat licitația pentru desemnarea unei societăți care să se ocupe cu colectarea selectivă a deșeurilor. În Alba Iulia, Sebeș, Aiud, Cugir, Ocna Mureș, Teiuș, Sîntimbru, Galda de Jos, Mihalț, Stremț, contractul a fost câștigat de asocierea RER Vest SA & Retim SA și prevede ca deșeurile să fie transportate la depozitul de la Galda de Jos.

Din cauza dificultăților pe care Consiliul Județean Alba le întâmpină în desemnarea unui operator pentru groapa de gunoi de la Galda de Jos, respectiv anularea licitației și reluarea procedurii de la zero, localitățile din Alba se văd în imposibilitatea de a-și duce la îndeplinire prevederile contractelor cu noul operator, RER Vest&Retim. Cu alte cuvinte, contractele localităților cu RER Vest&Retim nu pot intra în vigoare decât la momentul la care depozitul de la Galda va deveni funcțional”, anunța Primăria, în 4 decembrie.

Va crește și tariful pentru precolectat, colectat și transport deșeuri stradale, de la 0,77 lei/100 mp la 0,87 lei/100 mp, iar aceleași operațiuni în cazul deșeurilor din rampe necontrolate, tariful va fi de 418,74 lei/tonă (acum 358,57 lei/tonă). Deșeurile de la Alba Iulia vor fi transportate tot la depozitul firmei Polaris din Târgu Jiu.

Taxa de economie circulară a fost introdusă anul trecut și se încasează de la proprietarii sau administratorii de depozite de deșeuri municipale. Anul acesta, contribuția a fost redusă la 30 lei/tonă, dar din 2020, a fi de 80 lei/tonă (OUG 74/2018).


TOP articole in ultimele 3 zile


Vezi cele mai interesante video Alba24.ro


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRATIE

Modernizarea Colegiului Economic din Alba Iulia: Costul lucrărilor urcă la aproape un milion de euro, bani din bugetul local

Publicat

economic

Costul modernizărilor de la sediul Colegiului Economic din Alba Iulia urcă la aproape un million de euro, din cauza unor lucrări suplimentare, neprevăzute în stadiul de proiect. Acești bani vor fi suportați de la bugetul local, suma fiind mai mare față de cea așteptată din fondurile PNDL. Investiția actualizată intră la aprobare în ședința Consiliului […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

Diurnele militarilor, polițiștilor și jandarmilor care au misiuni în străinătate au fost majorate

Publicat

parada militara bucuresti

Diurnele militarilor, jandarmilor și polițiștilor care desfășoară misiuni în străinătate au fost majorate. Detaliile se regăsesc HG 46/2020, publicată luni în Monitorul Oficial. Ofițerii vor primi 140 de euro/zi, maiștrii militari, subofițerii, agenții de poliție și agenții de poliție penitenciară – 130 de euro/zi și alte categorii de personal – 120 de euro/zi, dacă participă […]

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRATIE

Guvernul schimbă modalitatea de alegere a președinților de consilii județene. Proiect de ordonanță de urgență

Publicat

Guvernul va schimba din nou modalitatea de alegere a președinților de consilii județene. Vor fi aleși din nou din rândul consilierilor județeni, prin votul acestora. Procedura va fi modificată prin ordonanță de urgență. În vara anului 2019, Guvernul Dăncilă a adoptat o ordonanță de urgență potrivit căreia președinții de consilii județene urmau să fie aleși […]

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

USR și PLUS intenționează să fuzioneze. Congresul ar urma să se desfășoare în luna iulie

Publicat

ciolos barna

USR și PLUS au decis fuziunea celor două formațiuni. Congresul ar urma să aibă loc în luna iulie, fiind cerut mandat din partea organizațiilor. „​Birourile Naționale ale USR PLUS au decis, luni, în ședința comună de alianță, să solicite organizațiilor un mandat pentru organizarea unui congres de fuziune în luna iulie. Decizia va fi luată […]

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate