Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Crește prețul asigurării obligatorii a locuințelor. Cu cât se majorează polița PAD. Legea, adoptată în Parlament

Publicat

Primele de asigurare pentru poliţele obligatorii de locuinţă PAD se vor majora. Un proiect de lege în acest sens a fost adoptat de Camera Deputaţilor în această săptămână.

Plenul Camerei Deputatilor, for decizional, a adoptat miercuri, 12 aprilie, o serie de modificari la Legea nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor (polița PAD).

Una dintre modificări se referă la prețul asigurării obligatorii pentru locuințele de tip A va crește la 130 de lei pe an, față de 100 de lei (20 de euro) pe an în prezent, în timp ce prețul pentru locuințele de tip B rămâne la 50 lei (10 euro în prezent).

Actualizarea primei s-a realizat având în vedere: „creşterea costurilor cu reasigurarea pe fondul creşterii cererii globale de reasigurare în contextul actual al producerii dezastrelor naturale la nivel internaţional; presiunile inflaţioniste asupra costurilor materialelor de construcţie ce sunt avute în vedere la evaluarea despăgubirilor acordate în baza PAD; faptul că de la emiterea legii (anul 2008) şi până la această dată primele nu au fost actualizate, iar societatea a absorbit o inflaţie de peste 55%“, se arată în motivarea din cadrul proiectului de lege.

În plus, în prezentul proiect de lege, sumele asigurate, dar şi prima de asigurare ce trebuie plătită pentru încheierea unei poliţe PAD sunt exprimate în RON, nu în euro ca până în prezent.

Sumele asigurate, vor rămâne nemodificare şi nu vor creşte precum prima de asigurare. Sumele asigurate sunt de 50.000 de lei, respectiv 100.000 de lei în funcţie de materialele din care este făcută locuinţa.

Tipurile de locuințe pentru care se încheie asigurări obligatorii sunt următoarele:

  • Tip A – construcția cu structură de rezistență din beton armat, metal ori lemn sau cu pereți exteriori din piatră, cărămida arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic și/sau chimic;
  • Tip B – construcția cu pereți exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic și/sau chimic.

Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat de şeful statului şi publicat în Monitorul Oficial.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax