Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Creștere bruscă a numărului de alegători, în cea mai depopulată comună din Alba. O treime din votanți sunt flotanți

Publicat

Ceru Băcăinți, județul Alba, anul electoral 2020. În comună mai sunt în jur de 250 de persoane, dintre care doar 214 cu drept de vot.

Cele zece sate ale comunei sunt răspândite pe o suprafață de aproximativ 5.000 de hectare ale unității administrative.

Mai exact, cam un om la 20 de hectare, fapt ce face din Ceru Băcăinți cea mai pustie comuna a județului Alba.

Totuși, în an electoral, comuna pare că se repopulează: în doar trei luni, peste 70 de persoane au depus o cerere pentru acordarea vizei de flotant. 

Peste cei aproape 250 de locuitori ai comunei veghează primarul Ioan Trif.

În 2016, Trif a câștigat fotoliul de primar al comunei cu 87 de voturi. Atunci înscriși pe listele de vot erau 231 de locuitori ai comunei, care s-au prezentat până la ultimul la urne.

Din cele 231 de buletine de vot introduse în urna pentru primar, 225 au fost valabil exprimate și 6 nule.

Pe locul doi s-au situat candidații PNL și ALDE, Mircea Claudiu Crișan (69 de voturi) și respectiv, Remus Florin Giurgiu, tot cu 69 de voturi.

În 2019, potrivit declarației de avere, Trif, a câștigat din funcția de primar un venit anual de 50352 lei.

Acum, în 2020, au mai rămas în comună cu drept de vot 214 persoane. Pe 27 septembrie, teoretic către urne vor merge 118 bărbați și 96 de femei.

Însă, în lunile iulie, august și septembrie, 73 de persoane au aplicat pentru o viză de flotant. Din cele 73 de aplicații, 65 de cereri au fost acceptate, potrivit datelor transmise de reprezentanții Primăriei, în data de 15 septembrie, la cererea Alba24.ro.

Pe 16 septembrie, reporterii Alba24.ro au formulat o altă cerere și le-au cerut reprezentanților Primăriei Ceru Băcăinți să ofere numărul de cereri pentru vize de flotant înregistate de la primărie, de la începutul anului 2020.

Însă, deși răspunsul la cererea pentru perioada celor trei luni a fost redactată în doar câteva ore de reprezentanții primăriei, în cazul celei pe tot anul, primarul Trif a spus că are nevoie de 15 zile. Adică va furniza un răspuns după alegeri.

Măsuri preventive pentru asemenea situații

La începutul lunii septembrie ca o măsură suplimentară în prag de alegeri, Ministerul Afacerilor Interne a anunțat o serie de măsuri pentru acordarea vizei de flotant. Mai exact, condițiile în care se poate obține aceasta s-au înăsprit.

Solicitantul trebuie să locuiască la adresa pe care face cererea mai mult de 15 zile și trebuie să declare motivul pentru care vrea viză de flotant în localitatea respectivă. Mai mult de atât, dacă sunt mai multe cereri pentru aceeași adresă, autoritățile vor face verificări, iar competența ține de poliția națională.

De asemenea există și sancțiuni pentru cei care declară mincinos că au reședința într-o anumită circumscripție electorală, dar trași la răspundere pot fi și cei care mint că au luat în spațiu persoane.

Pedepsele pot fi de la 3 luni la 2 ani de închisoare sau amendă penală pentru comiterea infracțiunii de fals în acte.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax