Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Creștere îngrijorătoare a numărului de cazuri de cancer. A crescut de trei ori față de acum zece ani. Care sunt cauzele

Publicat

Numărul bolnavilor tratați de cancer a crescut de trei ori în ultimii zece ani, iar cheltuielile pentru tratamentul cancerului s-au dublat în ultimii cinci ani, de la aproape 1,5 miliarde de lei în anul 2017 la 3,9 miliarde lei în credite de angajament pentru finanţarea Programului naţional curativ de oncologie, a declarat, miercuri, preşedintele CNAS, Adela Cojan.

Cancerul în România face cele mai multe victime din Europa, cu 48% mai multe decât media europeană, a declarat miercuri preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer, Cezar Irimia, în cadrul evenimentului „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în contextul implementării Planului Naţional de Prevenire şi Control al Cancerului”, relatează Agerpres

„De la aproape 1,5 miliarde de lei în anul 2017 la 3,9 miliarde lei – creditele de angajament pentru finanţarea Programului naţional curativ de oncologie. (…)

De anul trecut din aprilie sunt deja introduse acele riscograme, ce identifică principalii factori de risc asociaţi bolii oncologice.

Este vorba despre consumul de tutun, nivelele de consum de alcool, unde ne aflăm pe primele locuri faţă de media europeană, comportamentul alimentar cu minimă consiliere psihologică încă din nivele primare sau secundare de asistenţă medicală, nivele de activitate fizică sau consiliere pentru combatarea sedentarismului, comportamentul sexual, care poate să fie legat de apariţia cancerelor genitale, toate acestea fiind de data aceasta elementele cuantificate, validate, evaluate şi decontate din Fondul Naţional Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate la nivelul primului nivel decontat între pacient şi sectorul de sănătate românesc”, a spus și Adela Cojan.

Afirmaţia a fost făcută în cadrul evenimentului „Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului în contextul implementării Planului Naţional de Prevenire şi Control al Cancerului”, organizat de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.

24.0000 de cazuri tratate în 2022, de trei ori mai multe ca acum zece ani

Potrivit acesteia, a crescut şi numărul centrelor de terapie, astfel încât anul trecut în aceste centre au fost trataţi 24.000 de pacienţi, faţă de 8.000 – 9.000 în urmă cu zece ani.

„Pentru decontarea acestor servicii avem în plan, în viitorul foarte apropiat, introducerea inclusiv a radioterapiei stereotactice în acest subprogram al radioterapiei bolnavilor cu afecţiuni oncologice”, a arătat reprezentantul CNAS.

Adela Cojan a spus că în urma discuţiilor cu specialiştii este creată deja o linie bugetară pentru introducerea markerilor genetici în vederea tratamentului personalizat pentru cancerul de sân, cancerul de ovar, cancerul de plămân şi cancerul colorectal.

La rândul său, consilierul prezidenţial Diana Păun a afirmat că România înregistrează decalaje importante faţă de alte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte prevenirea şi combatarea cancerului.

„Ştim cu toţii că România înregistrează decalaje importante faţă de alte state membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte prevenirea şi combatarea cancerului, aşa cum reiese din profilul de ţară privind cancerul, factorii de risc comportamental au prevalenţă mare în România, fiind necesare eforturi suplimentare de prevenţie, depistare precoce.

Screeningul are o acoperire foarte scăzută, cu precădere în rândul persoanelor cu venituri mici şi cu un nivel de educaţie redus şi al celor care locuiesc în mediul rural”, a spus medicul.

AGERPRES

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Ovidiu Muntean

    joi, 09.02.2023 at 08:10

    24.0000 ?

  2. stan pățitul

    joi, 09.02.2023 at 11:36

    Responsabili sunt și cei din industria alimentară care ”îndoapă” oamenii cu aditivi și pesticide. Dar sistemul de sănătate nu permite să faci analizele necesare, markerii tumorali, decât pe niște sume colosale la care nu au acces nici cei cu venituri medii. Medici oncologi ”fără suflet” tratează bolnavii de cancer ”cu paliație citostatică”…fără discernământ deontologic, nu le oferă nici un tratament pentru vindecarea bolii, nici un sfat medical, nici o analiză…Adică, bolnavii aceștia oricum mor…de ce să-i tratăm… Sapatum, lopatatum…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate


Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax