Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Creșterea TVA în turism. Reacție vehementă a reprezentanților din HoReCa: piața va migra spre zona de evaziune fiscală

Publicat

turism ghid

Reprezentanții HoReCa se opun creșterii TVA în turism și califică măsura ca fiind ”dezastruoasă”. 

Președintele de onoare al Federației Industriei Hoteliere din România, Călin Ile, a declarat pentru Europa Liberă că o potențială creștere a TVA-ului în industria de turism ar putea avea efecte dezastruase asupra unei piețe deja sensibile.

Banca Mondială a recomandat guvernului de la București să uniformizeze cota de TVA, ceea ce ar putea duce la eliminarea cotelor de TVA reduse, precum cel al industriei de turism.

Experții de la Banca Mondială au sugerat creșterea TVA-ului la tranzacțiile în hoteluri sau restaurante, de la 9% la 19%.

”Măsura e una dezastruoasă. În primul rând, toată Europa are cote reduse de TVA pentru turism. Acest nivel redus de TVA pentru turism nu e o invenție românească.

Ca exemplu vă dau Austria – 10%, Belgia – 6%, Franța – 10%, Germania – 7%. Nu e nicio logică pentru ca România să treacă la 19%, ar fi dezastruos.

Ar duce la o creștere și mai mare a tarifelor, lucru care afectează deja piața. Piața e deja presată de creșterile înregistrate după pandemie, ca rezultat al inflației și creșterii costurilor.

Ar crea presiune pe o piață sensibilă: 80% din piața de turism din România e domestică, 20% internațională, iar pe litoral 95% din piață e una domestică.

Piața e foarte sensibilă la aceste creșteri de tarife. Afectăm și din punct de vedere social clientela noastră. Deci, noi ne opunem vehement acestei măsuri și sperăm că guvernanții vor înțelege argumente de acest gen.

Există riscul ca o bună parte a pieței să migreze spre zona de evaziune fiscală, piața gri și neagră, pentru că statul și-a dovedit incapacitatea de a colecta și de a urmări fluxurile de turiști pentru a colecta taxele aferente, așa că vor crește presiunea pe acei contribuabili onești, uitând să preseze pe zona gri și neagră” a spus Călin Ile.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Turistu’

    luni, 10.07.2023 at 16:00

    Ce ar fi daca odata cu cresterea cotei de tva patronii si-ar diminua putin cota de profit si nu ar creste preturile? Intreb pt un prieten! Vad ca cel mai simplu este sa ameninti ca “aluneci spre evaziune”

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax