Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Creşteri nesemnificative de salarii, în luna aprilie

Publicat

Salariul mediu net a crescut cu 5 lei în aprilie, faţă de luna precedentă, însă raportat la inflaţie acesta a fost mai mic cu 0,4%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

Creşterile se datorează acordării de prime de Paşte, ajutoare băneşti sau sume din profit net şi din alte fonduri.

 

Cel mai mare avans al remuneraţiilor, de 16,6% a fost înregistrat în domeniul telecomunicaţiilor, urmat de creşteri între 10% şi 13% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, fabricarea altor mijloace de transport, transporturi pe apă.

Din păcate, creşterile salariale au fost contracarate de inflaţia din luna martie, care a continuat să depăşească aşteptările analiştilor, rata anuală înregistrată fiind de 6,71%, în contextul scumpirii cu peste 3% a unor produse precum fructe şi ţigări.

Faţă de luna iulie 2010, când s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, câştigul salarial mediu net din luna aprilie 2011 a crescut în sectorul bugetar cu 16,6% în învăţământ, cu 14,1% în sănătate şi asistenţă socială şi cu 10,4% în administraţia publică.

În prezent, câştigul salarial mediu net în judeţul Alba este în jur de 1.200 lei. În Regiunea Centru, cel mai mic salariu mediu net este în Covasna, de aproximativ 1.000, iar cel mai mare în Sibiu, de 1.500 lei.

Creşterile timide ale salariilor nu se reflectă şi în achitarea datoriilor către bănci. BNR a înregistrat, în luna aprilie, creşteri ale restanţelor la credite cu 3,02%, faţă de luna mai, până la 16,81 miliarde lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax