Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Criterii FINALE pentru înscrierile la creşă, pe masa consilierilor locali din Alba Iulia. Modificări şi documente necesare


Publicat

Consilierii locali din Alba Iulia vor vota, vineri, criteriile de punctare a cererilor de înscriere a copiilor la creşă şi documentaţiile necesare. Dacă proiectul trece în şedinţa CL, înscrierile ar putea începe de săptămâna viitoare.

Criteriile şi documentaţia au fost în consultare publică până în data de 14 august, iar cetăţeni au adus o serie de sugestii. Propunerile primite s-au referit la punctarea inclusiv a reşedinţei din actul de identitate, tot cu 10 puncte sau mărirea celui pentru familiile în care doar unul dintre părinţi lucrează şi nu există altă variantă pentru îngrijirea copilului decât de către mamă (bunicii sunt în altă localitate (varianta iniţială era de 2 puncte). De asemenea, s-a cerut majorarea punctajului pentru persoanele căsătorite (5 puncte) şi cumularea punctelor 4 şi 6 din lista cu acte (adeverinţă facultate).

În Alba Iulia sunt diponibile 105 locuri la cele două creşe de stat, respectiv cea din Ampoi I, de pe strada Livezii şi cea din zona Cetate, de pe strada Alexandru cel Bun, care urmează să fie deschisă până la toamnă.

Varianta finală de aprobare pentru CRITERII privind punctarea cererilor de înscriere a copiilor în creșele din municipiul Alba Iulia

”Înscrierea copiilor la creșă este realizată în temeiul unei solicitări scrise din partea părinților/reprezentanților legali ai copiilor, în ordinea datei de depunere a cererilor și în conformitate cu numărul de locuri aprobate, pentru sistemul public” – Legea 263/2007, art. 7, alin.3

Criteriile de departajare se vor aplica doar în cazul în care numărul de solicitări va depăși numărul de locuri disponibile pentru înscrieri.

1. Domiciliul părinților/ reprezentanților legali (ambii părinți) să fie în municipiul Alba Iulia, la data adoptării hotărârii consiliului local  – 10 puncte

Notă: În condițiile in care persoanele cu domiciliul stabil în localitățile limitrofe au obținut domiciliul flotant în Alba Iulia la data adoptării prezentei hotărâri, nu vor beneficia de punctajul de mai sus.

2. Ambii părinți/părintele unic să aibă loc de muncă/student la zi – 10 puncte

– Părinte unic cu raport de muncă suspendat – 3 puncte

– Un părinte lucrează, iar al doilea fără loc de muncă/cu raportul de muncă suspendat – 2 puncte

3. Solicitanții să fie cu taxele și impozitele locale achitate la zi – 5 puncte

4. Starea de sănătate a copilului să fie dovedită cu adeverință medicală eliberată de medicul de familie a copilului cu textul “apt de intrare în creșă” – 10 puncte (acest punct este condiţie de depunere a dosarului, eliminatorie, nu se punctează)

5. Situația familială:

– Monoparentală – 10 puncte

– Biparentală (căsătoriți, uniune consensuală) – 5 puncte

6. Număr copii în întreținere:

– 1 copil – 2 puncte

– 2 copii – 4 puncte

– 3 copii şi mai mulţi de 3 copii – 6 puncte

7. Frați care frecventează deja creșa sau grădinița care funcționează în imediata apropiere / aceeași clădire cu creșa – 1 punct

8. Copii gemeni / tripleți – 5 puncte

Persoanele care refuză să prezinte toate actele stabilite în Anexa referitoare la lista cu actele necesare înscrierii copiilor în creșă vor fi respinse.

LISTA CU ACTE NECESARE ÎNSCRIERII ÎN CREȘĂ

1. Cererea de înscriere – solicitanții depun o singură cerere cu o singură opțiune

2. Copie de pe certificatul de naștere al copilului;

3. Copie de pe actele de identitate ale părinților/reprezentanților legali, certificatele de naștere ale fraților minori si, după caz, copie a hotărârii/sentinței de plasament sau a sentinței de încredințare in vederea adopției;

4. Adeverința de venituri pentru fiecare dintre părinți/reprezentanți legali, cu precizarea valabilității contractului de muncă, pe ultimele 6 luni.

5. Adeverința de la medicul de familie, în care să se menționeze că respectivul copil este sănătos clinic și apt pentru intrare în creşă

6. Adeverință de la facultate

7. Certificatul de deces / sentință de divorț, definitivă şi irevocabilă, pentru părintele unic / sentință plasament

8. Adeverință pentru copiii (frații) care frecventează grădinița în apropiere (Grădinița Nr. 13 sau 14)

9. Sentința de încredințare copii, de stabilire a pensiei alimentare, definitivă și irevocabilă

10. Certificatul fiscal de la Direcția de venituri care să dovedească faptul că sunt achitate taxele și impozitele locale la zi

11. Copia după decizia de acordare a indemnizației de creștere copil (în cazul în care unul dintre părinți se află în concediu pentru îngrijire copil) sau adeverință cu fișa plătitor pentru indemnizație creștere copil

12. Orice act care dovedește uniunea consensuală

13. Alte acte justificative în funcție de situația descrisă în cerere, pentru a putea beneficia de punctajul aflat în criterii

14. Pentru locurile sociale se depun și următoarele acte:

– Certificat de încadrare în gradul grav de handicap

– Acte care să demonstreze situația de urgență sau, după caz, situaţia în care copilul este cu risc de separare de familie/abandon

15. Dosar cu șină.

CONDIȚII DE ACCES ÎN CREȘĂ PENTRU LOCURILE SOCIALE

I. Venit până la 142 lei/membru de familie (limita de venit pentru acordarea venitului minim garantat pentru o persoană) și să se afle în evidența DAS Alba Iulia cu următoarele beneficii de asistență socială: VMG, ASF, Cantina, beneficiar al serviciilor Centrului pentru adăpostire a victimelor violenței în familie pe perioada instituționalizării părintelui, ambii părinți/părintele unic proveniți din instituții de ocrotire.

II. Un membru de familie (părinte, copil) încadrați în gradul grav de handicap.

III. Situații de urgență ( ex. moartea subită a părinților/reprezentanților legali, accidente).

IV. Situaţii de abandon/separare de familie.

Pentru toate cazurile sociale se efectuează anchetă socială.

După încadrarea într-unul din cazurile de mai sus și efectuarea anchetei sociale, dacă se depăşeşte numărul de locuri pentru cazuri sociale aprobate, se aplică criteriile privind punctarea cererilor de înscriere a copiilor în creșele din municipiului Alba Iulia.

Orice neconcordanță între cele declarate de părinte/reprezentant legal al copilului și situația reală constatată ulterior duce la respingerea cererii.

Vezi Model Cerere-tip inscriere copii cresaȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

1 Comentariu

1 Comment

  1. Antin

    miercuri, 20.08.2014 at 23:05

    Mamaaaa… Nici la Oxford sa se inscrie nu cred ca sunt atatea criterii.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Generația Z: Tineri informați și amabili, care preferă părinții în locul influencerilor. Studiu

Publicat

Noua generație Zeta sau „Digitalii” adică actualii adolescenți și post-adolescenți, născuți între 1995 și 2010, sunt amabili și informaţi, capabili să stabilească relații empatice prin intermediul internetului și pe rețelele sociale, fără a avea nevoie de influenceri (în care au încredere doar în procent de 17%). 

Prima generație „conectată permanent la Internet”, care o urmează pe cea a Milenialilor, și o precede pe cea Alpha, a crescut cu dispozitive tactile.

Continuă să fie dependenţi de mamă și de tată, atunci când au nevoie, primesc informații despre probleme economice folosind canale diversificate atât online, cât și offline, însă, în final, prevalează influența care provine din cercul familial.

Pentru Generația Z, liderii de opinie pentru informații sunt experții în sector și prietenii, citați ca fiind foarte relevanți, respectiv de 34% și 33% dintre intervievați, iar pe locul trei, pentru cei sub 20 de ani, sunt părinții, cu un procent de 25%, în timp ce pentru tinerii de 20-25 de ani predomină ca sursă jurnaliștii, în procent de 20%, alături de sportivi, pentru adolscenţii de sex masculin, scrie rador.ro.

Influencerii, de la care apreciază în principal capacitatea acestora de a filtra și traduce fluxurile de informații (lucrează ca brokerii) sunt considerați puncte de referință de doar 17% din eșantionul interievat. 57% din eșantion consideră că activitatea de influencer este o profesie reală și 30% ar dori să întreprindă în viitor această carieră.

Este foarte posibil ca datorită faptului că simt mai puternic decât generația alfa anterioară legătura cu membrii familiei, caracteristicile pe care tinerii generaţiei Z le caută în liderii de opinie să fie bunătatea și empatia, aşa cum reiese din studiul „Am încredere în tine”, realizat de Tips Ricerche, o agenție specializată în cercetarea pieței.

În ceea ce privește sfera economică, adolescenţii intervievați par să prefere metodele de interacțiune directă, față în față, motiv pentru care tinerii din generaţia Z apelează la persoane de încredere, cum ar fi membrii ai familiei și cunoscuți. Jurnaliștii, împreună cu experții din industrie (consultanţi, de exemplu), sunt şi ei consideraţi o sursă de încredere.

surse: stiripesurse.ro, rador.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Mai este recomandată dezinfectarea cumpărăturilor? Opinia unor experți americani despre pericolul suprafețelor contaminate

Publicat

Studiile continuă să arate că noul coronavirus poate fi detectat pe obiecte și după zile sau săptămâni, însă printre oamenii de știință s-a răspândit consensul că virusul este rareori transmis prin contact cu suprafețe contaminate.

În opinia acestora, ar fi de preferat abandonarea unor măsuri extreme ca punerea în „carantină” a scrisorilor sau dezinfectarea produselor de băcănie, scrie hotnews.ro.

„Din câte știu, în viața reală oameni de știință ca mine – epidemiolog și medic – și virusologi nu-și bat capul cu asemenea lucruri”, afirmă David Morens, consilier senior al directorului Anthony S. Fauci de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases.

Aceasta corespunde cu pagina web de la Center for Disease Control and Prevention (CDC), unde pe pagina „Cum se răspândește Covid-19” actualizată scrie că „nu se consideră că atingerea suprafețelor este calea obișnuită” de transmitere a coronavirusului.

Astfel de studii „tind de fapt să spună că în condiții experimentale, care nu sunt ca în lumea reală, virusul poate persista și poate fi detectat”, afirmă el.

Dar adaugă că aceasta nu înseamnă că oricine poate fi infectat. „Volumul de virusuri care persistă s-ar putea să nu fie cel care vă poate afecta într-un context real”. În lumea reală, curenții de aer, lumina Soarelui și căldura acționează toate cu rapiditate pentru incapacitarea virusului.

„Comportamentul este cel care trebuie să te asigure că nimic dimprejur, inclusiv propriile mâini, nu ajunge la gură, nas sau ochi”. Acest comportament include să nu-ți atingi nimic de deasupra gâtului, să porți mască (ceea ce te ajută să-ți amintești să nu-ți atingi fața), distanțare socială și mâini cât de curate posibil. În aceste condiții poți chiar să mergi la un restaurant și să atingi obiecte acolo – scaunul, meniul – fără să le cureți în prealabil și „dacă ultimul lucru pe care-l atingi este săpunul sau dezinfectantul … ești ok”, spune Morens.

Stefan Baral, profesor asociat în departamentul de epidemiologie de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health, spune că e o mare diferență între o singură particulă virală capabilă să supraviețuiască pe o anumită suprafață și potențialul virusului de a intra într-o membrană de mucus, a o traversa și a infecta pe cineva.

Angela Rasmussen, virusoloagă la Center for Infection and Immunity de la Columbia Universityʼs Mailman School of Public Health, spune că epidemiologii pot avea dificultăți în aflarea de dovezi din lumea reală ale transmiterii virusului de pe obiecte contaminate.

„Nu cred că este necesar și înțelept să curățăm produsele de băcănie”, nu este nevoie de antibacteriene pentru curățarea căminului, spune aceasta. Săpunul și apa, alcoolul și înălbitorul, pe de altă parte, au spectru larg de acțiune, spune Rasmussen, omorând multe bacterii ca și virusuri.

sursă: hotnews.ro

Citeste mai mult
Publicitate

CÎMPENI

ȘTIREA TA: O familie din Apuseni are nevoie de ajutorul comunității. Casa le-a fost distrusă într-un incendiu

Publicat

Un mesaj de ajutorare a unei familii care a rămas fără locuință a fost transmis de către un cititor Alba24. Este vorba despre incendiul de luni dimineața din satul Huzărești din comuna Gârda de Sus, în urma căruia o casă a fost distrusă de flăcări.

Apelul transmis pe rețeaua de socializare îndeamnă la ajutor pentru proprietari care și-au pierdut bunurile în incendiu.

”În cursul zilei de azi a avut loc un incendiu în comuna Gârda, în sat Huzărești, la o familie a ars casa cu tot ce a muncit o viață, rămânând doar cu hainele pe ei. Vă rog, ajutați acești oameni necăjiți”, este mesajul postat pe rețeaua de socializare.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă și un echipaj de prim-ajutor.

Vezi și UPDATE FOTO: INCENDIU într-un sat din Gârda de Sus. Casă cuprinsă de flăcări. Pompierii au intervenit cu două autospeciale

Nu au fost persoane rănite.

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Eseu trimis online profesorului. Variantă luată în calcul pentru teza la Română, în școlile aflate în scenariul roșu

Publicat

Secretarul de stat Luminița Barcari din cadrul Ministerului Educației spune că, în scenariul roșu, tezele ar putea fi date, la Română, sub forma unui eseu.

“Analizăm posibilitatea, să spunem, eliminării tezelor. Trebuie să aplicăm aceeași regulă pentru toată lumea, nu putem să facem discriminări: pentru elevii care învață în scenariul verde să dăm teze, pentru ceilalți nu”, a anunțat în această dimineață secretarul de stat responsabil cu învățământul preuniversitar.

În scenariul roșu, elevii ar putea susține ca teză un eseu pe care să îl trimită online, în timp ce în scenariul galben elevii ar putea susține tezele pe rând, atunci când revin la școală, a declarat Luminița Barcari, potrivit edupedu.ro.

În prezent, în cadrul Ministerul Educației sunt în analiză mai multe variante, printre care aceea ca în “scenariul galben să susțină aceste lucrări atunci când vin elevii la clasă, profesorul având grijă ca elevii să aibă același tip de item. Iar în scenariul roșu ne gândeam, dar aceasta este doar o variantă, – în funcție de disciplină pot fi concepute subiectele pentru teze adaptat în funcție de tipul de itemi la care se pretează fiecare disciplină. La Limba și literatura română, de exemplu, colegii mei au propus chiar un eseu.

Dar este doar o variantă de lucru și după ce ne vom consulta cu partenerii noștri sociali – sindicatele, parintii, elevii – vom lua o decizie. Deci în scenariul roșu să fie o evaluare care să se preteze online, iar copilul să transmită lucrarea lui în timp real profesorului”, a declarat Barcari.

sursă: edupedu.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate