Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Criteriile noului decalog PNL nu afectează ”integritatea” candidaților liberali din Alba: La reguli noi, tot noi

Publicat

PNL, candidati, jocurile foameni Încercarea PNL-ului de a ține cont de părerea „Străzii”, care vrea o politică curată, și de a schimba criteriile decalogului pentru a „curăța” partidul de „impurități” nu prea pare să încurce viitorii candidați din județul Alba. Aceștia nu doar că nu încalcă noile criterii dar nici nu par să își dorească prea mult o schimbare. Majoritatea primarilor în funcție nici nu își pun problema să renunțe la mandat, iar noii candidați vor fi aleși tot de oamenii care au făcut fiecare mutare politică sau administrativă din județ. 

Cu toate acestea, dacă ar apărea incompatibilități prin care „locomotivele” locale ( Hava, Rotar, Teban. etc) ar fi nevoite să se retragă din cursa electorală, ca urmare a noilor criterii, cu siguranță, cei rămași, ar porni un adevărat război în interiorul „Marelui” PNL pentru a-și impune protejații. Nici așa, fără probleme cauzate de „decalog”, cele două formațiuni care s-au unit, fără voia lor, nu pot cădea la învoială cu privire la alegerea candidaților pentru primăriile județului în care, dintr-un motiv sau altul, primarii în funcție nu mai candidează.

Principalele zece puncte, potrivit noului decalog, care în mod obligatoriu trebuie respectate de toți candidații PNL înscriși în cursa pentru campania electorală din primăvara următorului an și din toamna anului 2016 se referă la: lustrația, traseismul politic, nepotismul, contractele și relația cu statul, falsul în declarații, stările de incompatibilitate și conflict de interese, eventualele atitudini discriminatorii, eventualele datorii pe care le au candidații la bugetul de stat, forme de plagiat și problemele penale.

Ele vor fi aplicate la nivelul primăriilor municipii reședință de județ și consiliilor județene de către Biroul Politic Național, iar la nivel județean de către Biroul Politic județean pentru primăriile localităților în afara municipiilor reședință de județ.

Dacă o bună parte din actualii primari de reşedinţe de judeţ din Româna ar trebui să facă pasul înapoi după aplicarea noului decalog, deşi unele restricţii au fost îmblânzite de conducerea partidului, candidații din județul Alba nu par să aibă astfel de probleme, iar acest lucru nu face decât să îi bucure pe care care nu vor să schimbe oamenii sau vor să își plaseze preferații în primăriile județului.

Chiar dacă noile reguli ar influența o parte din administrațiile județului, primarii din Alba Iulia, Blaj sau Cugir, care și-au anunțat intenția de a obține un nou mandat, nu vor avea de suferit, însă la nivelul conducerii partidului ar putea crea un haos.

Chiar și așa fără probleme de incompatibilitate ale primarilor în funcție sau a viitorilor candidați, cele două tabere, vechiul PNL și PDL, nu pot ajunge la un numitor comun în ceea ce privește stabilirea candidaților.

Liberalii ar putea face și un exercițiu de imaginație ce ar putea să însemne eventuale nereguli găsite la actualii primari sau candidați și aplicarea noului decalog.

Un exemplu concret este la Aiud. Cu toate că îndeplinește condițiile unui nou mandat, primarul în funcție, Horațiu Josan și-a anunțat inteția de a nu mai candida în 2016, iar din acel moment a pornit o luptă internă la nivelul conducerii.

Vechiul PNL îl susține pe Alin Florea în timp ce fostul PDL o vede pe Oana Badea în funcția de primar.

Pentru a câștiga teren și cel mai probabil pentru a-i crea o notorietatea lui Florea,  PNL Aiud l-a anunțat pe acesta ca viitor candidat, asta înainte de a fi validat de BPJ și chiar fără înștiințarea actualei conduceri PNL.

Copreședintele PNL Alba, Mircea Hava a și răspuns la acțiunea organizației din Aiud declarând că „Este o mare intoxicare, sfidare și minciună ceea ce au anunțat cei de la Aiud. Eu nu ameninț, dar lucrurile nu rămân așa. Cei care greșesc, mai ales în chestia asta, vor suporta consecințele statutului”.

Liberalii au încercat să „dreagă busuiocu” și la mai puțin de o zi de când au „atestat” candidatura lui Florea, au anunțat că a fost o informație falsă.

Între timp, se pare că primarul Josan a reușit că își atingă scopul și să îl facă puțin mai cunoscut pe alesul său în speranța că la viitoarele sondaje o va depăși pe Oana Badea.

Situația este asemănătoare și la Sebeș unde fiecare a ieșit cu câte un candidat.

Oamenii conduși de Mircea Hava îl văd în funcție pe Dorin Nistor, în timp ce deputatul Teodor Atanasiu îl susține pe Mihai Apolzan.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax