Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Critici la adresa cadrelor didactice de la Facultatea de Arheologie din Alba Iulia: „Nu aţi făcut nimic. Nu v-a păsat”

Publicat

Avocatul Radu Octavian, unul dintre albaiulienii care în decursul timpului a blamat de nenumărate ori modul în care au decurs lucrările de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina vine în apărarea istoricului clujean Ioan Piso şi răspunde atacurilor formulate de arheologii Muzeului Unirii la adresa acestuia. Avocatul iese în presă cu o scrisoare deschisă adresată cadrelor didactice ale Facultăţii de Arheologie din Alba Iulia pe care le consideră responsabile de calitatea studenţilor care au trecut prin mâinile lor.

Vă prezentăm integral scrisoarea trimisă de Radu Octavian:

„Domnilor profesori ai facultăţii de arheologie, vă scriu astăzi, după ce am citit unul dintre cele mai oribile comunicate scrise de doi absolvenţi ai facultătii dvs, oameni care se presupune că ar fi fost educaţi şi formaţi ca arheologi de către dvs. Este vorba de infamul şi mincinosul atac împotriva profesorului universitar Ioan Piso, colegul dvs. de la facultatea de istorie şi arheologie din Cluj Napoca. Nu este scopul meu să îl apăr pe domnul profesor, ale cărui realizări profesionale sunt remarcabile. Îl apără chiar aceste realizări şi nu are nevoie de cuvintele mele.

Mă adresez dvs cu întrebarea sinceră: cum aţi reuşit să acceptaţi ca facultatea dvs să fie absolvită de personaje hidoase, fară caracter şi fără coloană vertebrală ca aceşti semnatari ai amintitului comunicat, înfiorător prin mizeria sa jignitoare?

De ce nu aţi reuşit să inoculaţi în spiritul profesional al acestor absolvenţi dragostea faţă de vestigiile cetăţii în care au învăţat, ale oraşului?

Cum au reuşit ca arheologii cei mai distrugători ai oraşului să fie foştii dvs studenţi? Ce educaţie profesională aţi dat dvs lui Matei Drîmbărean, omul care prin semnăturile lui a permis distrugeri uriaşe şi care este suspect de foarte multe acte de corupţie şi distrugere împotriva patrimoniului? Ce educaţie profesională aţi dat dvs lui Gabriel Rustoiu sau Constantin Inel, semnatari ai orbilului atac împotriva profesorului Piso, atac scris în stilul anilor 50, demn de Ana Pauker şi Tohari Georgescu, un stil primitiv, jignitor şi departe de a fi ştiinţific?

Ce educatie ştiinţifică aţi dat dvs lui Matei Drîmbărean, Gabriel Rustoiu, Constantin Inel, Ana Maria Duna, ca aceştia să participe cu obedienţă la distrugerea siturilor arheologice din cetatea Alba Iulia şi cu slugărnicie faţă de Grup Corint, în care un patron este un alt rebut al facultătii dvs.?

Sau poate nici exemplul dvs personal nu este cel mai potrivit. Facultatea dvs şi profesorii ei, din slugărnicie faţă de puternicii zilei, pentru a nu-şi pierde privilegiile şi pentru a-şi păstra relatiile sociale, a uitat cuvintele demnitate profesională şi sensul noţiunii de coloană vertebrală..

Cum altfel să ne explicăm tăcerea dvs şi lipsa de reacţie academică faţă de modul în care sub privirile dvs buldozerele mutilau istoria. Nu aţi făcut nimic. Nu v-a păsat. Sau daca v-a păsat cât de cât, funcţia dvs a fost mai importantă decât orice. Carierismul este o noţiune infectă dar pentru facultatea de arheologie din Alba Iulia carierismul a căpătat valenţe ucigaşe de istorie.

Îmi scot însă pălăria şi îi respect pe cei dintre dvs care poate totuşi au făcut în secret ceva. Poate au fotografiat sau filmat nebunia din centrul cetăţii pentru că, până la urma, cei vinovaţi să fie pedepsiţi. Şi poate, odată, vor depune şi mărturie. Dacă există astfel de oameni, îi respect.

Şi mă folosesc de acest prilej să mă adresez şi unuia dintre marii profesori ai facultăţii dvs, dl Iacob Mârza, cu rezultate ştiinţifice de calibru european, dar cu un caracter infect.

Domnule profesor. Ştiu ca aţi fost informator al fostei securităti comuniste. Asta denotă un caracter oribil care nu poate fi echilibrat prin realizările ştiinţifice. Lepra rămâne lepră chiar dacă de această boală se imbolnăveşte un salahor sau un profesor universitar.

Cred că tocmai caracterul dvs obedient, slugarnic, de fost informator v-a făcut să nu trageţi măcar un semnal de alarmă împotriva distrugerilor arheologice din cetate. Să nu spuneti un cuvânt împotriva a ceea ce s-a întâmplat. Aţi tăcut ca un laş.

Laş aţi fost şi în 1979 şi nu am să vă iert niciodată pentru asta. În acel an, ca elev de liceu, făceam practică la biblioteca Bathyaneum. Nu eraţi director atunci, eraţi la începutul carierei. Ne priveaţi cu dispreţ pe noi, elevii, şi părea că vă deranjăm. Nu ar fi fost nimic dacă era doar atât. Dar, după puţin timp, un ofiţer de securitate a venit la liceu şi a acuzat un coleg de-al nostru că în timpul practicii la Bathyaneum spune bancuri jignitoare la adresa lui Nicolae Ceauşescu. A fost scandal mare, şedinţă UTC în care doar o singură colegă, acum medic de ţară, l-a înfierat cu mânie proletară pe băiatul acuzat. S-a pus chiar problema exmatriculării din toate liceele pentru că era fiu de fost deţinut politic. În ultimul moment s-a renunţat la această idée pentru a nu se stârni vâlvă. I-a fost scăzută nota la purtare şi nu a mai putut urma dreptul. Dosarul lui l-a urmărit însă până la revoluţie şi abia în 1990 a început o facultate. A pierdut 10 ani de viaţă din cauza unui nemernic care l-a turnat securităţii, pe el… un băiat de 18 ani.

Nu am ştiut niciodată cine a făcut ticăloşia. Ne suspectam unii pe alţii şi ne-am suspectat 20 de ani, ceea ce a fost îngrozitor. Până când am aflat că dvs aţi fost informator al securităţii.

Aţi distrus viitorul unui copil. Iar acum, prin tăcerea dvs vinovată, aţi distrus trecutul unei ţări… pentru că Alba Iulia este izvorul de trecut al ţării. Cum aş fi putut să aştept de la dvs., ca profesor şi decan, să scoateti din Matei Drîmbărean, Gabriel Rustoiu, Constantin Inel, Ana Maria Duna, oameni care să fie demni profesional şi să respecte trecutul şi meseria pe care şi-au ales-o? Care să protejeze chiar cu preţul carierei valorile arheologice? Aş fi cerut prea mult de la dvs. Dar aceasta este tragedia învătământului românesc: o facultate de arheologie din cel mai bogat centru arheologic românesc nu a produs caractere profesionale, ci doar unelte alte distrugerii arheologiei”.

Radu Octavian

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax