Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Critici la adresa cadrelor didactice de la Facultatea de Arheologie din Alba Iulia: „Nu aţi făcut nimic. Nu v-a păsat”


Publicat

Avocatul Radu Octavian, unul dintre albaiulienii care în decursul timpului a blamat de nenumărate ori modul în care au decurs lucrările de reabilitare a Cetăţii Alba Carolina vine în apărarea istoricului clujean Ioan Piso şi răspunde atacurilor formulate de arheologii Muzeului Unirii la adresa acestuia. Avocatul iese în presă cu o scrisoare deschisă adresată cadrelor didactice ale Facultăţii de Arheologie din Alba Iulia pe care le consideră responsabile de calitatea studenţilor care au trecut prin mâinile lor.

Vă prezentăm integral scrisoarea trimisă de Radu Octavian:

„Domnilor profesori ai facultăţii de arheologie, vă scriu astăzi, după ce am citit unul dintre cele mai oribile comunicate scrise de doi absolvenţi ai facultătii dvs, oameni care se presupune că ar fi fost educaţi şi formaţi ca arheologi de către dvs. Este vorba de infamul şi mincinosul atac împotriva profesorului universitar Ioan Piso, colegul dvs. de la facultatea de istorie şi arheologie din Cluj Napoca. Nu este scopul meu să îl apăr pe domnul profesor, ale cărui realizări profesionale sunt remarcabile. Îl apără chiar aceste realizări şi nu are nevoie de cuvintele mele.

Mă adresez dvs cu întrebarea sinceră: cum aţi reuşit să acceptaţi ca facultatea dvs să fie absolvită de personaje hidoase, fară caracter şi fără coloană vertebrală ca aceşti semnatari ai amintitului comunicat, înfiorător prin mizeria sa jignitoare?

De ce nu aţi reuşit să inoculaţi în spiritul profesional al acestor absolvenţi dragostea faţă de vestigiile cetăţii în care au învăţat, ale oraşului?

Cum au reuşit ca arheologii cei mai distrugători ai oraşului să fie foştii dvs studenţi? Ce educaţie profesională aţi dat dvs lui Matei Drîmbărean, omul care prin semnăturile lui a permis distrugeri uriaşe şi care este suspect de foarte multe acte de corupţie şi distrugere împotriva patrimoniului? Ce educaţie profesională aţi dat dvs lui Gabriel Rustoiu sau Constantin Inel, semnatari ai orbilului atac împotriva profesorului Piso, atac scris în stilul anilor 50, demn de Ana Pauker şi Tohari Georgescu, un stil primitiv, jignitor şi departe de a fi ştiinţific?

Ce educatie ştiinţifică aţi dat dvs lui Matei Drîmbărean, Gabriel Rustoiu, Constantin Inel, Ana Maria Duna, ca aceştia să participe cu obedienţă la distrugerea siturilor arheologice din cetatea Alba Iulia şi cu slugărnicie faţă de Grup Corint, în care un patron este un alt rebut al facultătii dvs.?

Sau poate nici exemplul dvs personal nu este cel mai potrivit. Facultatea dvs şi profesorii ei, din slugărnicie faţă de puternicii zilei, pentru a nu-şi pierde privilegiile şi pentru a-şi păstra relatiile sociale, a uitat cuvintele demnitate profesională şi sensul noţiunii de coloană vertebrală..

Cum altfel să ne explicăm tăcerea dvs şi lipsa de reacţie academică faţă de modul în care sub privirile dvs buldozerele mutilau istoria. Nu aţi făcut nimic. Nu v-a păsat. Sau daca v-a păsat cât de cât, funcţia dvs a fost mai importantă decât orice. Carierismul este o noţiune infectă dar pentru facultatea de arheologie din Alba Iulia carierismul a căpătat valenţe ucigaşe de istorie.

Îmi scot însă pălăria şi îi respect pe cei dintre dvs care poate totuşi au făcut în secret ceva. Poate au fotografiat sau filmat nebunia din centrul cetăţii pentru că, până la urma, cei vinovaţi să fie pedepsiţi. Şi poate, odată, vor depune şi mărturie. Dacă există astfel de oameni, îi respect.

Şi mă folosesc de acest prilej să mă adresez şi unuia dintre marii profesori ai facultăţii dvs, dl Iacob Mârza, cu rezultate ştiinţifice de calibru european, dar cu un caracter infect.

Domnule profesor. Ştiu ca aţi fost informator al fostei securităti comuniste. Asta denotă un caracter oribil care nu poate fi echilibrat prin realizările ştiinţifice. Lepra rămâne lepră chiar dacă de această boală se imbolnăveşte un salahor sau un profesor universitar.

Cred că tocmai caracterul dvs obedient, slugarnic, de fost informator v-a făcut să nu trageţi măcar un semnal de alarmă împotriva distrugerilor arheologice din cetate. Să nu spuneti un cuvânt împotriva a ceea ce s-a întâmplat. Aţi tăcut ca un laş.

Laş aţi fost şi în 1979 şi nu am să vă iert niciodată pentru asta. În acel an, ca elev de liceu, făceam practică la biblioteca Bathyaneum. Nu eraţi director atunci, eraţi la începutul carierei. Ne priveaţi cu dispreţ pe noi, elevii, şi părea că vă deranjăm. Nu ar fi fost nimic dacă era doar atât. Dar, după puţin timp, un ofiţer de securitate a venit la liceu şi a acuzat un coleg de-al nostru că în timpul practicii la Bathyaneum spune bancuri jignitoare la adresa lui Nicolae Ceauşescu. A fost scandal mare, şedinţă UTC în care doar o singură colegă, acum medic de ţară, l-a înfierat cu mânie proletară pe băiatul acuzat. S-a pus chiar problema exmatriculării din toate liceele pentru că era fiu de fost deţinut politic. În ultimul moment s-a renunţat la această idée pentru a nu se stârni vâlvă. I-a fost scăzută nota la purtare şi nu a mai putut urma dreptul. Dosarul lui l-a urmărit însă până la revoluţie şi abia în 1990 a început o facultate. A pierdut 10 ani de viaţă din cauza unui nemernic care l-a turnat securităţii, pe el… un băiat de 18 ani.

Nu am ştiut niciodată cine a făcut ticăloşia. Ne suspectam unii pe alţii şi ne-am suspectat 20 de ani, ceea ce a fost îngrozitor. Până când am aflat că dvs aţi fost informator al securităţii.

Aţi distrus viitorul unui copil. Iar acum, prin tăcerea dvs vinovată, aţi distrus trecutul unei ţări… pentru că Alba Iulia este izvorul de trecut al ţării. Cum aş fi putut să aştept de la dvs., ca profesor şi decan, să scoateti din Matei Drîmbărean, Gabriel Rustoiu, Constantin Inel, Ana Maria Duna, oameni care să fie demni profesional şi să respecte trecutul şi meseria pe care şi-au ales-o? Care să protejeze chiar cu preţul carierei valorile arheologice? Aş fi cerut prea mult de la dvs. Dar aceasta este tragedia învătământului românesc: o facultate de arheologie din cel mai bogat centru arheologic românesc nu a produs caractere profesionale, ci doar unelte alte distrugerii arheologiei”.

Radu OctavianȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Culorile anului 2021: ”combinaţia care subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, de a le fi ascultată vocea”

Publicat

Două nuanţe de gri şi galben au fost alese de Pantone pentru a forma culoarea anului 2021. Ultimate Grey şi Illuminating, două nuanţe independente care subliniază modul în care elemente diferite se îmbină pentru a se susţine reciproc, exprimă cel mai bine starea din 2021, relatează News.ro.

Practic şi solid, dar în acelaşi timp cald şi optimist, aşa este descrisă uniunea creată de Pantone. Este una care emană putere şi pozitivism. Combinaţia dă oamenilor speranţă, spun experţii institutului. „Avem nevoie să simţim că totul va deveni mai luminos – este esenţial pentru spiritul uman”.

Pantone 13-0647 Illuminating este un galben vesel, luminos, impregnat cu putere solară. Pantone 17-5104 Ultimate Gray este emblematic pentru elemente solide, de încredere, nemuritoare şi care oferă o bază fermă.

Încurajând spiritul, combinaţia subliniază nevoia înnăscută a oamenilor de a fi văzuţi, vizibili, recunoscuţi, de a le fi ascultată vocea.

Experţii Pantone aleg de peste 20 ani culoarea care exprimă cel mai bine spiritul perioadei.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Norvegia recomandă utilizarea cu prudență a vaccinului de la Pfizer- BioNTech pentru o anumită categorie de persoane

Publicat

Norvegia și-a schimbat politica privind utilizarea vaccinului anti-COVID-19 de la Pfizer și ia în considerare excluderea bolnavilor în fază terminală, în urma rapoartelor privind decesele la pacienții considerați fragili după administrarea serului, a relatat Reuters.

„Autoritățile norvegiene din domeniul sănătății au modificat recomandările în ceea ce privește vaccinarea bolnavilor terminali pe o scală de fragilitate clinică 8 sau mai mare”, arată un comunicat al BioNTech.

După ce 23 de pacienți în vârstă au murit în Norvegia după imunizarea cu vaccinul antiCovid produs de Pfizer-BioNTech, țara a lansat o anchetă detaliată, relatează The Guardian și Business Insider.

Reacțiile adverse la vaccin ar fi putut contribui la moartea unor pacienți mai în vârstă și slăbiți, ia în calcul Agenția Norvegiană a Medicamentului.

Scala de fragilitate clinică este un sistem de clasificare utilizat pe scară largă în îngrijirea persoanelor în vârstă, care definește pacienții în stadiul 8 drept în stadiu terminal și, de obicei, incapabili „să se recupereze chiar și după o boală minoră”, conform Reuters.

Agenția Norvegiană pentru Medicamente a informat că „reacțiile adverse frecvente ar putea fi responsabile pentru o evoluție severă la persoanele în vârstă care sunt fragile”.

Din 14 ianuarie, 23 de rapoarte referitoare la decese suspecte au fost depuse la registrul sanitar norvegian.

„Ar trebui efectuată o evaluare pentru fiecare pacient în parte dacă beneficiile vaccinării depășesc riscurile eventualelor efecte secundare”, a explicat Agenția Norvegiană pentru Medicamente.

În Norvegia, în medie, 400 de persoane mor în fiecare săptămână în case de bătrâni și în instituțiile de îngrijire.

Anunțul autorităților norvegiene vine după ce voci din sănătatea publică din Norvegia și-au exprimat tot mai mult îngrijorarea cu privire la siguranţa vaccinului Pfizer la oamenii în vârstă, cu afecţiuni cronice foarte serioase.

Steinar Madsen, directorul medical al Agenţiei Norvegiene a Medicamentului, pe 15 ianuarie: Nu suntem alarmaţi sau îngrijoraţi, deoarece acestea sunt evenimente foarte rare şi au loc la pacienţii foarte fragili, cu boli foarte grave.

”Nu există o conexiune certă între decese și vaccin”

Agenția a anchetat 13 decese până acum și a concluzionat că reacțiile adverse comune la vaccinurile ARN, precum febra, greața, diareea, ar fi putut contribui la finalurile fatale ale pacienților cu o stare de sănătate precară.

”Există o posibilitate ca aceste reacții comune adverse, care nu sunt periculoase la pacienți mai tineri, mai în formă, să agraveze boli preexistente la bătrâni”, a spus Madsen.

”Nu putem exclude că reacțiile adverse care au loc în primele zile după vaccinare (precum febră și greață) să fi putut contribui la un curs mai grav și un final fatal la pacienți cu boli preexistente”.

Toți cei decedați erau pacienți bătrâni, de peste 80 sau 90 de ani, din aziluri.

Sursa: Libertatea

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Cum arată trenul care atinge viteze de 620 de kilometri pe oră. Prototipul Maglev, lansat recent în China

Publicat

China a lansat un prototip al unui tren de mare viteză, ce are capacitatea de a atinge până la 620 de kilometri pe oră. Trenul Maglev a fost testat recent și face parte din planul chinezilor de a asigura transport rapid între marile orașe. 

Trenul funcționează cu energie supraconductoare la temperatură înaltă (HTS), ceea ce îl face să arate ca și cum ar levita de-a lungul căilor ferate magnetizate. În operare, trenul va „levita” la 0,1 cm deasupra șinelor. Prototipul este unul elegant, are 21 de metri lungime și 3 metri lățime și a fost dezvăluit presei din orașul Chengdu, provincia Sichuan, pe 13 ianuarie. Oamenii de știință au construit și 165 de metri de cale ferată pentru a face și o demonstrație publică cu noul prototip, anunță agențiile de presă chineze, citate de CNN.

Chinezii susțin că acest tip de tren ar putea deveni un mijloc de transport mai rapid și decât avionul, inclusiv pe distanțe ce depășesc 1.000 de kilometri. China a investit masiv în transporturi în ultimii ani, îndeosebi în aceste trenuri cu levitație magnetică și a fost prima țară care a avut un tren Maglev pentru uz comercial, Transrapid Shanghai, care atinge 430 de kilometri pe oră.

Profesorul He Chuan, vicepreședinte al Universității Southwest Jiaotong, care a lucrat la prototip, a declarat că trenul ar putea fi „operațional” în decurs de 3 până la 10 ani.

China găzduiește cea mai mare rețea feroviară de mare viteză din lume, care se întinde pe peste 37.000 de kilometri, și cel mai rapid tren care operează comercial, Shanghai Maglev. Primul tren Maglev de mare viteză a început să funcționeze încă din 2003.

China vrea să aducă îmbunătățiri infrastructurii înaintea Jocurilor Olimpice de iarnă din 2022, care vor avea loc la Beijing.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Sute de artefacte arheologice, monede de tezaur dacic și alte bunuri de patrimoniu național, recuperate de polițiștii din Alba

Publicat

Anul trecut, polițiștii din Alba au reușit să recupereze, în cadrul dosarelor de anchetă, sute de artefacte arheologice, printre care monede romane, dacice și medievale, unele dintre aceste bunuri fiind din categoria Tezaur și Fond.

IPJ Alba a prezentat luni bilanțul activității pe anul 2020. La capitolul Protejarea patrimoniului cultural naţional, în cadrul dosarele proprii, au fost recuperate și indisponibilizate 317 bunuri culturale care aparțin Patrimoniului Cultural Național, marea lor majoritate artefacte arheologice: monede (romane, dacice și medievale) fibule, arme, unelte, podoabe, statuete vase ceramice, tablouri etc. ) Categoria Tezaur și Fond, a transmis Poliția Alba.

Potrivit sursei citate, în urma efectuării de investigații au fost identificată o monedă medievală din aur DUCAT, descoperită de un detectorist. Moneda a fost recuperată și predată Muzeului Unirii din Alba Iulia.

În cadrul acțiunii Pandora V, au fost identificate, pe platformele unor case de licitații, 24 bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate prin C.R.I. pentru indisponibilizare, recuperare/repatriere (Germania, Monaco etc.)

Au fost confiscate două detectoare de metale deținute ilegal.

foto: arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate