Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CRIZA deșeurilor în Alba. De la 1 ianuarie, Polaris nu mai ridică gunoiul menajer în mai multe localități din județ

Publicat

gunoi

Cetățenii din orașul Teiuș și din alte localități din județ rămân cu gunoiul menajer neridicat, la început de an, după ce operatorul de salubritate Polaris s-a retras, începând cu 1 ianuarie 2019.

Primarul din Teiuș, Mirel Vasile Hălălai, a explicat joi, 3 ianuarie, pentru Alba24 situația din prezent.

„Polaris ne-a notificat în luna decembrie că renunță la prestările de servicii către mai multe unități administrativ teritoriale din județul Alba. Ne-au spus că, începând cu data de 1 ianuarie 2019, contractul pe care l-am avut se sistează. Noi am avut un contract cu firma Polaris, în situații de urgență, dat fiind faptul că fosta firmă care presta în orașul Teiuș, cu mai bine de un an și jumătate în urmă, societatea Salprest s-a retras. Atunci, în regim de urgență, am fost obligați să încheiem servicii cu un operator, care a fost această societate Polaris, care și ea s-a retras începând cu 1 ianuarie 2019”, a declarat primarul Mirel Vasile Hălălai.

Acesta a precizat că, din punct de vedere financiar, administrația locală din Teiuș și-a onorat plățile.

„Am încercat în repetate rânduri să găsim un operator care să ne poată prelua serviciul de salubritate până la momentul la care va fi desemnat operatorul unic, prin licitație făcută de către asociația Salubris, unde suntem și noi parte. Deocamdată nu am reușit acest lucru. Am lansat și o adresă către Prefectura județului, prin care am rugat să se convoace o mediere între fostul operator de salubritate și persoanele cu funcții de răspundere care pot lua o decizie în această situație. Problema nu este doar a Primăriei Teiuș și nu am creat-o noi. Probabil că și schimbarea legislației în domeniu are un cuvânt de spus. Odată cu aderarea României în Uniunea Europeană s-a pus foarte serios problema referitor la reciclare, s-au dat și niște termene, este și o ordonanță de Guvern în acest sens”, a mai declarat primarul Mirel Hălălai.

Astfel, începând cu data de 1 ianuarie 2019, nu se mai ridică gunoiul menajer în orașul Teiuș și în peste 10 unități administrativ-teritoriale care au avut contract cu societatea Polaris.

„A rămas doar municipiul Alba Iulia, care a beneficiat de această societate, dar cu mult timp în urmă, și pe bază de contract de delegare de gestiune. Ei se încadrează în alte prevederi contractuale, noi am fost forțați de împrejurări să acţionăm pe situaţii de urgență la vremea respectivă”, spune Mirel Hălălai.

În situația creată, reprezentanții Primăriei Teiuș au propus un set de măsuri de strictă urgență pentru a putea depăși acest moment:

„Față de situația creată, prin retragerea operatorului de salubritate POLARIS M. Holding SRL, prezentată în notificarea nr. 4571 din 15.11.2018 și a imposibilității găsirii, cu toate eforturile făcute, în condițiile actuale, a unui nou operator, până la găsirea unei noi soluții legale pentru rezolvarea acestei serioase probleme de neridicare, începând cu luna ianuarie 2019, a gunoiului menajer, situație ce apare și la multe din administrațiile județului, facem un apel la spiritul dumneavoastră civic și să aplicăm câteva măsuri absolut necesare depășirii și gestionării acestei situații:

  • Selectați gunoiul menajer – separat sticle, PET-uri, care se depun doar ele, în containerele speciale de la capătul străzilor.
  • Cartoanele și ambalajele de hârtie se colectează separat și se gestionează în fiecare gospodărie sau în aglomerații urbane, se stabilește o înțelegere cu firma colectoare
  • Gunoiul nereciclat se pune în ambalaje de plastic (saci menajeri) bine închiși și se depozitează în propriile gospodării
  • Este strict interzisă, conform legislației în vigoare, depozitarea sacilor menajeri sau a pubelelor pe domeniul public, legislația în domeniu este extrem de severă
  • Să dovedim cu toții responsabilitate până la depășirea acestei situații extrem de neplăcute, iar colaborarea cu administrația locală, cu cei desemnați să fie în folosul cetățenilor
  • Primăria Teiuș nu este operator de salubritate, iar vina pentru această situație nu ne aparține, Primăria execută doar obligațiile legale impuse și lucrează pentru rezolvarea situației
  • Orice depozitare ilegală de gunoi este împotriva sănătății noastre, iar pentru acest lucru sesizați imediat Poliția locală, la telefon 0726128938.

Atitudinea unor concetățeni de-ai noștri, care nu înțeleg gravitatea situației și îndeamnă pe rețelele de socializare, la dezordine este împotriva noastră, a orașului pe care ne străduim să-l dezvoltăm și să-l menținem curat și facem și pe această cale un apel la rațiune și spirit civic, pentru depășirea situației.

Vă vom ține permanent la curent cu evoluția reală a situației și vă asigurăm că facem eforturi serioase pentru rezolvarea problemei”, au transmis reprezentanții Primăriei, pe Facebook.

Unii dintre internauți au făcut haz de necaz și au scris și urări de Anul Nou: 

„Noul An încet apare
Cu toane sau fără toane,
Orașul e-împodobit
Cu sute de tomberoane!
Hai, pocnți din bice măi,
Să se spargă ghinionul,
Că de trei zile încoace,
Stă la poartă tomberonul!
Aho, aho de anul nou
Poate ne face cadou
Altă firmă, Primăria ,
Care să-și facă datoria!”

foto: arhivă

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax