Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Criza deşeurilor în localităţi din Alba. Salprest renunţă la activitatea de salubritate în judeţ. Ce soluţii au primăriile


Publicat

gunoiaeLa aproape o lună de la blocajul contractelor de salubritate încheiate de operatorul Salprest cu 16 administraţii locale din judeţul Alba, situaţia nu pare să aibă soluţii concrete. Managerul Salprest a anunţat că se pregăteşte să renunţe la activitatea de salubritate din judeţ, iar unele primării încearcă să găsească alţi operatori pentru asigurarea acestui serviciu. Între timp, oamenii rămân cu gunoaiele neridicate din gospodării.

Dacă la Ciugud, primăria a găsit o soluţie temporară şi anume rezilierea contractului cu Salprest şi asigurarea serviciului de colectare deşeuri de către un alt operator – Polaris M Holding, în celelalte localităţi dintre cele 16 în cauză încă nu s-a ajuns la o decizie finală. În unele cazuri, se încearcă identificarea altor operatori care să preia această activitate.

În acest context, conducerea Salprest anunţă că se pregăteşte să renunţe la activitatea de salubritate în judeţ şi oferă explicaţii abonaţilor.

“Am considerat că nu este corect să mărim tarifele pentru cetăţenii cu abonamente la salubrizare. Avem notificare că taxa de mediu trebuie plătită, că nu se anulează. În aceste condiţii, în care avem puţini abonaţi, vom renunţa la activitatea de salubritate”, a precizat Petru Constantinescu, managerul Salprest, pentru Alba24.ro.

petru constantinescu salprest“Din cauza refuzului administraţiilor locale, punem în aplicare legislaţia în vigoare privind salubritatea şi anunţăm că intenţionăm să încheiem această activitate definitiv.

Considerăm că nu este corect să ni se impună aceste condiţii. Motivele sunt lipsa abonaţilor, comparativ cu populaţia din localităţi, distanţele mari între aceste localităţi, cheltuielile mari, taxele impuse de Guvern, restanţele mari la plata serviciilor. Toate acestea duc la majorări de tarife pentru beneficiari, cu care nu suntem de acord, vor fi creşteri artificiale pentru abonaţii buni-plătitori. Facem aceste demersuri pentru a păstra o bună imagine a societăţii. Suntem deschişi şi dăm tot concursul, cu tot ceea ce depinde de noi, administraţiilor locale şi societăţilor comerciale care vor presta serviciul, pentru a le uşura activitatea”, a mai spus Constantinescu.

Acesta a precizat, referitor la unele zvonuri, privind creşterea tarifelor din cauza taxei de mediu de 80 de lei pe tona de deşeuri nesortate depozitată la halda de gunoi, că reprezintă un cost de 2-4 lei pe persoană pe lună, fiind determinată de numărul de abonaţi declarat de administraţiile locale şi nu de 40 de lei pe lună. “Ne opunem tarifelor de lux, indiferent dacă sunt pentru persoane fizice sau juridice”, a mai spus Constantinescu.

Cele 16 unități administrative din Alba în care operator de salubritate este Salprest sunt: Ciugud, Cricău, Sîntimbru, Galda de Jos, Stremț, Vințu de Jos, Mihalț, Crăciunelu de Jos, Bucerdea Grânoasă, Săsciori, Daia Română, Ighiu, Șibot, Pianu de Jos, Săliștea și orașul Teiuș.

Dezbatere publică la Teiuş pentru alegerea unui nou operator de salubritate

La Teiuş, primăria a solicitat locuitorilor să păstreze deşeurile în saci rezistenţi, până la remedierea problemei. Marţi, va fi organizată o adunare publică, în vederea alegerii unui nou operator de salubritate

“În vederea deblocării situaţiei create în urma retragerii de pe piaţă a operatorului de salubritate SC Salprest Alba SRL şi a neridicării gunoiului menajer din orasul nostru, faţă de noile reglementări legale în domeniu şi de necesitatea stabilirii în condiţiile legii a unui nou operator de salubritate, vă invităm, marţi, 31 ianuarie 2017, ora 10.00, la Casa de Cultură a oraşului Teius unde, în cadrul adunării publice convocate, în urma acestei situaţii, să dezbatem acest subiect atât de important şi să găsim împreuna soluţiile legale de rezolvare”, a transmis Primăria oraşului Teiuş.

Vineri, primăria a dat şi alte explicaţii locuitorilor. “Situaţia creată la nivelul oraşului Teiuş şi a altor localităţi, prin neridicarea gunoiului de către societatea de salubrizare SC Salprest Alba SRL este una extrem de gravă şi de complicată. Pentru a găsi cea mai convenabilă şi legală soluţie de reluare a colectării gunoiului în condiţiile noi, care au apărut, vă rugăm să înţelegeţi situaţia creată şi să sprijiniţi administraţia locală, prin unele măsuri simple, provizorii, legate de păstrarea în saci rezistenţi a gunoiului menajer în gospodăriile proprii, până la rezolvarea, sperăm într-un timp cât mai scurt, a acestei probleme”.

Cum s-a rezolvat situaţia la Ciugud. Demersuri şi la Sîntimbru

La Ciugud, primăria a renunţat la serviciile Salprest şi a început demersurile pentru alegerea altui operator.

„Pentru Ciugud, am renunţat la serviciile Salprest şi am început procedura pentru delegarea serviciului de salubritate către Polaris, firma care se ocupă de colectarea deşeurilor la Alba Iulia, în apropiere. Vor fi preţuri mai mici, iar administraţia locală va cumpăra europubele şi le va pune la dispoziţia locuitorilor. Va fi o măsură temporară, până va fi desemnat un operator pe judeţ. Nu se poate lua o decizie unitară pentru toate localităţile aflate în această situaţie. Sunt distanţe diferite, fiecare va trebui să găsească o soluţie”, a declarat Gheorghe Damian pentru Alba24.ro.

Potrivit primarului din Ciugud, acesta a purtat discuţii cu directorul general de la Polaris M Holding, iar deciziile trebuie luate de fiecare primărie în parte. Astfel, opţiunile ar fi ca, pentru localităţile apropiate de Alba Iulia să se încerce varianta serviciilor Polaris, pentru cele din zona Sebeş, cu operatorul de acolo şi aşa mai departe.

Vezi şi Criza deşeurilor în Alba. Primarii din cele 16 localităţi încearcă să găsească soluţii pentru colectarea gunoaielor menajere. Contract reziliat la Ciugud

Şi la Sântimbru ar putea fi luată aceeaşi decizie. Operatorul de salubritate a fost înştiinţat despre posibilitatea rezilierii contractului, având în vedere că de la începutul anului nu a mai fost ridicat gunoiul. Potrivit primarului Ioan Iancu Popa, firma nu şi-a respectat obligaţii din contract.


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ACTUALITATE

Cât s-au scumpit alimentele și serviciile în luna martie. Date INS

Publicat

supermarket, cumparaturi

Cel mai mult s-au scumpit alimentele, în luna martie, comparativ cu februarie, potrivit celor mai recente date INS. Prețurile acestora au crescut cu 1,46%.

De exemplu, prețul cartofilor a urcat cu 8,74%, al fructelor proaspete cu 5,22%, citricelor cu 2,93%, conservelor din carne cu 1,26%, brânzei cu 1,02%, făinei cu 1,79%, pâinii +0,98%, scrie hotnews.ro.
A scăzut doar prețul la ouă, cu 1,7%.

Comparativ cu martie 2019, dacă atunci o persoană cheltuia 1.000 lei pe mâncare, în martie 2020 mai trebuia să scoată încă 51 de lei (+5,11%).

La produse nealimentare, prețurile au scăzut cu 0,09%, în martie comparativ cu luna precedentă. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate la combustibili, de 2,64%.

S-au scumpit însă și țigările, cu 2,01%, cărțile cu 0,97%, frigiderele și mașinile de spălat cu 0,17%, autoturismele si piesele de schimb cu 0,54%.

Prețurile la servicii au urcat cu 0,35%. Se exemplu, serviciile poștale s-au scumpit cu 4,64%, de telefonie cu 0,91%, îngrijire medicală cu 0,56%, comparativ cu februarie.

Preţurile de consum în luna martie 2020 comparativ cu luna martie 2019 au crescut cu 3,0%. Rata anuală calculată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este 2,7%”, potrivit INS.

surse: hotnews.ro, insse.ro

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Autoritățile locale pot deconta mesele personalului medical. Anunțul făcut de deputatul PNL de Alba, Florin Roman

Publicat

Autoritățile locale pot deconta mesele zilnice ale personalului medical. Anunțul a fost făcut într-un comunicat de presă al deputatului PNL de Alba, Florin Roman.

” La solicitarea primarului municipiului Blaj, Gheorghe Rotar, și a demersurilor pe care le-am făcut în calitate de parlamentar, în Ordonanța Militară numărul 8, a fost introdus un nou aliniat care permite autorităților locale și decontarea a trei mese pe zi, pentru personalul medical aflat în repaus între ture sau gărzi, in izolare sau carantina.

Primarul Blajului a insistat ca e nevoie de aceasta prevedere, întrucât era reglementată doar posibilitatea decontării cazării, nu și a celor trei mese oferite corpului medical.

Îi mulțumesc ministrului Sănătății, dr Nelu Tătaru pentru ca a preluat propunerea, iar ministrului de Interne, Marcel Vela pentru ca a introdus noul aliniat în ordonanță.

Totodata, în urma discuțiilor cu prefectul județului Alba, dl Nicolae Albu și cu managerul Diana Marza, au mai fost repartizate de către Unifarm următoarele materiale: Spitalul Judetean de Urgente Alba – 4000 măsti chirurgicale; 1481 mănuși, 1650 viziere și 2000 combinezoane, materiale ce vor fi distribuite și Spitalului de Pneuomofizilogie Aiud; la spitalul Blaj ajung alte 600 perechi măști chirurgicale, 519 perechi mănuși, 550 viziere și 700 de combinezoane de protecție”, a declarat Florin Roman într-un comunicat de presă.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Urmează două săptămâni grele. La ce se așteaptă autoritățile

Publicat

Ministrul sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat într-un interviu că vârful epidemiei de COVID-19 în România este estimat la circa 10.000-12.000 de persoane, dar dacă până acum evoluția cazurilor a fost relativ moderată, ea se poate modifica în următoarele două săptămâni, pe care le consideră „grele”.

„Rămânem în registrul celor 10-12.000 de cazuri, la vârf, dar acest număr se poate modifica, în perioada următoare. Avem două săptămâni grele, urmând ca după trei săptămâni să vedem efectul celor două săptămâni ca număr de cazuri. Noi sperăm ca acest număr de cazuri să nu fie crescut violent”, a afirmat Nelu Tătaru, în interviul pentru Digi24.

Până în prezent, există o creştere moderată a numărului de cazuri de la o zi la alta, precum şi o creştere moderată a numărului de cazuri critice, care necesită ventilaţie, dar aceste tendințe depind și de afluxul de români care vor veni în țară, precum și de evoluția focarelor din România.


„Noi suntem pregătiţi pentru fiecare pas pe care îl trecem. În funcţie de evoluţie, putem spune cât poate suporta sistemul sanitar românesc.

Noi suntem pregătiţi (…) pentru un anumit număr de cazuri critice. Avem în acest moment 1.723 de paturi de ATI complet utilate, 1.723 de ventilatoare.

În cazurile critice, tocmai accesul la ventilatoare este cel care face diferenţa. Nu avem deocamdată foarte multe cazuri pe terapie intensivă sau pe ventilator.

Suntem pregătiţi în acest moment pentru numărul de cazuri pe care îl avem, suntem pregătiţi să facem faţă. Rămâne ca evoluţia, explozia sau nu a unui număr de cazuri critice să ne arate în ce măsură sistemul sanitar vibrează sau ajunge la o saturaţie”, a declarat Nelu Tătaru.

Pentru prima dată, ministrul avorbit și despre tratarea cazurilor ușoare și asimptomatice, acasă. Se vor putea trata la domiciliu sau în zonele tampon, cazurile asimptomatice sau uşoare, iar cazurile grave, critice, pot fi gestionate la terapie intensivă în secţiile de boli infecţioase, de pneumologie, în secţiile de la spitalele judeţene sau de la spitalele private, a mai spus ministrul.

Sursă: Digi24.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Bugetarii, favorizați și în șomaj tehnic față de angajații din mediul privat. Câți bani vor încasa

Publicat

bani

Premierul Ludovic Orban a anunțat în ședința de guvern de joi că la Ministerul Muncii a fost realizată o variantă de proiect de ordonanță pentru reducerea activității în sectorul bugetar, care prevede că angajații din instituțiile administrației centrale și locale se vor împărți și vor lucra jumatate din lună, iar în cealaltă jumătate vor fi plătiți cu 75% din salariul de bază.

Potrivit declarației lui Orban, măsura de intrare în șomaj tehnic a bugetarilor se ia deoarece ”toți trebuie să preluăm din greutatea crizei provocate de această epidemie”, însă prin modul în care este gândită și de această dată este favorizat angajatul de la Stat.

Astfel, un bugetar va primi 75% dintr-un salariu care, în majoritatea cazurilor este peste 5.000 de lei, în timp ce angajații din mediul privat primesc 75% din salariul de încadrare care, la cei mai mulți înseamnă salariul minim brut pe economie, adică 2.230 lei.

Iar diferențele nu se opresc aici. Prin actuala variantă a proiectului de ordonanță, bugetarii vor primi salariul întreg pentru 2 săptămâni şi 75% din salariu pentru cealaltă jumătate a lunii. În consecință, reducerea totală a veniturilor lunare va fi de doar 12,5% și nu 25%, ca în cazul angajaților din privat.

Nu în ultimul rând, o altă ”dublă măsură” va fi, cel mai probabil, în momentul ridicării stării de urgență, când privatul are posibilitatea să renunțe definitiv la angajat, pentru că ordonanţa privind şomajul tehnic nu cuprinde prevederi care să-i poată obliga pe angajatori să-i reîncadreze pe cei trimişi în şomaj tehnic, în timp ce bugetarii vor reveni cu toții la programul normal deoarece, în acest sector, concedierile se fac după lungi runde de negocieri cu sindicatele.

Proiectul de ordonanță nu a fost adoptat în ședința de guvern de joi, deoarece s-a luat hotărârea să mai fie discutat de membrii cabinetului.

”Vă solicit să analizați proiectul de OUG inițiat de doamna Violeta Alexandru. Cred că solidaritatea trebuie să se manifeste în astfel de situații. (…) Sunt peste 1,5 milioane de angajați din mediul privat, la care adăugăm PFA-urile sau alte forme de activitate. Nu putem să lăsăm numai pe umerii lor suportarea acestei crize. Am hotărât să găsim o soluție ca și în sectorul public să existe o preluare a acestei greutăți”, a declarat premierul.

Potrivit aceluiași proiect de ordonanță de Guvern, prevederile șomajului tehnic nu se vor aplica personalului medical, polițiștilor, jandarmilor, profesorilor și personalului din Ministerul Muncii.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate