Connect with us
Publicitate

SPORT

CS Zlatna s-a impus la capătul celui mai bun meci din actualul sezon

Publicat

Divizionara terță, CS Zlatna a câștigat astăzi disputa cu AS Odorheiu Secuiesc, cu scorul de 2-0. Golurile „aurarilor” au fost marcate de Paul Munteanu, în minutul 7 și Alin Câmpean, în minutul 44. Tehnicianul Zlatnei, Mihai Dăscălescu s-a declarat mulțumit de prestația elevilor lui, la finele jocului de astăzi. ”A fost cel mai bun meci jucat de Zlatna în acest sezon, păcat că scorul e doar 2-0,  se vede o creștere de la meci la meci, încă ratăm foarte mult, dar e bine că ne creăm multe ocazii. Sunt mulțumit a fost fotbal de calitate, cu două goluri spectaculoase”, a declarat Mihai Dăscălescu, antrenor principal CS Zlatna.

CS Zlatna a intrat în teren, astăzi, în următoarea formulă: Toderaș – Dîrjan, Toma (cpt), Man, V. Avram – Bucur, Sîmtion (69, Kiraly), Ciucă, Ianc (59, V.Dîrjan) – Câmpean (65, Bratu), P. Munteanu (80, Gavrilă). Antrenor Mihai Dăscălescu.

Așa s-a marcat:

1-0: CS Zlatna a deschis repede scorul în partida cu gruparea din Odorheiu Secuiesc. Avea să fie minutul 7, când Paul Munteanu a înscris cu un șut plasat de la 16 metri

2-0: În minutul44, Câmpeanu dublează avantajul zlătnenilor. Acesta are o incursiune în centru, iar din careu a înscris cu piciorul stâng.

Chiar dacă arbitrajul a fost cu tentă, echipa de pe ”malul Ampoiului” a reușit să mai obțină încă trei puncte.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EDUCAȚIE

12 școli gimnaziale și două licee din Alba vor beneficia de peste 1,5 milioane de euro, pentru reducerea abandonului şcolar

Publicat

Un număr de 12 şcoli gimnaziale şi două licee din Alba vor primi, în total, peste 1,5 milioane de euro, prin Programul Naţional pentru Reducerea Abandonului Şcolar (PNRAS).

Elevii acestora urmează să beneficieze de ore remediale, planuri individuale de învăţare, consiliere şi orientare şcolară, mediere, activităţi outdoor, terapie prin artă, activităţi nonformale, activităţi culturale comunitare.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Alba, 14 contracte de finanţare, în valoare de peste 1,5 milioane de euro, au fost semnate marți, 27 septembrie, de inspectorul şcolar general, Cornel Stelian Sandu, în prezenţa directorilor şi contabililor din cele 14 unităţi de învăţământ din judeţ care au depus cereri de finanţare şi au fost declarate eligibile pentru a obţine finanţare în cadrul PNRAS.

Cele 14 unităţi de învăţământ din judeţul Alba beneficiare de granturi şi alocările aferente sunt şcolile gimnaziale din comunele Avram Iancu, Berghin, Doştat, Hopârta, Ighiu, Lopadea Nouă, Roşia de Secaş, Săsciori, Sântimbru, Scărişoara şi Unirea, Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu” Tiur – Blaj, Liceul Tehnologic Jidvei şi Liceul Tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia.

„Cererile de finanţare au fost depuse pe o platformă dedicată, unităţile de învăţământ şi-au asumat tipul de grant, ce vor prin acest proiect, drept urmare, în perioada următoare, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba va avea rolul de agenţie de implementare a proiectelor cu atribuţii de monitorizare a activităţilor prevăzute, de monitorizare tehnică şi financiară a implementării proiectelor finanţate prin PNRAS. Banii vor fi investiţi în programe care să îi ajute pe copiii aflaţi în risc de a părăsi timpuriu şcoala să înţeleagă importanţa educaţiei pentru viitorul lor”, a declarat, potrivit comunicatului, inspectorul şcolar general.

Iniţiat de Ministerul Educaţiei, PNRAS face parte din cadrul Proiectului Naţional de Reformă „România Educată”, cu finanţare PNRR.

În perioada de implementare, elevii vor beneficia de Programe „Şcoală după şcoală”, ore remediale, planuri individuale de învăţare, consiliere şi orientare şcolară, mediere, activităţi outdoor, terapie prin artă, activităţi nonformale, activităţi culturale comunitare. De asemenea, profesorii pot participa la cursuri specifice de formare continuă.

sursa, foto: agerpres.ro, Inspectoratul Școlar Județean Alba

Citeste mai mult
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cupru Min Abrud se pregătește pentru a face față scumpirilor la energie electrică și gaz. Măsuri luate de conducerea companiei

Publicat

Compania Cupru Min Abrud se pregătește pentru sezonul rece și automat pentru costurile mai ridicate la curent și gaz. Deși Cupru Min nu folosește curent casnic, ci industrial, conducerea companiei miniere a luat deja o serie de măsuri și, de asemenea, mai are în plan și altele, pentru a trece cu brio peste valul de scumpiri. 

Directorul Cupru Min Abrud, Tiberiu Rațiu, a precizat, pentru alba24.ro, primele măsuri pe care le-a luat.

În primul rând, personalul TESA va avea programul de lucru în așa fel încât să lucreze pe lumină naturală. Aceștia încep lucrul de la ora 7.30 și lucrează până la ora 16.00. Vinerea, este program scurt, când angajații vor lucra până la ora 13.30.

De asemenea, încălzirea în birouri, pe timpul programului de lucru, va fi făcută pe bază de aer cald, cu aparatele de aer condiționat.

Un alt plan pe care îl au cei de la Cupru Min este mărirea producției. Cu același consum de energie, în condițiile în care compania va produce mai multă materie primă, va fi diminuat prețul pe care îl vor plăti pentru energie electrică. Adică o producție mai mare de materie primă, realizată cu același consum de energie electrică va avea un efect pozitiv la prețul final al materiei prime, a precizat Tiberiu Rațiu.

Directorul Cupru Min a menționat că marți, 27 septembrie, s-a votat în Adunarea Generală a Acționarilor alocarea a peste 43 de milioane de lei ce reprezintă 50% dividende, pentru viitoare investiții.

Despre Cupru Min Abrud

Compania s-a înfiițat la 1.04.2002, prin desprinderea din CN MINVEST Deva şi preluarea activului şi pasivului Filialei Avram Iancu SA Abrud. Astfel, Cupru Min devine succesoarea de drept a Combinatului Minier al Cuprului Roşia Poieni, înfiinţat la 1.05.1977, în baza Decretului 130/21.05.1977.

Combinatul, cu sediul în Abrud, judeţul Alba, se afla în subordinea Centralei Minereurilor Deva şi sub coordonarea şi controlul Ministerului Minelor, Petrolului şi Geologiei.

Pe toată durata acestor transformări, societatea și-a păstrat obiectul de activitate, sediul, activele şi pasivele. Compania funcționează actualmente sub autoritatea directă a Ministerului Economiei, având acelaşi obiect de activitate pentru care a fost înfiinţată.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

15 octombrie: Expoziție de vehicule de epocă, în Cetatea Alba Carolina, de Centenarul Marii Încoronări

Publicat

Pe 15 octombrie, cu ocazia Centenarul Marii Încoronări a Regelui Ferdinand I la Alba Iulia, în Cetatea Alba Carolina va avea loc o expoziție de vehicule de epocă. 

Retromobil Club România și RCR Filiala Alba și Hunedoara, în colaborare cu Primăria municipiului Alba Iulia, organizează Retro Parada Toamnei, sub genericul „100 de ani de istorie – Centenarul Marii Încoronări 1922 – 2022”.

Evenimentul va avea loc pe 15 octombrie, între orele 10:00 – 13:00, în Cetatea bastionară Alba Carolina.

Potrivit organizatorilor, cei care doresc să participe pot obține detalii și informații la numărul de telefon/whatsapp 0745-151689 până cel târziu în data de 12 octombrie. „Rugămintea este ca, în limita posibilităților, vehiculele expuse să fie fabricate până în anul 1985”, au transmis organizatorii.

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Rabla Clasic și Rabla Plus: VINERI încep înscrierile în ultima sesiune din acest an. Ce se întâmplă cu programul Rabla Local

Publicat

Sesiunea de înscriere în cadrul Programul Rabla și Rabla Plus va începe vineri, 30 septembrie 2022, a anunțat  Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM).

Este vorba despre ultima sesiune de înscriere din acest an, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Rabla Clasic) și Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante din punct de vedere energetic (Rabla Plus).

Aceasta se va defășura în perioada 30 septembrie – 25 noiembrie 2022. Persoanele fizice se vor putea înscrie în cele două programe prin intermediul dealerilor autorizați, iar persoanele juridice vor putea depune dosarele de finanțare prin accesarea aplicației informatice puse la dispoziție de AFM.

Bugetele pentru Rabla Clasic și Rabla Plus

Potrivit AFM, bugetele totale, care vor fi puse la dispoziție pentru perioada 30 septembrie -25 noiembrie 2022, sunt:

Programul Rabla Clasic

 • beneficiari persoane fizice – 139.898.500 lei
 • beneficiari persoane juridice – 173.300.500 lei
 • beneficiari instituții publice – 15.000.000 lei

Programul Rabla Plus

 • beneficiari persoane fizice – 115.500.000 lei
 • beneficiari persoane juridice – 202.303.000 lei
 • beneficiari instituții publice – 15.000.000 lei

Ce se acordă prin Rabla Clasic 2022:

 • tichet în valoare de 6.000 lei pentru o maşină veche casată

sau

 • tichet în valoare de 9.000 lei pentru casarea a două vehicule uzate

Tichetul este utilizabil doar pentru achiziţia unei maşini noi cu noxe emise de maximum 160 g CO2/km în regim WLTP. Pentru achiziţia unui autoturism nou se pot folosi maximum două tichete Rabla.

Utilizatorul poate beneficia de eco-bonusuri suplimentare:

 • eco-bonus de 1.500 lei – pentru casarea fiecărui autovehicul uzat cu o vechime de cel puţin 15 ani de la data fabricaţiei şi care are norma de poluare Euro 3 sau inferioară
 • eco-bonus de 1.500 lei – pentru cumpărarea unei maşini al cărei motor generează emisii de CO2 mai mici sau egale cu 119 g CO2/km în regim WLTP
 • eco-bonus de 1.500 lei – pentru achiziţia unei maşini noi cu sistem GPL/GNC
 • eco-bonus de 3.000 lei – pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid (fără Plug-In).

Programul Rabla Plus 2022 – valoarea eco-tichetelor

În programul Rabla Plus cei care optează pentru o maşină 100% electrică sau hibrid Plug-in pot beneficia de următoarele tipuri de vouchere:

 • eco-tichet de 20.000 de lei pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WLTP (cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi)
 • eco-tichet de 23.000 de lei, pentru achiziţia unui autoturism nou hibrid Plug-in cu emisii de CO2 mai mici sau egale cu 78 g CO2/km în regim WTLP (cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi)
 • eco-tichet de 45.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării unei maşini vechi
 • eco-tichet de 48.000 de lei pentru achiziţia unei maşini 100% electrice, cu condiţia obligatorie a casării a două maşini vechi.
 • eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru fiecare autovehicul uzat care este mai vechi de 15 ani şi are norma de poluare Euro 3 sau inferioară

Programul Rabla Local, amânat

AFM a anunțat recent că programul Rabla Local a fost amânat. Dacă inițial acesta ar fi trebuit să înceapă în septembrie, noul termen este mijlocul lunii octombrie. Suma alocată sesiunii de finanţare este de 50 de milioane de lei.

”În urma discuțiilor purtate cu asociațiile implicate în desfășurarea Programului privind casarea autovehiculelor uzate, pentru o derulare eficientă cu participarea cât mai multor unități administrativ-teritoriale, a reieșit necesitatea actualizării anumitor condiții, astfel că, la data prezentei, se lucrează la modificarea ghidului de finanțare aferent acestui program.

Crearea conturilor de utilizator în aplicația informatică de către solicitanții unități administrativ-teritoriale organizate la nivel de comună, oraș sau municipiu și subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București se va putea realiza începând cu data de 14 octombrie 2022”, a precizat AFM.

Potrivit sursei citate, conturile create și utilizate pentru înscrierea în cadrul Programului Iluminat public, Programului Stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în localități, Programului Eficiență energetică în clădirile publice, Programului Rabla Clasic și a Programului Rabla Plus rămân valabile și pot fi accesate pentru depunerea cererilor de finanțare pentru Programul privind casarea autovehiculelor uzate.

Ulterior, în perioada 21 octombrie 2022, ora 10.00 – 23 decembrie 2022, ora 14:00 sau până la epuizarea bugetului alocat sesiunii de finanțare, solicitanții vor depune cererile de finanțare, împreună cu documentația aferentă, în aplicația informatică prin intermediul conturilor de utilizator create.

Rabla Local: câți bani poate lua o persoană fizică pe o mașină mai veche de 15 ani

În programul Rabla Local, în schimbul casării unui autovehicul mai vechi de 15 ani, persoana fizică primește un stimulent în valoare de 3.000 lei, jumătate din sumă fiind suportată de AFM și jumătate din bugetul local.

Condiții:

 • solicitantul trebuie să aibă reședința pe raza primăriei la care face solicitarea
 • beneficiarul trebuie să dețină, înmatriculată pe numele său, o mașină de cel puțin cinci ani și să figureze în evidențele fiscale ale primăriei respective
 • persoana fizică trebuie să nu aibă restanțe la plata taxelor, impozitelor, amenzilor și contribuțiilor către bugetul de stat și cel local
 • mașina care urmează să fie casată trebuie să aibă o vechime mai mare sau egală cu 15 ani, calculată de la anul fabricației
 • La casat vor putea fi aduse maşini mici, microbuze şi autoutilitare sau autospeciale uşoare. La programul pentru casarea maşinilor uzate nu vor putea participa şi persoanele juridice

Persoanele fizice interesate trebuie să:

 • verifice dacă UAT-urile pe raza cărora domiciliază participă în program
 • să nu caseze autovehiculul înainte, deoarece în program se încadrează doar autovehiculele casate și radiate după lansarea sesiunii de înscriere.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax