Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cu bune și cu rele, de la Alba Fest 2018. Despre organizare, artiști și oameni

Publicat

De câțiva ani, zilele orașului Alba Iulia s-au transformat într-un veritabil festival de muzică, care fără doar și poate concurează cu evenimente de genul Forza ZU. Acum, cârcotașii, care au dat și ei din cap la Mafia și Paraziții, vor spune ce ne trebuie nouă așa manifestare, că mai bine se asfalta o stradă, că se fac chermeze pe banii lor și tot așa. Pe de-o parte, au și ei dreptate pentru că suma alocată pentru acest eveniment este mare, 700.000 de lei, însă având în vedere că Alba Iulia se străduiește să devină un oraș turistic de referinţă, astfel de manifestări, care adună oameni din toată Transilvania, sunt binevenite, chiar dacă sunt pe „banii noștri”. În plus, este singurul festival de o asemenea anvergură, cu intrare liberă, din centrul țării. 

ALBA FEST evoluează în fiecare an și chiar are potențial. La fiecare ediție se mai schimbă câte ceva (acum, ce-i drept, artiștii sunt cam tot aceiași, dar pe ăștia îi avem, cu ei defilăm), scena este tot mai mare, sonorizarea nu te mai zgârie în urechi, efectele speciale sunt tot mai multe etc.

Anul acesta, accentul a fost pus pe cei 100 de ani pe care-i împlinește România pe 1 Decembrie, motiv pentru care spectacolul a fost unul 100% Românesc. Deci a fost un fel de „Marea Unirea a Artiștilor”, cei mai buni cântăreți de la noi din țară au fost invitați la Alba Fest. INNA, Andra, Smiley, B.U.G Mafia, Paraziții, Antonia (la pachet cu Alex Velea), Feli și lista poate continua, pentru că au fost mai mulți ca niciodată. Personal, toți mi s-au părut buni, chiar dacă nu sunt fana vreunuia, au cântat live, aproape toți, și au cântat foarte bine.

 

Dacă cumva lista de artiști nu a impresionat, cu siguranță a făcut-o scena. GENIALĂ. Toată „artileria” a fost lipită de unitatea militară, iar monitoarele au fost puse în spatele gemurilor, ceea ce a dat un efect fantastic. Și sonorizarea a fost mult peste anii trecuți, în orice colț al Pieţei Cetăţii ai fi stat se auzea muzica la fel de clar.

Evoluția evenimentului a dat și o altă stare publicului. Atmosfera a fost una chiar de festival, se vedea pe fețele oamenilor că sunt încântați de ceea ce văd și pentru prima dată după foarte mult timp am simțit că orașul este viu. La ora 2.00 noaptea încă mai erau mașini pe stradă, oameni care mergeau spre casă, lucru rar în Alba Iulia, unde după ora 1.00 ești nevoit să te duci la somn pentru că majoritatea localurilor decente se închid.

Au fost și câteva lucruri care nu mi-au plăcut, dar care nu au legătură cu organizarea. Am observat că încă mai există oameni care nu știu cum să se comporte la un festival. Trec ca vijelia prin mulțime, te calcă în picioare și nici nu se uită înapoi, de cerut scuze nu se pune problema. Un alt aspect este legat de mizeria de după, dar nu faptul că au răms sticlele și parahele pe jos după concerte, ci cârcoteala de pe Facebook, în care cei care nu au fost la eveniment au început să „arunce cu noroi” în oameni și evident în Hava. Totuși, vorbim de un festival la care au fost de zeci de mii de oameni. Nu este nici vina oamenilor că nu au coș de gunoi în apropiere, și nu ai cum să te tot plimbi prin mulțime, dar în același timp nici administrația locală nu putea să umple piața cu pubele de gunoi. În plus, imediat ce se terminau concertele, începea curățenia. Așa se întâmplă la fiecare festival, nu doar la Alba Iulia sau doar în România.

Per total Alba Fest 2018 a fost cea mai reușită ediție de când Moga i-a dat naștere acum patru ani. Dacă și următoarele festivaluri, Dilema, Sărbătoarea Muzicii, Festivalul de Film, se vor ridica la nivelul Alba Fest s-ar putea ca anul CENTENARULUI să fie cel mai generos an cu publicul albaiulian.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

4 Comentarii

4 Comentarii

  1. Florin

    luni, 11.06.2018 at 14:32

    Din pacate trebuie sa te contrazic cu sonorizarea. A fost proasta, nu se auzea prea bine vocea artistilor cum nu se auzea la fel cum ai spus tu peste tot in piata. La unii artisti nici nu puteai distinge ce zic daca nu cunosteai versurile melodiilor.

  2. kiri

    marți, 12.06.2018 at 08:28

    Sunt perfect de acord cu tine, Florin! La fel zic si eu ca sonorizarea a fost proasta. Chiar nu am inteles in totalitate ce se vorbea la microfon si nici cand se canta, daca asa cum ziceai tu, nu cunosteai versurile melodiilor.
    Apoi, mai este un aspect, nu am inteles de ce nu li s-a permis copiilor sa faca autografe! Eu sincer nu sunt fan al vreunuia dintre artistii prezenti, dar copilul meu vroia un autograf, iar niste neciopliti (ca imi sta pe limba sa le zic cretini, unul cu tricou albastru batea orice record!!!) pur si simplu inghionteau copii, unei fetite chiar i-au tras un cot in fata. Eu de eram tatal acelui copil faceam ravagii pe acolo, daca se atingeau de copilul meu.
    Sfatul meu ar fi sa lase tineretul si copii sa se bucure daca tot organizeaza astfel de evenimente si mai mult, sa se poarte mai civilizat, catelusii lui Hava. Si da, il critic pe Hava ca nu am motive sa il laud, daca autoarea articolului are alta parere, este libera sa si-o exprime. Si eu imi rezerv dreptul de a-mi spune propria parere.

  3. G dj

    marți, 12.06.2018 at 12:51

    Subscriu.
    Linia melodica s-a auzit bine dar vocea… neah.
    De exemplu la Parazitii nu s-a inteles nimic din ce spuneau.
    La celelalte formatii, la fel. Daca nu cunosteai versurile nu aveai nici o sansa sa intelegi ceva. Se auzea incet si fara claritate. Nici nu are rost sa mai amintesc de intarzierea imaginii de pr cele doua ecrane mari…

  4. Marina

    marți, 12.06.2018 at 23:25

    Nu stiu unde ati vazut sonorizare buna. Da, daca stateai in fata scenei se auzea bine (la bug mafia spre exemplu nu s-a auzit clar nici de acolo, dar asta e alta poveste).. in alte parti se auzea neclar, chiar diferit (cu urechea stanga auzeai ceva, cu dreapta altceva). Nu stiu unde ati auzit ca au cantat live toti artistii… da, toti artistii au cantat live in afara de Antonia si Alex Velea (care au cantat peste banda si s-au auzit extrem de prost, dar ce sa faci… cand de cantat, dansezi.. e mai greu). Sa nu uitam despre cele 2 ecrane care nu au functionat destul de mult timp din cauza furtunii. Dar heei, pt organizatori… daca organizati ceva in aer liber ori vorbiti cu dumnezeu ori va pregatiti si pt astfel de lucruri. Nu vreau sa iau apararea oamenilor, insa gunoaiele s-au adunat si din cauza organizarii proaste. Daca stateai in primele randuri in fata scenei nu aveai unde sa arunci mizeria pt ca erau 2 cosuri de gunoi in fata, unde nu era acces pt ca gardul era la vreo 2m in spate si jandarmii nu te lasau sa treci. Sa nu exageram cu comparatul cu forza zu, pt ca analizand, va veti da seama ca nu au nici o treaba unul cu altul din punct de vedere al organizarii. Per total, a fost niste zile frumoase, vremea a tinut totusi cu noi si ne-am putut distra fara prea multa ploaie 🙂 dar mai sunt multe de imbunatatit.
    Ps. Poate ajunge la organizatori. Data viitoare poate vorbiti si voi cu politia locala sau jandarmeria (sau ce ati zice sa nu mai dati voi ordine) si lasati copiii sa se bucure de momentul lor si sa nu stea “spanzurati” de garduri.. ca nu fac nimic gresit daca danseaza 2 pasi in fata scenei.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax