Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cu cât eşti taxat de stat, pentru fiecare zi de întârziere de la plata taxelor? Cum se aplică dobânzile și penalitățile


Publicat

taxeContribuabilii care nu achită la timp taxele și impozitele către stat în 2015, vor plăti la fel ca anul trecut, dobânzi și penalități de întârziere. Din martie 2014, nivelul dobânzii pentru neachitarea la timp a taxelor și a impozitelor este de 0,03%, iar penalitatea de întârziere a rămas neschimbată anul trecut.

Anul trecut s-a stabilit că dobânzile și penalitățile de întârziere pot fi eșalonate la plată. Aspecte referitoare la regimul dobânzilor și penalităților de întârziere este valabil și pentru anul 2015.

Codul de procedură fiscală prevede ca penalitățile de întârziere au caracter sancționatoriu și se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Nivelul penalității de întârziere care se aplică în acest an pentru plățile neefectuate la timp către stat este de 0,02% pe fiecare zi de întârziere, ceea ce înseamnă o penalitate de 7,3% anual.

Acest nivel a fost modificat în iulie 2013. Anterior modificării din iulie 2013, nivelul penalității de întârziere era calculat în funcție de perioada de întârziere astfel:

-dacă stingerea se realiza în primele 30 de zile de la scadență, nu se datorau și nu se calculau penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale principale stinse;

-dacă stingerea se realiza în intervalul dintre a 31-a zi și a 90-a zi de la scadență, nivelul penalității de întârziere era de 5% din obligațiile fiscale principale stinse;

-dacă stingerea se realiza după a 91-a zi de la scadență, nivelul penalității de întârziere era de 15% din obligațiile fiscale principale rămase nestinse.

Dobânzile s-au redus de la 1 martie 2014

Spre deosebire de nivelul penalităților de întârziere, care nu a suferit nicio modificare anul trecut, cel al dobânzilor pentru neachitarea la timp a taxelor a fost schimbat la 1 martie 2014.

La acea dată, dobânda a fost redusă de la 0,04% la 0,03% pentru fiecare zi de întârziere, nivelul fiind valabil și în 2015. Astfel, dobânda pentru neplata taxelor poate ajunge anual la 10,95%, față de 14,6% cât era înainte de 1 martie 2014.

Conform Codului de procedura fiscală, dobânzile au un caracter recuperatoriu, comparativ cu penalități care au un caracter sancționatoriu.

Nivelul dobânzii se calculează pe fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data strângerii sumei datorate inclusiv.

În plus, pentru diferențele suplimentare de creante fiscale rezultate din corectarea declarațiilor sau modificarea unei decizii de impunere, dobânzile se datorează începând cu ziua imediat următoare scadenței creantei fiscale pentru care s-a stabilit diferența și până la data stingerii acesteia inclusiv, se arată în Codul de procedură fiscală.

De asemenea, în situația în care diferențele rezultate din corectarea declarațiilor sau modificarea unei decizii de impunere sunt negative în raport cu sumele stabilite inițial, se datorează dobânzi pentru suma datorată după corectare ori modificare, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii acesteia inclusiv.

Din iunie 2014, dobânzile și penalitățile de întârziere pot fi eșalonate la plată

Contribuabilii pot să solicite din iunie 2014 eșalonarea la plată a unor noi obligații fiscale, printre care se numară dobânzile și penalitățile de întârziere.

Mai exact, decizia de eșalonare la plata a fost modificată în sensul includerii în eșalonare a unor noi obligații fiscale. Conform dispozițiilor care se aplică din 23 iunie 2014, acestea sunt:

-obligațiile fiscale principale stabilite de organul de inspecție fiscală prin decizie de impunere, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, cu termene de plată după data comunicării deciziei de eșalonare la plată;

-obligațiile fiscale administrate de ANAF cu termene de plată începând cu data comunicării deciziei de eșalonare la plata;

-diferențele de obligații fiscale stabilite prin declarații rectificative;

-creantele stabilite de alte organe și transmise spre recuperare ANAF, în situația în care transmiterea creantelor se efectuează pe perioada derulării eșalonarii la plată;

-obligațiile fiscale rămase nestinse după soluționarea deconturilor.

Motivul introducerii acestei măsuri îl reprezintă faptul că pe perioada eșalonării la plată pot să se nască și alte categorii de obligații fiscale, care pot fi împovărătoare pentru contribuabili din cauza cuantumului lor, au explicat la acea dată reprezentanții Ministerului Finanțelor.

De asemenea, pentru a preveni eventuale situații de utilizare abuzivă a dreptului de eșalonare care ar periclita colectarea creantelor fiscale, a fost limitat numărul de modificări a deciziei de eșalonare la plată.

Astfel, contribuabilul va depune cel mult două cereri de modificare a deciziei de eșalonare la plată ori într-un an de eșalonare sau, după caz, fracție de an de eșalonare, calculat începând cu data comunicării deciziei de eșalonare.

Cum s-au calculat de-a lungul timpului dobânzile și penalitățile pentru întârzierile la plată

Nivelul dobânzilor și penalităților de întârziere s-a calculat diferit de-a lungul timpului. Spre exemplu, pentru neplata la timp a obligațiilor fiscale au început să fie solicitate dobânzi începând din 1997, când contribuabilii erau obligați să plătească 0,25% din suma restantă pentru fiecare zi de întârziere. Din 7 mai 1999, procentul a crescut la 0,30%, însă a scazut la jumatate începând din august 2000.

În 2001, dobânzile s-au micșorat încă o dată până la valoarea de 0,1% pe zi de întârziere, 2001 fiind și anul în care s-au introdus pentru prima oară și penalitățile de întârziere.

Astfel, de aproximativ 14 ani de zile contribuabilii trebuie să plateasca atât dobânzi, cât și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale neachitate la timp.

Inițial, penalitățile de întârziere erau de 0,5% pe luna și/sau fracțiune de lună, iar modul iîn care erau calculate a tot variat de-a lungul timpului.

Nivelul actual al dobanzii este de 0,03% pentru fiecare zi de întârziere, acesta fiind redus în martie 2014 de la 0,04%.

Sursa: avocatnet.roȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ADMINISTRATIE

Angajații instituțiilor și ai firmelor din Cetatea Alba Iulia, turiști în orașul lor. Abonamentele de parcare nu acoperă zona 0

Publicat

soare

Noul regulament privind parcările din Alba Iulia stârnește deja nemulțumirile celor care lucrează și trăiesc în perimetrul Cetății Alba Carolina, la doar câteva zile de la intrarea în vigoare. 

Acolo, administrația locală a stabilit zona zero de parcare, neacoperită de abonamentele pe care și le pot face locuitorii orașului. Astfel, dacă cineva își face abonament pentru parcarea în oraș, acesta nu este valabil și în zona Cetății, unde se aplică o nouă taxă.

Parcarea pentru o oră costă 2 lei, iar pentru o zi 17,5 lei.

Administrația locală pare a fi luat în calcul doar turiștii care vin să viziteze cetatea.

Asta în condițiile în care acolo își au sediul mai mai multe instituții publice, există mici afaceri care funcționează, dar și locuințe private.

Directorul Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia, Gabriel Rustoiu, spune că noul sistem de parcare le creează probleme angajaților instituției.

Acesta spune că muzeul are 83 de angajați, dintre care mulți sunt navetiști care vin la serviciu cu mașina.

”Oamenii ar fi dispuși să plătească abonament, dar abonamentul nu acoperă și această zonă.

De exemplu, eu, aș căuta un alt loc de parcare în afara Cetății și să vin pe jos, dar este foarte greu de găsit un loc cât de cât aproape.

În plus, în zona zero este mult mai scump. Pentru un turist care vine și stă 2,3 ore, este ok, dar pentru cineva care vine la serviciu și stă 8 sau 10 ore, deja este foarte scump” spune Gabriel Rustoiu.

Vezi și Sistemul de PARCARE cu PLATĂ, în vigoare la Alba Iulia. Care sunt tarifele și amenzile, cum se plătesc

Tot în Cetatea Alba Carolina își mai au sediul Arhiepiscopia Ortodoxă de Alba Iulia, Universitatea 1 Decembrie 1918, Biblioteca Batthyaneum, Arhiepiscopia de Alba Iulia a Bisericii Romano-Catolice.

Tot în perimetrul cetății mai există afaceri, cum ar fi restaurante și cafenele, puncte de vânzare a suvenirurilor, terenuri de tenis, piscină… Și angajații acestora vor trebui să plătească o parcare de turist, în cazul în care vin la serviciu cu mașina.

Nici clienții lor nu vor fi mai fericiți, în condițiile în care, pe lângă ceea ce consumă, vor trebui să plătească în plus și parcarea.

”Vin la tenis cu copiii. Plătesc deja abonament pentru parcarea la bloc, plătesc abonament pentru parcarea în oraș, iar aici trebuie să plătesc din nou. Cred că nu s-au gândit bine când ne-au transformat în turiști la noi în oraș” a spus Cristian Radu, din Alba Iulia.

Citește și GHID pentru plata online a parcărilor publice din Alba Iulia. Care sunt pașii pe calculator sau în aplicația de smartphone

De măsură nu sunt afectați angajații Universității 1 Decembrie 1918. Rectorul Daniel Breaz spune că aceștia pot parca în curtea instituției, unde există deocamdată suficiente locuri.

Ce spune Primăria Alba Iulia

Primăria Alba Iulia a transmis un punct de vedere, la solicitarea Alba24, pe care îl redăm mai jos:

”Regulamentul de parcare a fost conceput și votat, de către vechea administrație, în anul 2019. Am încurajat albaiulienii și reprezentanții instituțiilor să ne facă sugestii pentru modificarea regulamentului și am primit multe idei bune.

În viitorul apropiat, după ce adunăm suficiente sugestii pentru modificarea acestuia, noul regulament va fi trecut prin ședință de Consiliu Local.

Dorim să precizăm faptul că instituțiile au dreptul la maximum 3 locuri de parcare gratuit, dar și că majoritatea clădirilor din zona istorică au curte interioară.

Problema celor care domiciliază în zonă va fi tratată unitar, astfel încât să nu fie făcute diferențe față de locuitorii din alte zone.

Deocamdată, cei cu afaceri în zona istorică pot închiria locuri de parcare la prețul de 175 lei/lună”.

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Scădere semnificativă a spitalizărilor pentru persoane peste 60 de ani, în Israel, la trei săptămâni după prima doză de vaccin

Publicat

Peste un milion de persoane din Israel au primit ambele doze de vaccin împotriva COVID-19, reprezentând mai mult de 10% din populaţia ţării cu 9,2 milioane de locuitori, a declarat luni ministrul Sănătăţii, Yuli Edelstein, relatează dpa.

Un număr de aproape 2,6 milioane de persoane – mai mult de un sfert din populaţia ţării – au primit prima doză de vaccin, a anunţat ministrul Edelstein pe Twitter.

Datele preliminare din Israel demonstrează o scădere substanțială a numărului de infecții cu COVID în rândul celor mai vulnerabile persoane, cele de peste 60 de ani, care au primit deja prima doză de vaccin.

În urmă cu aproape două săptămâni, un studiu al Serviciilor de Sănătate Maccabi observa o scădere cu 60% a infectărilor în rândul pacienților săi, la trei săptămâni după administrarea primei doze din vaccinul Pfizer/BioNTech, scrie Libertatea.

”Deja în ziua 23 după prima doză, adică la două zile după administrarea celei de-a doua doze, datele au arătat o scădere de 60% a spitalizărilor printre persoanele vaccinate – adică cele de peste 60 de ani. Datele au fost adunate după monitorizarea a 50.775 de pacienți și au rezultat din compararea numărului mediu săptămânal de spitalizări din acel moment cu cel existent imediat după debutul campaniei de vaccinare”, potrivit sursei citate.

Galia Rahav, șefa secției de boli infecțioase de la cel mai mare spital din Israel, Sheba Medical Center, a declarat pentru Times of Israel că datele „sunt foarte importante”, dar și că o parte din scăderea numărului de spitalizări poate fi pusă pe seama tendinței noilor vaccinați de a respecta regulile lockdown-ului, lucru care ar fi putut duce automat și la o scădere a infectărilor.

Conform site-ului „Our World in Data”, Israelul este liderul mondial ceea ce priveşte numărul de persoane vaccinate la 100 de locuitori, urmat de Emiratele Arabe Unite şi Marea Britanie.

Sâmbătă, Israelul a devenit una dintre primele ţări din lume care a început vaccinarea adolescenţilor împotriva COVID-19.

Deşi dispune de una dintre cele mai rapide campanii de vaccinare, Israel încearcă încă să reducă numărul infectărilor cu coronavirus, chiar şi după aproape o lună de lockdown la nivel naţional.

Cabinetul premierului israelian Benjamin Netanyahu a votat duminică suspendarea traficului aerian internaţional de pasageri, măsură luată pentru a preveni intrarea în ţară a unor persoane infectate cu variantele mai contagioase ale coronavirusului SARS-CoV-2 descoperite recent.

Măsura urmează să intre în vigoare luni la miezul nopţii şi este valabilă până la sfârşitul lunii ianuarie.

Şefa serviciilor de sănătate publică, Sharon Elrai-Price, a declarat însă luni, în timpul unei reuniuni parlamentare, că măsura ar trebui prelungită cu cel puţin o lună „pentru a permite înregistrarea de progrese în campania de vaccinare”.

surse: agerpres.ro, libertatea.ro

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

FOTO-VIDEO: Șofer din Alba, implicat într-un accident rutier grav pe DN1, în Cluj. O persoană rănită

Publicat

Un șofer din Alba a fost implicat într-un accident rutier grav petrecut pe DN1 în județul Cluj, la Gilău. O persoană a fost rănită grav.

Potrivit IPJ Cluj, un conducător auto în vârstă de 66 de ani, din comuna Florești, care se deplasa pe strada Gilău, ar fi pătruns pe DN1 E60, intrând în coliziune cu un ansamblu de vehicule condus de un bărbat de 32 de ani, din județul Alba, care circula înspre orașul Huedin.

În urma impactului, autoturismul a fost proiectat pe sensul opus de mers, intrând ulterior în coliziune cu o autoutilitară.

Urmare evenimentului rutier a rezultat rănirea bărbatului de 66 de ani, acesta fiind transportat la o unitate medicală.

La fața locului a fost nevoie de intervenție cu elicopterul SMURD

ISU Cluj a transmis că o autospecială cu modul de descarcerare, un echipaj SMURD și elicopterul SMURD, din punctul aeromedical Jibou, au intervenit ca urmare a unui accident rutier produs în apropiere de localitatea Gilău.

Solicitarea pentru intervenția de urgență a fost înregistrată în jurul orei 15.00, iar în momentul sosirii pompierilor la fața locului pompierii au găsit un bărbat, încarcerat într-un autoturism avariat în urma accidentului, care prezenta multiple traumatisme și era în stare de inconștiență.

S-a intervenit pentru deblocarea ușii și extragerea persoanei, folosind echipamentele din dotare, astfel încât să nu fie agravate leziunile suferite de către persoana rămasă încarcerată.

Bărbatul a primit asistență medicală de urgență de la salvatorii SMURD și a fost transferat la spital.

UPDATE: Potrivit unor surse, șoferul din Alba implicat în accident este din Cugir.

surse imagini: IPJ Cluj, ISU Cluj

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Declarații ale premierului Florin Cîțu: Indicatori de performanță pentru salarizarea bugetarilor și pensii pe baza contribuției

Publicat

Premierul Florin Cîțu a declarat că e nevoie de modificarea legii salarizării bugetarilor și de o nouă lege a pensiilor bazată pe contributivitate. Noua lege ar trebui să introducă indicatori de performanță pentru bugetari. 

De asemenea, acesta a spus că potrivit actualei legi a salarizării, președintele României ar fi trebuit să aibă salariul cel mai mare dintre toți bugetarii, lucru care nu se mai întâmplă. 

Principalele declarații ale premierului:

În acest moment ne uităm la modificarea a două legi care au creat probleme sustenabilității finanțelor publice în România.

Vorbim de legea salarizării unitare, care a fost prezentată public ca o lege care trebuia să elimuine inechitățile din administrația publică, dar a creat probleme cu tot felul de excepții care au apărut în ultimii ani.

Când a fost prezentată această lege, s-a spus că președintele României are salariul cel mai mare și de acolo pornim cu restul salariilor.

Nu mai este așa, președintele României nu mai are salariul cel mai mare și trebuie să reanalizăm această lege a salarizării.

Legea pensiilor – această coaliție a spus din primul moment, vrem o lege a pensiilor bazată pe contributivitate.

La legea salarizării e vorba de a introduce mai multă eficiență. E vorba și de a lega veniturile de performanță, sunt mai multe lucruri.

Trebuie să introducem și niște indicatori de performanță care să fie conectați la aceste venituri, creșterea veniturilor să nu mai fie decisă politic în fiecare an.

Sursă: Digi24.ro

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate