Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cu cât eşti taxat de stat, pentru fiecare zi de întârziere de la plata taxelor? Cum se aplică dobânzile și penalitățile

Publicat

taxe Contribuabilii care nu achită la timp taxele și impozitele către stat în 2015, vor plăti la fel ca anul trecut, dobânzi și penalități de întârziere. Din martie 2014, nivelul dobânzii pentru neachitarea la timp a taxelor și a impozitelor este de 0,03%, iar penalitatea de întârziere a rămas neschimbată anul trecut.

Anul trecut s-a stabilit că dobânzile și penalitățile de întârziere pot fi eșalonate la plată. Aspecte referitoare la regimul dobânzilor și penalităților de întârziere este valabil și pentru anul 2015.

Codul de procedură fiscală prevede ca penalitățile de întârziere au caracter sancționatoriu și se calculează pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Nivelul penalității de întârziere care se aplică în acest an pentru plățile neefectuate la timp către stat este de 0,02% pe fiecare zi de întârziere, ceea ce înseamnă o penalitate de 7,3% anual.

Acest nivel a fost modificat în iulie 2013. Anterior modificării din iulie 2013, nivelul penalității de întârziere era calculat în funcție de perioada de întârziere astfel:

-dacă stingerea se realiza în primele 30 de zile de la scadență, nu se datorau și nu se calculau penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale principale stinse;

-dacă stingerea se realiza în intervalul dintre a 31-a zi și a 90-a zi de la scadență, nivelul penalității de întârziere era de 5% din obligațiile fiscale principale stinse;

-dacă stingerea se realiza după a 91-a zi de la scadență, nivelul penalității de întârziere era de 15% din obligațiile fiscale principale rămase nestinse.

Dobânzile s-au redus de la 1 martie 2014

Spre deosebire de nivelul penalităților de întârziere, care nu a suferit nicio modificare anul trecut, cel al dobânzilor pentru neachitarea la timp a taxelor a fost schimbat la 1 martie 2014.

La acea dată, dobânda a fost redusă de la 0,04% la 0,03% pentru fiecare zi de întârziere, nivelul fiind valabil și în 2015. Astfel, dobânda pentru neplata taxelor poate ajunge anual la 10,95%, față de 14,6% cât era înainte de 1 martie 2014.

Conform Codului de procedura fiscală, dobânzile au un caracter recuperatoriu, comparativ cu penalități care au un caracter sancționatoriu.

Nivelul dobânzii se calculează pe fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data strângerii sumei datorate inclusiv.

În plus, pentru diferențele suplimentare de creante fiscale rezultate din corectarea declarațiilor sau modificarea unei decizii de impunere, dobânzile se datorează începând cu ziua imediat următoare scadenței creantei fiscale pentru care s-a stabilit diferența și până la data stingerii acesteia inclusiv, se arată în Codul de procedură fiscală.

De asemenea, în situația în care diferențele rezultate din corectarea declarațiilor sau modificarea unei decizii de impunere sunt negative în raport cu sumele stabilite inițial, se datorează dobânzi pentru suma datorată după corectare ori modificare, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii acesteia inclusiv.

Din iunie 2014, dobânzile și penalitățile de întârziere pot fi eșalonate la plată

Contribuabilii pot să solicite din iunie 2014 eșalonarea la plată a unor noi obligații fiscale, printre care se numară dobânzile și penalitățile de întârziere.

Mai exact, decizia de eșalonare la plata a fost modificată în sensul includerii în eșalonare a unor noi obligații fiscale. Conform dispozițiilor care se aplică din 23 iunie 2014, acestea sunt:

-obligațiile fiscale principale stabilite de organul de inspecție fiscală prin decizie de impunere, precum și obligațiile fiscale accesorii aferente acestora, cu termene de plată după data comunicării deciziei de eșalonare la plată;

-obligațiile fiscale administrate de ANAF cu termene de plată începând cu data comunicării deciziei de eșalonare la plata;

-diferențele de obligații fiscale stabilite prin declarații rectificative;

-creantele stabilite de alte organe și transmise spre recuperare ANAF, în situația în care transmiterea creantelor se efectuează pe perioada derulării eșalonarii la plată;

-obligațiile fiscale rămase nestinse după soluționarea deconturilor.

Motivul introducerii acestei măsuri îl reprezintă faptul că pe perioada eșalonării la plată pot să se nască și alte categorii de obligații fiscale, care pot fi împovărătoare pentru contribuabili din cauza cuantumului lor, au explicat la acea dată reprezentanții Ministerului Finanțelor.

De asemenea, pentru a preveni eventuale situații de utilizare abuzivă a dreptului de eșalonare care ar periclita colectarea creantelor fiscale, a fost limitat numărul de modificări a deciziei de eșalonare la plată.

Astfel, contribuabilul va depune cel mult două cereri de modificare a deciziei de eșalonare la plată ori într-un an de eșalonare sau, după caz, fracție de an de eșalonare, calculat începând cu data comunicării deciziei de eșalonare.

Cum s-au calculat de-a lungul timpului dobânzile și penalitățile pentru întârzierile la plată

Nivelul dobânzilor și penalităților de întârziere s-a calculat diferit de-a lungul timpului. Spre exemplu, pentru neplata la timp a obligațiilor fiscale au început să fie solicitate dobânzi începând din 1997, când contribuabilii erau obligați să plătească 0,25% din suma restantă pentru fiecare zi de întârziere. Din 7 mai 1999, procentul a crescut la 0,30%, însă a scazut la jumatate începând din august 2000.

În 2001, dobânzile s-au micșorat încă o dată până la valoarea de 0,1% pe zi de întârziere, 2001 fiind și anul în care s-au introdus pentru prima oară și penalitățile de întârziere.

Astfel, de aproximativ 14 ani de zile contribuabilii trebuie să plateasca atât dobânzi, cât și penalități de întârziere pentru obligațiile fiscale neachitate la timp.

Inițial, penalitățile de întârziere erau de 0,5% pe luna și/sau fracțiune de lună, iar modul iîn care erau calculate a tot variat de-a lungul timpului.

Nivelul actual al dobanzii este de 0,03% pentru fiecare zi de întârziere, acesta fiind redus în martie 2014 de la 0,04%.

Sursa: avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax