Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Cu cât și de ce cresc tarifele pentru salubritate în Alba Iulia, Aiud, Ocna Mureș, Teiuș și alte 22 de comune

Publicat

Tarifele la salubritate vor crește în Zona 1 a județului Alba cu 1,54 de lei de persoană în mediul urban și cu 0,65 de lei de persoană în mediul rural.

De asemenea, se vor majora și alte tarife, cum ar fi cele pentru deșeurile provenind din demolări.

Operatorul, RER-VEST a solicitat ADI Salubris majorarea tarifelor, motivând măsura prin creșterea costurilor de exploatare, cum ar fi prețul la carburanți și creșterea cheltuielilor cu munca vie prin majorarea salariului minim.

Pe ordinea de zi a Consiliului Local Alba Iulia din data de 13 martie se află un proiect privind acordarea unui mandat special reprezentantului municipiului în cadrul asociației, pentru aprobarea noilor servicii.

Propunerea de creștere a prețurilor la salubritate pentru Lot 1:

Pentru abonații casnici din mediul urban, creșterea va fi de 11,2 %. Astfel, un locuitor al municipiului Alba Iulia plătește în prezent 13,67 de lei pe lună și ar urma să plătească 15,21 de lei (cu TVA inclus). Creșterea va fi de 1,54 de lei de persoană.

Și în mediul rural va crește prețul cu aproximativ același procent. Un locuitor casnic din mediul rural va plăti 6,40 lei pe lună în loc de 5,75 de lei, cât este acum.

În cazul abonaților non-casnici, prețul pe tonă va crește cu 12,1%.

Cel mai mult vor crește prețurile pentru deșeurile din construcții și demolări, care vor ajunge la 179,19 lei tona, față de 150,31 de lei, cât este acum.

Tariful pentru deșeurile casnice voluminoase va fi de 111,66 de lei pe tonă, cu 13,7% mai mari decât în prezent (98,20 lei).

Reprezentanții ADI Salubris au transmis că operatorul a solicitat aducerea la zi a prețurilor în raport cu cheltuielile.

Sunt patru mari zone în care cheltuielile acestuia s-au majorat substanțial, spune operatorul: combustibil și lubrifianți, cheltuieli cu tratarea deșeurilor, cheltuieli cu munca vie și cu redevența către primării (care se modifică în funcție de modificarea celorlalte elemente).

Mai concret, valoarea inclusă în fundamentarea prețului din prezent pentru combustibili este de 4,12 lei pe litru, iar operatorul propune o nouă valoare de 6,77 de lei pe litru.

De asemenea, salariul minim pe economie era în 2021 de 2.300 de lei pe lună, iar acum a ajuns la 3.000 de lei.

Zona 1 include orașele Alba Iulia, Aiud, Ocna Mureș, Teiuș, respectiv comunele  Ciugud, Berghin, Ohaba, Mihalț, Stremț, Galda de Jos, Cricău, Întregalde, Ighiu, Sântimbru, Râmeț, Rădești, Rimetea, Lopadea Nouă, Livezile, Mirăslău, Ponor, Hopârta, Fărău, Noșlac, Lunca Mureșului, Unirea.

Proiectul de hotărâre al CL Alba Iulia, care cuprinde și noile tarife la gunoi poate fi consultat AICI.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Gunoierii

    sâmbătă, 11.03.2023 at 10:21

    Dacă tot au majorat cei de la pnl tariful la apa și canal, de ce nu ar majora și pe cel de la gunoi, ca pana la alegeri le tine !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax