Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cu cât sunt plătiți zilierii în 2023: Tariful minim pentru o zi de lucru. Plata cu ora a crescut față de anul trecut

Publicat

Majorarea plății minime pe oră pentru un zilier a crescut după ce Guvernul a decis să majoreze salariul minim pe economie de la 2550 de lei la 3000 de lei, în raport cu care se calculează și venitul minim pe oră pentru munca zilieră.

Beneficiarii muncii ziliere pot fi sancționați dacă nu acordă remuneratii peste minimul legal, dacă folosesc zilieri în alte domenii decât cele permise în lege si dacă nu completează registrul special de evidență.

Potrivit Legii nr. 52/2011 privind exercitarea unor activități cu caracter ocazional desfășurate de zilieri, zilierii au dreptul la o remunerație zilnică brută ce nu poate fi mai mică decât valoarea orară a salariului minim.

Tariful minim cu care poate fi plătit un zilier

Tariful minim pentru un zilier în 2023 este de 18,145 lei/oră, conform HG 1.447/2022. Ca o comparație, angajații din construcții, la care salariul minim a este în 2023 de 4000 de lei sunt plătiți în medie cu 24,194 lei/oră.

În 2022 tariful minim  a fost de 15,239 lei/oră iar în 2021,  13,583 lei/oră.

Pentru o zi de lucru de 8 ore, munca unui zilier trebuie plătită în 2023 cu minim 145,16 față de 121,912 lei cât a fost anul trecut. Suma calculată este brută.

Potrivit avocatnet.ro domeniile în care pot lucra zilierii sunt stabilite prin Legea nr. 52/2011, iar utilizarea zilierilor în afara domeniilor de activitate prevăzute de lege poate aduce o amendă cuprinsă între 10.000 și 20.000 lei beneficiarilor.

Zilierii sunt plătiți, de principiu, la finalul unei zile de lucru dar este posibilă și plata la finalul unei săptămâni de muncă, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru, dacă zilierul este de acord. Plata remunerației se poate face numerar sau prin virarea banilor într-un cont bancar.

Ce impozite trebuie să achite un zilier și perioada maximă în care poate lucra

Pentru remunerația zilierilor, beneficiarii muncii ziliere trebuie să achite la stat impozit pe venit (cotă 10%) și contribuție la pensii (cotă 25%). Practic, aceste taxe se scad din remunerația brută, zilierii primind efectiv remunerația netă.

Zilierii nu pot lucra mai mult de 120 de zile pe an, dar există și domenii exceptate de la această regulă, în care poate lucra până la 180 de zile anual. Activitatea desfășurată de zilier nu conferă calitatea de asigurat în sistemul public de sănătate dar zilierii se pot asigura opțional.

Beneficiarul activității prestate de un zilier este obligat să introducă datele de identificare în Registrul electronic de evidență a zilierilor la începutul zilei de muncă, iar această trebuie făcută în fiecare zi în care zilierul se prezintă la lucru.

Ce amenzi se plătesc pentru nerespectarea obligațiilor

Renumerația acordată zilierului nu poate fi mai mică decât valoarea pe oră a salariului minim brut pe țară. Nerespectarea obligațiilor privind remunerația minimă pentru fiecare categorie de zilier poate fi amendată cu 10.000 lei.

De asemenea, lipsa acordului scris între beneficiar și zilier din care să reiasă că remunerația se plătește cel mai târziu la sfârșitul săptămânii sau la perioadei de desfășurare a activității poate fi sancționată cu amendă între 1.000 și 5.000 lei.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax