Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cu cât vor crește salariile primarilor de municipii, orașe și comune și ale președinților de consilii județene. Decizie la CCR

Publicat

Indemnizaţiile pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene vor crește cu până la 2.000 de lei.

Asta după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a decis că o lege în acest sens este constituțională și a respins sesizarea USR și Forța Dreptei, pe aest subiect.

Majorările salariale au fost aprobate la finalul lui septembrie, în Parlament, cu 168 de voturi pentru, 79 de voturi împotrivă şi 4 abţineri.

Legea a fost atacată, dar Curtea Constituţională a României a decis marți că majorarea indemnizaţiilor primarilor şi şefilor de consilii judeţene este legală.

Potrivit USR, actul normativ cu care a sesizat CCR nu indică sursa de finanţare, adică nu spune de unde trebuie luați banii pentru aceste majorări.

Majorarea salariilor primarilor și președinților de consilii județele a fost făcută prin amendamente depuse în Senat, în septembrie, de doi senatori UDMR.

Salariile demnitarilor sunt înghețate la nivelul anului 2019, după ce Guvernul a luat această decizie în pandemie, iar de atunci nu au mai fost actualizate.

Noua actualizare se va face cu salariul minim din 2021 care între timp a crescut. Salariul minim s-a majorat de la 2.080 lei în 2019 la 2.300 lei în 2021.

Cu cât vor crește salariile șefilor din administrația locală

Primarii și șefii consiliilor județene vor simți aceste majorări, pentru că ele sunt semnificative.

Salariile primarilor din mariile municipii vor crește cu 1.650 lei brut, până la 17.250 de lei brut, cele ale primarilor orașelor mari vor ajunge la 13.800 de lei (+1.300 de lei), iar edilii comunelor mari vor ajunge să câștige 11.500 de lei brut, față de 10.500 în prezent.

Indemnizațiile șefilor de consiliu județean vor crește cu 1.980 de lei, iar ale vicepreședinților cu 1.760 de lei.

Bani mai mulți va primi și personalul din administrațiile locale, salariile fiind stabilite în funcție de indemnizația viceprimarului sau a vicepreședintelui Consiliului Județean.

De asemenea, consilierii locali și județeni vor primi indemnizații de ședință mai mari. La fel și membrii Autorității Teritoriale de Ordine Publică, o sinecură politică locală fără nici un rezultat.

Cea mai mare creștere o va resimți primarul capitalei, care va avea un salariu mai mare cu 2.200 de lei mai mult.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Rusinea

    marți, 28.02.2023 at 16:07

    O noua mare nesimtire fața de cetatenii de rînd, care tin in spinare gașca de trintori. Populatia are salarii de 3 sau 4 ori mai mici și se chinuie sa trăiască, iar alții fura si se ingrașă ca porcii.

  2. RICA

    marți, 28.02.2023 at 17:47

    felicitari, noi nu suntem francezi, suntem colonie !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax