Connect with us
Publicitate

ECONOMIE

Cu ce procent vor fi majorate pensiile în 2024. Ministrul Finanțelor anunță o creștere cu două cifre. Precizările lui Ciolacu

Publicat

Ministrul Finanţelor a spus cu cât vor creşte pensiile românilor în 2024. Marcel Boloș vorbeşte de o creştere de 2 cifre a pensiilor de la 1 ianuarie 2024, an cu 4 rânduri de alegeri.

Şeful de la Finanţe a vorbit de creşterea pensiilor românilor şi a vehiculat un procent, însă a precizat că răspunsul final va fi dat de coaliţia de guvernare.

Boloș: am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%

„Sunt bani pentru creşterea pensiilor, vor fi majorate cu minim 16 miliarde de lei.  (…) În procente înseamnă că am luat în calcul o creştere a pensiilor cu aproximativ 14%, dar procentul final va fi anunţat de coaliţia de guvernare”, a declarat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, marţi, în exclusivitate la Antena 3 .

Marcel Boloş a precizat că noua majorare ar putea intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Pensiile speciale vor fi impozitate cu 20-25%

În ceea ce priveşte pensiile speciale, acestea ar urma să fie impozitate cu 20-25%, a mai precizat Boloş. „Impozitarea cu 20%-25% a pensiilor speciale, să zicem, dar procentul îl definim prin calcule de sustenabilitate pe care le facem.

Citește și VIDEO: Cu cât cresc pensiile, pe noua formulă de calcul. Procentele rezultate pe grupe de vârstă din noua lege a pensiilor

Comisia Europeană a cerut impozitare pe toată pensia. Până la urmă, Comisia are ultimul cuvânt în privinţa validării acestor procente”, a mai spus Marcel Boloş.

Cu cât vor creşte pensiile românilor în 2024

  • Varianta 1: indexarea cu rata inflaţiei în martie (cum recomandă Banca Mondială)
  • Varianta 2: recalcularea celor cinci milioane de pensii după o nouă formulă din Lega Pensiilor

Punctul de pensie: va fi 40% sau 45% din câştigul salarial mediu brut stabilit anual prin legea bugetului.

Ciolacu vrea ca pensiile să se mărească diferenţiat

După ce ministrul de Finanţe, Marcel Boloş, a dat asigurări că de la 1 ianuarie cresc toate pensiile şi a vorbit de un procent de vreo 14%, premierul Marcel Ciolacu a precizat că îşi doreşte ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii cu 30%, la alţii cu 5%.

”Există o lege în vigoare pe care o cunoaşteţi, an de an, nu trebuie să o anunţe nici Boloş, nici Ciolacu, nici nimeni. E o lege în vigoare prin care pensiile se indexează cu inflaţia din anul trecut”, a spus premierul miercuri.

Marcel Ciolacu a precizat că au făcut o excepţie anul trecut pentru că am avut o inflaţie mare, raportată la inflaţia din anul anterior, 4% în comparaţie cu 13,5% şi se face media anuală.

”Nu va încălca nimeni legile din România. Îmi doresc, ca şi anul trecut, ca pensiile să se mărească diferenţiat, la unii cu 30%, la unii cu 5%, la unii cu 10%, în funcţie de venit”, adaugă premierul.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax