Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Cu mașina în tren. Variantă de călătorie pe distanțe lungi pentru șoferi. Cât ar costa transportul pe calea ferată

Publicat

Autoritățile feroviare au în vedere introducerea serviciului de transport al autoturismelor cu trenul.

”O să analizăm în ce măsura pot fi introduse măcar pentru serviciile de vară, pentru că atunci sunt utile pentru a mai degreva aglomerația de pe autostrăzi. Un astfel de serviciu este util pe distanțe relativ lungi”, spune Ștefan Roșeanu, președintele Autorității pentru Reformă Feroviară, pentru știrileprotv.ro.

A fost luată în calcul cursa estivală Arad – Brașov – București – Constanța, ce în prezent are o durată de 13 ore și 11 minute. Costă 234 de lei, preț la care se adaugă tariful de circa 200 de lei pentru transportul mașinii în vagon special.

Pe lângă durata cursei feroviare, mai trebuie luat în calcul timpul necesar pentru îmbarcare/debarcare a mașinii în tren, pe o platformă specială.

În țară, este deocamdată o singură gară cu rampă specială pentru a încarca vehicule, la București și doar două vagoane pentru transportul autoturismelor.

Ideea de asigurare a transportului autoturismelor cu trenul, pentru decongestionarea traficului rutier și totodată reducerea accidentelor nu este nouă. A mai fost o încercare de introducere a acestui serviciu pe rutele Istanbul și Salonic, în 2017.

Planuri din strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare

Este menționată și în Strategia de dezvoltare a infrastructurii feroviare 2021-2025.

”Sistemul feroviar este în mod natural interesat de constituirea unor fluxuri intermodale de pasageri care să asigure implicarea transportului feroviar în regim de complementaritate cu transportul rutier individual.

Preocupările în acest sens au condus la definirea şi implementarea unui serviciu feroviar de transport cu trenul al autoturismelor şi motocicletelor.

Autoturismele sunt îmbarcate pe vagoane specializate, incluse în compunerea trenurilor de pasageri.

Ocupanţii autoturismelor sunt îmbarcaţi în aceleaşi trenuri, în vagoane clasă sau vagoane de dormit, pentru a putea călători simultan cu autoturismele lor, în condiţiile superioare de confort oferite de trenul respective.

De regulă, astfel de servicii vizează călătorii pe distanţe medii şi lungi şi se adresează clienţilor care preferă să evite stresul de a conduce pe distanţe lungi şi preferă confortul călătoriei cu trenul fără a renunţa însă la mobilitatea oferită de autoturism. În multe cazuri, aceste servicii sunt realizate cu ajutorul unor trenuri de noapte”, se arată în documentul citat.

În România, este de presupus că astfel de servicii vor fi atractive pentru clienţi deoarece capacitatea insuficientă şi starea adesea precară a infrastructurii rutiere generează frecvent situaţii de discomfort pentru călătoriile lungi cu autoturismele, se mai arată în document.

Variante de transport în Europa

În Europa, curse feroviare ce asigură transportul autoturismelor călătorilor sunt pe rutele internaționale Dusseldorf – Verona și Villach – Edirne. Pe distanțe scurte, pasagerii nu-și părăsesc mașina.

Franța a renunțat, acum trei ani, la trenurile care transportau pasageri și mașini, pentru că nu au avut succes și funcționau la două treimi din capacitate.

sursa foto: Facebook – Autoritatea pentru Reformă Feroviară

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

3 Comentarii

3 Comentarii

  1. Gogu

    sâmbătă, 25.03.2023 at 09:25

    Și cum, să nu mai poată cocălarul să și arate talentul de drive pe șosea?

  2. p*ulika frinaru

    sâmbătă, 25.03.2023 at 22:13

    In tara mai este o rampa in gara Arad.
    Ca doar de aia dau exemplu Arad.Mai este una la Eforie Sud pentru ca a fost pe vremuri un tren Timisoara Nord -Eforie Sud cu vagoane pentru masini.
    e posibil sa mai fie rampe speciale prin alte statii, dar altele au fostele rampe de marfuri care pot fi folosite in functie de vagonul auto.

  3. ROMANIA

    luni, 27.03.2023 at 12:04

    Deci tot mai ieftin e cu masina!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax