Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Cu populaţie cât un sector din Bucureşti, judeţul Alba – un “magnet” pentru investitorii străini. Interviu cu preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba, Corneliu Orzea


Publicat

Corneliu OrzeaCorneliu Orzea – preşedintele Camerei de Comerţ, Industrie şi Agricultură Alba face o radiografie economică a judeţului în care se regăsesc cele mai mari investiţii germane şi austriece din România.

Alba are o populaţie de peste 340.000 de persoane, din care 161.200 cu loc de muncă şi o economie bazată mai mult pe industria de prelucrare a lemnului şi industria alimentară, dar şi un oraş – Sebeş – unde şomajul este sub 3%, iar investiţiile trec de un miliard de euro.

Alba este de asemenea gazda celor mai mari investiţii austriece din România. Conform unui studiu facut de Creditinfo, firmele austriece cu activitate în România au avut în 2015 o cifră de afaceri de 13 miliarde.

În perioada 2012-2015, numărul persoanelor salariate în Alba a crescut cu peste 7.000, de trei ori mai mult decât estimările Comisiei Naţionale de Prognoză. Cifra a ajuns de la sub 75.000 la peste 82.000 în doar trei ani, iar produsul intern brut al judeţului pe cap de locuitor a fost în 2015 de aproximativ 8.000 de euro.

În judeţul Alba sunt 18 de firme cu cifre de afaceri de peste 20 milioane de euro.

Cea mai mare companie din judeţ, după criteriul cifrei de afaceri, este Holzindustrie Schweighofer din Sebeş care este si cel mai mare investitor austriac din regiune. A angajat în ultimii ani circa 2.055 de oameni din judeţul Alba, a realizat în 2015 o cifră de afaceri de 169 milioane de euro şi a contribuit la exporturile României cu 116 milioane de euro.

„Bunăstarea“ economică a judeţului a fost generată mai ales de investiţiile făcute în oraşul Sebeş.

Numai Daimler AG, constructorul german care deţine Mercedes-Benz, a investit 300 de milioane de euro în extinderea fabricii pe care o deţine la Sebeş (parte a subsidiarei Star Transmission), aceasta fiind cea mai mare investiţie din industria componentelor auto în ultimii ani. În total, investiţiile făcute în acest judeţ de către companii precum Daimler, Holzindustrie sau Kronospan au totalizat peste un miliard de euro.

Reporter: Cifra de afaceri a judeţului Alba a crescut cu 123% în ultimii şapte ani. Care sunt cele mai importante domenii care au dus economia județului la o asemenea performanță?

Corneliu Orzea: Alba este un județ cu un potențial relevant de creștere economică – prezintă avantaje competitive precum poziția geografică favorabilă deschisă către proiectele UE, o cultură orientată spre dialog și un antreprenoriat deschis cunoașterii.

Economia județului Alba este predominant orientată spre sectorul serviciilor și al industriei, în special industria ușoară.

În prezent, industria de prelucrare a lemnului, industria alimentară (prelucrarea cărnii, lactate, îmbutelierea băuturilor alcoolice), industria ușoară și industria construcțiilor de mașini sunt pilonii pricipali ai industriei județului Alba.

Reporter: Potrivit statisticilor, evoluţia este dată atât de investiţiile companiilor locale cu afaceri de anvergură naţională, cât şi ale concernelor străine. Ce pondere au investitiile străine și cât de importante sunt acestea în economia locală?

Corneliu Orzea: În conformitate cu datele din bilanțul pe 2015, atât companiile cu capital românesc, cât și cele cu capital străin au contribuit la creșterea economiei județului. Dintre societățile cu capital autohton, amintim Transavia, Jidvei, Albalact,  Alpin 57 Lux, Elit, Apulum, Ipec, Pehart Tec, Supremia Grup, Elis Pavaje, IAMU Blaj, iar dintre cele cu capital străin Holzindustrie Schweighofer, Kronospan Sebeș, Bosch Rexroth, Star Transmission și Savini Due. La export predomină societățiile cu capital străin, cu o pondere de 70%.

Reporter: Alba este un județ mic, cu populație puțină. Cum de a devenit atât de atractiv pentru investitorii străini?

Corneliu Orzea: Poziția geografică, precum și un dialog permanent cu autoritățile locale și județene sau cu Camera de Comerț și Industrie Alba au făcut posibil ca județul Alba să fie atractiv pentru investitorii străini. Apropierea de aeroporturile din Cluj-Napoca și Sibiu precum și autostrăzile A1 și A10 sunt de asemenea atracția investitorilor străini. Și nu în ultimul rând, calificarea superioară a forței de muncă.

Reporter: Care sunt cele mai importante investiţii străine care au ridicat județul în clasamentul celor mai puternice din România?

Corneliu Orzea: Cele mai importante investiții străine care au ridicat județul Alba în clasamentul celor mai puternice din România sunt cele în prelucrarea lemnului (Holzindustrie Schweighofer SRL, Kronospan Sebeș SA), industria construcțiilor de mașini (Bosch Rexroth SRL, Star Transmission SRL) și industria confecților textile sistem ”Lohn” (Galway Sport SRL, Rekord SRL).

Reporter: Este judeţul Alba un exemplu de bune practici?

Corneliu Orzea: Județul Alba este un județ de bune practici prin tot ceea ce întreprinde, respectiv prin Consiliul Județean sau consiliile locale, pentru sprijinirea mediului de afaceri.

Reporter: În fiecare an, Camera de Comerț și Industrie Alba a realizat un top al firmelor pe baza unui punctaj care însumează atât statisticile de performanță cât și criterii cu caracter social, cum ar fi numărul de noi locuri de muncă. Ce impact social are prezența acestor mari companii în Alba?

Corneliu Orzea: În fiecare an, de 23 de ani, Camera de Comerț Alba organizează Topul Firmelor pe baza datelor din bilanțurile contabile depuse la DGFP. Clasamentul se face după un algoritm unitar în întreg sistemul Cameral, unde sunt luați în calcul 5 (cinci) indicatori economici. Prezența societăților comerciale în acest clasament arată de fapt cât de performante sunt acestea, atât din punct de vedere a rezultatelor financiare, cât și al numărului de locuri de muncă create. Dintre acestea, enumerăm societăți precum: Bosch Rexroth, Transavia, Holzindustrie Schweighofer, Star Transmission,  Apulum, Ipec, Apa CTTA, IAMU Blaj, Albalact sau Cupru Min Abrud.

Reporter: Aveți o situație pe orașe? Care sunt orașele din județ în care se simte prezența investițiilor străine și care au schimbat în bine viața locuitorilor?

Corneliu Orzea: Investițiile străine în județul Alba sunt legate și de pregătirea specialiștilor din zonă. La Sebeș predomină specialiști în industria de prelucrare a lemnului, iar la Cugir sau Blaj, specialiști în industria de construcții de mașini. Toți acești specialiști provin din fostele întreprinderi care funcționau înainte de 1989.

Reporter: Pe lângă taxe şi impozite plătite la bugetul local sau locuri de muncă, ce aport mai au aceștia la viața comunităţii? Cât de implicați sunt?

Corneliu Orzea: Pe lângă taxele și impozitele pe care le plătesc la bugetul local, precum și pentru locurile de muncă create, societățile respective se ocupă și de viața comunității în jurul căreia își desfășoară activitatea. Exemple în acest sens ar fi compania Transavia care a contribuit la renovarea unor secţii ale Spitalului Judeţean Alba sau Holzindustrie Schweighofer SRL, care zilele trecute a sprijinit un orfelinat cu peleți în valoare de 15.000 euro.

Reporter: Pe reţelele de socializare, unii ecologişti radicali promovează ideea că Holzindustrie Schweighofer şi Kronospan ar trebui să părăsească România. Ar fi bine? Care ar fi consecinţele unei asemenea plecări pentru judeţul Alba? Ce semnal ar transmite investitorilor străini care ar dori să înceapă o afacere în România?

Corneliu Orzea: Nu este treaba mea să spun dacă e bine sau e rău, însă, cu un efectiv de 2055 de angajați, cred că nu e prea benefic, întrucât vor dispărea foarte multe locuri de muncă și vor scădea contribuțiile la bugetul local.

Reporter: Cum poate CCI Alba să sprijine atât investitorii actuali autohtoni sau străini deopotrivă, cât şi pe cei care ar dori să vină la Alba pentru a dezvolta o afacere?

Corneliu Orzea: Camera de Comerț și Industrie Alba este poarta de intrare atât a investitorilor autohtoni, cât și străini. Prin specialiștii pe care îi avem, oferim consultanță atât în ceea ce privește înființarea de societăți comerciale, cât și ofertele de care dispune acest județ.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

AIUD

UPDATE ACCIDENT GRAV la Aiud: Femeie lovită de o mașină pe trecerea de pietoni

Publicat

politie noaptea

O femeie din Aiud a fost acidentată grav sâmbătă seara, în timp ce traversa regulamentar pe o trecere de pietoni. 

Potrivit IPJ Alba, accidentul s-a petrecut pe strada Cuza Vodă. Tânăra este în stare de inconștiență.

UPDATE: Victima o femeie de 45 de ani, prezenta politraumatisme, fiind intubată de echipajul SMURD și transportată la spital, au precizat reprezentanții ISU Alba.

UPDATE 21.50: Potrivit IPJ Alba, în jurul orei 20:30, un tânăr de 24 de ani, din comuna Mihalt, in timp ce conducea un autoturism in direcția Aiud – Turda, nu ar fi acordat prioritate de trecere și a acroșat o femeie de 45 de ani, din Aiud, care traversa strada regulamentar, pe trecerea de pietoni.

În urma accidentului femeia a suferit leziuni corporale grave și a fost transportată la spital.

Conducătorul auto a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind negativ.

știre în curs de actualizare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Incompatibilitate reclamată la BEC, la o secție din Sebeș: Locțiitorul președintelui, fiul unei candidate la Consiliul Local

Publicat

m

Cu o zi înainte de alegerile locale, PNL Sebeș a înaintat o contestație către Biroul Electoral de Circumscripție nr. 4 Sebeș în care susține că un locțiitor de la o secție de votare se află în incompatibilitate. 

Potrivit reprezentanților PNL Sebeș, Aron Andrei este  locțiitorul președintelui secției de votare nr. 108 Petrești, Municipiul Sebeș, dar se află în incompatibilitate fiind fiul candidatei PSD la funcția de consilier local, Aron Elena.

Conform art. 25 alin. 2 din Legea nr. 115/2015, „Birourile electorale sunt alcătuite numai din cetățeni cu drept de vot.

Candidatul, soțul, soția, rudele sau afinii până la gradul al doilea inclusiv nu pot fi membri ai birourilor electorale”.

Mai mult, reprezentanții PNL Sebeș susțin că în aceeași situație s-a aflat și dl Salău Nicolae, fratele candidatului PSD la funcția de consilier local, Salău Marius, la secția de votare nr. 107. Acesta s-a retras de la secția de votare.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Raed Arafat despre cei care nu vor să poarte mască duminică la vot: ”Cei care păzesc secțiile nu vor permite acest lucru”

Publicat

arafat raed

Secretarul de stat, Raed Arafat, a vorbit la digi24.ro despre posibilitatea ca unele persoane să insiste să intre fără mască la secțiile de vot. Acesta a spus că în acest caz, cei care pazesc localțiile respective nu le vor permite acest lucru. 

Arafat a spus că la fiecare secție de vot există maști și că fiecare dintre cetățenii care vor să își exercite dreptul de vot vor fi nevoiți să le poarte pe tot parcursul procesului de votare.

„La secțiile de vot, ce n-aș dori să văd – și sper să nu vedem acest lucru – sunt oamenii care vor veni și o să insiste să intre fără mască și e clar că forțele de ordine care sunt acolo nu le vor permite să intre fără mască. Sau mască purtată sub nas sau sub bărbie sau să intre în secție cu mască, după care să o scoată acolo ca să arate că el sau ea nu poartă mască. Cred că aici avem un risc și sunt convins că vor lua măsuri, pentru că indicațiile sunt foarte clare: președinții secțiilor de votare și cei care păzesc secțiile de votare nu vor permite acest lucru”, a declarat Raed Arafat, vineri seara, la Digi24.

El a explicat că în fiecare secție de vot vor fi măști care se dau celor care intră și nu au mască proprie. „Deci nu există scuză că dacă am venit fără mască înseamnă că nu mă lasă să votez. Ai mască acolo să iei, ca să votezi și poți vota fără nicio problemă”, a arătat secretarul de stat.

Arafat a mai spus de ce interzicerea accesului în secțiile de vot pentru cei care nu vor să poarte mască nu reprezintă o încălcare a drepturilor de alegător: „Cei care spun că le limităm drepturile trebuie să înțeleagă următorul lucru: așa cum intri la secția de vot și nu poți vota fără carte de identitate – asta e o condiționare, trebuie să ai cartea de identitate ca să votezi – așa trebuie să ai mască și să te dezinfectezi pe mâini ca să intri în secția de vot. Dreptul tău la vot este garantat, poți să votezi. Respecți regulile, asta este ideea. Respectând regulile, îi respecți și pe ceilalți”, a spus Raed Arafat.

În opinia sa, marea majoritate a populației vrea respectarea regulilor, iar cei care vor să voteze vor să voteze în siguranță. „Dacă respectăm regulile, avem risc minim. Risc zero nu există”, a menționat șeful DSU.

În final, Raed Arafat a adresat un apel celor care nu sunt de acord cu portul măștii: „Eu sper ca lumea să respecte regulile și mai ales aici mă adresez celor care au făcut tot posibilul să încerce să-i convingă pe ceilalți să nu poarte mască, să nu respecte regulile. Măcar în ziua asta, dacă vor să voteze, să-i respecte pe ceilalți și să poarte masca pe durata asta în care așteaptă și intră în secția de vot până ies din secția de vot”.

sursă digi24.ro.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO: Ministrul Vela dă asigurări că alegerile locale de duminică se vor desfășura în condiții de siguranță

Publicat

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunţat, sâmbătă, că pentru alegerile locale s-a dispus constituirea de zone speciale de intervenţie în toate judeţele ţării, dar şi că au fost formate echipe de control care să verifice modul în care poliţiştii îşi îndeplinesc misiunile.

„Am luat câteva decizii importante pentru a asigura derularea procesului electoral în cele mai bune condiţii. Şi la aceste alegeri am dispus constituirea de zone speciale de intervenţie în 689 de localităţi, în toate judeţele ţării. Pentru acest lucru, am evaluat împreună cu specialiştii din minister patru criterii: istoricul incidentelor, incidentele actuale din campania electorală, vizele de flotant, cât şi datele şi informaţiile deţinute fie de către Ministerul Afacerilor Interne, fie că s-au regăsit în spaţiul public în surse deschise”, a declarat Marcel Vela, la sediul MAI.

El a adăugat că au fost constituite echipe operative şi rezerve de intervenţie în fiecare judeţ.

„O a doua decizie pe care am luat-o a fost cu privire la constituirea unor echipe operative şi rezerve de intervenţie în fiecare judeţ, astfel încât la orice apel la 112, la orice incident să fim prezenţi în cel mai scurt timp. Totodată, la fiecare inspectorat judeţean, aşadar în fiecare judeţ din România, sunt echipe care vor monitoriza şi vor îndruma inspectoratele judeţene. Încă din data de 25 (septembrie – n.r.) am detaşat 82 de ofiţeri de la nivel central la nivel judeţean în misiune de monitorizare şi îndrumare”, a anunţat ministrul.

De asemenea, Marcel Vela a precizat că au fost formate echipe de control care să verifice modul în care poliţiştii îşi îndeplinesc misiunile.

„La nivelul zonelor care sunt formate între 4 şi 5 judeţe vor activa echipe de control din cadrul Corpului de control al ministrului Afacerilor Interne, împreună cu colegi din Corpul de control de la IGPR sau de la Frontieră sau de la Jandarmerie, astfel încât aceştia vor verifica modul în care îşi îndeplinesc angajaţii ministerului misiunile pe care le au în competenţă”, a precizat Vela.

Mai mult, ministrul de Interne a spus că la nivel de minister va funcţiona o grupă de coordonare până la încheierea procesului de votare, iar la nivel judeţean o grupă operativă care va coordona toate activităţile, astfel încât orice incident, orice contravenţie, orice infracţiune să fie evaluată şi tratată în mod operativ.

agerpres.ro

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate