Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

CULISELE ȘI EFECTELE NEGOCIERILOR: Jocurile politice care au provocat „trădarea” liberalilor în CL Alba Iulia și CJ și cum reacționează PSD și PP-DD

Publicat

Proaspăta alianță PNL-PDL pentru obținerea majorității în CL Alba Iulia și CJ Alba a fost pe atât de neașteptată de unii politicieni, pe cât de criticată de cei care au votat cu încredere schimbare. Pentru cei mai mulți dintre alegători, maniera în care au decurs negocierile în partidele cu putere de decizie a rămas o dilemă, iar singurii care știu cum s-au făcut jocurile în spatele ușilor închise sunt doar membrii respectivelor formațiuni. De la aceștia am aflat culisele deciziei care a bulversat electoratul USL: în timp ce liderul PSD Alba a cerut totul sau nimic, liberalii au refuzat pe ultima sută de metri să meargă de mână cu aceștia spre eșec.

Concret, potrivit unor surse din USL, inițial discuțiile pentru formarea majorității în CL Alba Iulia și CJ au fost purtate între USL și PP-DD, iar fiecare dintre aceste partide ar fi trebuit să obțină câte un post de vicepreședinte de CJ și unul de viceprimar la municipiu. Problema a părut când Ioan Dîrzu, liderul PSD Alba ar fi cerut ambele posturi pentru organizația sa, nefiind dispus la să cedeze liberalilor una dintre funcții. Dîrzu ar fi argumentat cu faptul că oamenii propuși de PSD au expertiză  pentru aceste funcții. Social-democraţii negociați cu PP-DD de Dîrzu sunt Bogdan Medrea pentru locul de viceprimar la Alba Iulia și Ioan Florea pentru funcția de vicepreședinte la CJ Alba.

PNL a emis pretenții la cel puțin una dintre cele două funcții, pe considerentul că  a susținut toată campania USL și, mai mult, ar fi obținut rezultate mai bune decât partenerii de alianță: 23 de posturi de primar față de 10 cât a obținut PSD. Cireașa de pe tort ar fi apărut sâmbătă, când PP-DD-istul Cornel Comșa ar fi avut discuții secrete cu PDL. Acela a fost momentul când Comșa și-a pierdut credibilitatea în fața liberalilor. În cazul în care PP-DD s-ar fi aliat cu PDL, partidul lui Diaconescu ar fi primit toate funcțiile cerute, iar USL rămânea fără nicio funcție.

Consecința negocierilor a devenit publică luni, la ședința de constituire a Consiliului Locala Alba Iulia. Liberalii lui Atanasiu au bătut palma cu democrat-liberalii lui Hava, iar PP-DD-iștii au rămas fără nimic, doar cu o profundă și declarată admirație față de șeful PSD Alba, Ioan Dîrzu, care acum se consideră trădat.

UPDATE 1: PSD a reacționat votând un PDL-ist în locul unui PNL-ist în funcția de viceprimar al municipiului Sebeș. Vezi aici ce s-a întâmplat.

UPDATE 2: Marți, ora 19, 30. Cornel Comșa , liderul județean al PP-DD a postat de pe contul personal de Facebook un mesaj important pentru poporul PP-DD din Alba: „Votanţii PNL şi ai PSD din judeţul Alba!!! Comşa nu se lasă!!! Mare atenţie în următoarele 48 de ore!!! Setea voastră de schimbare va fi stâmpărată! Aveţi încredere în mine!”. Surse apropiate lui Comșa au declarat că la nivel național se încearcă influențarea președintelui PNL, Crin Antonescu pentru excluderea din partid a tuturor celor care au negociat cu PDL Alba. Sunt vizați în special Teodor Atanasiu, Florin Roman și Simone Albani.

De asemenea, este așteptată o reacție la adresa PNL Alba și din partea primului ministru Victor Ponta,  care vizează înlocuirea prefectului Dan Simedru cu subrepfectul Cornel Murg (provenit de la PSD). Această mișcare va avea ca și consecință imediată o reducere a posturilor de conducere pe care PNL urma să le primească în cadrul instituțiilor deconcentrate din județul Alba.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

13 Comentarii

13 Comentarii

  1. aleluia

    marți, 26.06.2012 at 13:44

    articolul acesta nu este scris de flavia….Flavia este o ziarista foarte inteligenta si echilibrata. Nu ar fi scris niciodata pe tonul asta asa un articol

    • moderatorul de serviciu

      marți, 26.06.2012 at 16:47

      hahaha… stai sa vezi tonul flaviei la articolul cu alegerea viceprimarului la Sebeș

  2. omulet

    marți, 26.06.2012 at 13:49

    eu personal ma bucur ca s-a ajuns la aceasta alianta.E drept:cei care au votat USL au vrut sa scape de PDL,si poate ca-i supara pe-o parte din ei aceasta alianta.PDL si PNL au mai fost impreuna,pe plan national,pana in 2007.E Normal,pentru ca sunt doua partide de dreapta!USL era o aliant,care,potrivit multor jurnalisti si analisti politici,nu rezista,oricum,foarte mult,pentru ca era formata din doau partide opuse! (PSD-de stanga,PNL-de dreapta).Nu cred ca va mai tine mult USL-ul pe plan central.In Alba s-a rupt,in Caras-Sevrerin PNL a dorit ruperea de PSD,in Vrancea-la fel,si mai erau cateva judete,dar nu l;e mai tin minte…

    • miniman

      marți, 26.06.2012 at 16:51

      mai lasati-ne cu doctrinele…..partidele noastre nu au doctrine decit in nume.
      Nu ati invatat ca in Romania partidele nu se conduc dupa doctrine? Lupta nu este o lupta doctrinara ci o lupta de gasca intre bande de cartier…………..
      Mai lasati-ma cu doctrinele……..
      BANII VORBESC

  3. pentru Flavia

    marți, 26.06.2012 at 18:06

    Articolul este tendentios si prezinta doar versiunea liberala a culiselor ! vrem putin mai mult profesionalizm si consultarea a 3 surse ca de…asa e reclama !

    • Flavia Nicolae

      marți, 26.06.2012 at 18:16

      La momentul când am scris articolul nu aveam decat informatiile obtinute de la liberali si am crezut ca si asta ar putea interesa. Celelalte două surse.. PDL-nu dorește să „de-a din casă” iar PSD-tace sau prefera sa se refuleze în alte ziare. Materialul nu e tendentios ci doar prezinta niste informatii, asa cum au fost ele reflectate de reprezentantii unuia din partidele aflate in alianta.

      • pentru Flavia

        marți, 26.06.2012 at 19:41

        Data viitoare puna mana pe un telefon si intreaba si celelalte variante 🙂 , ca nu cred ca nu gaseai vre-un PDL-ist sau vre-un PSD-ist care sa nu dea o mica declaratie de presa ! Nu e musai nevoie ca lumea sa puna site-ului eticheta liberala !

        • Flavia Nicolae

          marți, 26.06.2012 at 20:24

          Termenul de „lume” este în acest caz foarte generic iar pentru a cataloga ziarul nostru ca fiind de o anumită coloratură politică ar trebui mai întâi să analizezi ponderea materialelor în site :)…nu cred că este cazul…ai să vezi că se păstrează echilibrul…dar cum ar spune unii..adevărul se află în gura vorbitorului ( iar frumusetea in ochii privitorului) 🙂

      • semanticus

        miercuri, 27.06.2012 at 09:30

        „Celelalte…nu doresTE”? „Sa DE-A din casa”? Gramatica e tendentioasa, nu materialul 🙂

        • stefan

          joi, 28.06.2012 at 23:04

          like

  4. ha

    miercuri, 27.06.2012 at 09:59

    echilibrul dintre taberel din PDL. multe succesuri tovarasa in continuare…

  5. vai de voi

    miercuri, 27.06.2012 at 12:01

    PSD-isti, va rugam refulati in ziarul vostru de casa, UNIREA.

  6. Claudiu

    miercuri, 27.06.2012 at 22:59

    Flavia are dreptate, a incercat sa fie echidistanta iar ziarul nu este tendentios. Unele comentarii sunt partinitoare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax